Ναυμαχία του Κορακήσιου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ναυμαχία του Κορακήσιου πραγματοποιήθηκε το 67 π.Χ. ανάμεσα στους Ρωμαίους του Πομπήιου και τους Κίλικες πειρατές στο Κορακήσιον (σημερινή Αλάνυα) κατά τους πολέμους των Ρωμαίων για εξάλλειψη της πειρατείας στη Μεσόγειο.

Τον 1ο αιώνα π.Χ. η πειρατεία στο Μεσογειακό κόσμο ήταν σύνηθες φαινόμενο λόγω της κατάλυσης όλων των ισχυρών ελληνικών κρατιδίων και τη μικρή ναυτική ισχύ της Ρώμης. Η τελευταία όμως θέλησε να την εξαλλείψει την πειρατεία. Γι' αυτό το λόγο το 67 π.Χ., η Σύγκλητος έδωσε την αρχηγία για αυτή την εκστρατεία στον Πομπήιο. Ο τελευταίος διαίρεσε σε 13 περιοχές τη Μεσόγειο βάζοντας κι έναν στρατηγό σε κάθε περιοχή. Ο Πλούταρχος αναφέρει πως σε 40 μέρες κατάφερε να διώξει τους πειρατές από το Τυρρηνικό πέλαγος, το Λιβυκό πέλαγος, τα πελάγη στη Σαρδηνία, στην Κύρνο και στη Σικελία.

Οι πειρατές τότε κατευθύνθηκαν με τα πλοία τους στο Κορακήσιον. Ο Πομπήιος κι εκείνος κινήθηκε προς τα εκεί έχοντας πολλά πλοία, άνδρες αλλά και πολεμικές μηχανές. Στη ναυμαχία που ακολούθησε οι πειρατές ηττήθηκαν και μετά ο Ρωμαίος στρατηγός του νίκησε με το πεζικό του. Έτσι σε λιγότερο από τρεις μήνες ο Πομπήιος ολοκλήρωσε την καταστολή της πειρατείας. Στη συνέχεια τους πειρατές που είχε αιχμαλωτίσει αντί να τους θανατώσει τους εγκατέστησε σε διάφορες πόλεις και εκείνοι έμαθαν να καλλιεργούν.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορικές Σελίδες, τεύχος 30, Αύγουτος 2008