Νεάπολη Σπάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεάπολη Σπάτων Αττικής
H Νεάπολη Σπάτων στην διασταύρωση με την Λεωφόρο Καραμανλή
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νεάπολη Σπάτων Αττικής
37°57′56″N 23°58′43″E
ΧώραΕλλάδα[1]
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Σπάτων - Αρτέμιδος
Πληθυσμός584 (2011)
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Νεάπολη Σπάτων είναι δυτική συνοικία του πολεοδομικού Συγκροτήματος της Αρτέμιδας σε υψόμετρο 64 μέτρα.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στα αριστερά της Λεωφόρου Σπάτων - Λούτσας/Καραμανλή μετά το Αεροδρόμιο των Σπάτων στην αρχή του σύγχρονου πολεοδομικού συγκροτήματος της Αρτέμιδας, στην περιοχή που βρίσκεται η διασταύρωση με το φανάρι της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Αγίας Κυριακής που οδηγεί σε Άγιο Σεραφείμ - Αγία Κυριακή και την οδό Αγίου Κοσμά που οδηγεί στον λόφο του Αγίου Ιωάννη. Συνορεύει στα βόρεια με την Βελανιδιά Σπάτων, στα νότια με τον Άγιο Ιωάννη Σπάτων με όριο την Λεωφόρο Καραμανλή, στα δυτικά με τον Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος και ανατολικά με την ίδια τη πόλη της Αρτέμιδας με όριο την Οδό Αγίας Κυριακής. Ο οικισμός δεν έχει δική του εκκλησία, οι κάτοικοι ανήκουν στην ενορία του Αγίου Κοσμά που βρίσκεται στην γειτονική συνοικία του Αγίου Ιωάννη.

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νεάπολη Σπάτων αποτελούσε οικισμό του δήμου Σπάτων - Λούτσας παρ'όλα αυτά μπήκε στο Σχέδιο Πόλης της Αρτέμιδας, μαζί με τον γειτονικό οικισμό του Αγίου Ιωάννη αποτελούν την Πολεοδομική Ενότητα 7, από το 2011 είναι τμήμα του ευρύτερου Καλλικρατικού Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδας. Εκκλησιαστικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής με έδρα τα Σπάτα - Β' Αρχιερατική Περιφέρεια Αρτέμιδας - ενορία Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ο πληθυσμός του οικισμού σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ ήταν 461 κάτοικοι το 2001 και 584 κάτοικοι το 2011.

Προβλήματα της συνοικίας με τον Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτοικοι της συνοικίας έχουν σημαντικά προβλήματα από το 1977 την χρονιά που τα σπίτια της συνοικίας απαλλοτριώθηκαν προκειμένου η περιοχή να γίνει τμήμα του νέου διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος που βρισκόταν εκείνη την εποχή ακόμα στα σχέδια. Οι κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή δεν αποζημιώθηκαν, αυτό δεν είχε καμιά επίπτωση στην κατασκευή του Αεροδρομίου το οποίο τελικά δεν κάλυψε την περιοχή τους εξακολουθεί όμως να έχει την ψιλή κυριότητα της συνοικίας το αεροδρόμιο και να είναι εκτός Σχεδίου Πόλεως. Τα προβλήματα της Νεάπολης με το αεροδρόμιο είχαν αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί η περιοχή, δεν διαθέτει ενοριακό ναό και οι κάτοικοι έχουν μεγάλη έλλειψη από καταστήματα εξυπηρέτησης των αναγκών τους. Οι κάτοικοι ίδρυσαν τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νεάπολης Σπάτων «Ο Καραϊσκάκης» ο οποίος κάνει προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]