Ναυμαχία της Αλχεθίρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ναυμαχία της Αλχεθίρας, γκραβούρα του 1845

Η Ναυμαχία της Αλχεθίρας, ή του Αλχεθίρας, υπονοώντας τον ομώνυμο όρμο της πόλης και λιμένα Αλχεθίρας, στην περιοχή της Ανδαλουσίας της Ισπανίας, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ναυμαχίες του 19ου αιώνα, αλλά και γενικότερα της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας. Η ναυμαχία αυτή συνέβη το 1801, κατά τη διεξαγωγή των Ναπολεόντειων πολέμων.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη ναυμαχία αυτή συγκρούστηκαν αγγλική ναυτική μοίρα με συνασπισμό γαλλικής και ισπανικής μοίρας. Η σύγκρουση αυτή είχε δύο φάσεις, εξ ου και πολλοί ιστορικοί αποκαλούν ναυμαχίες της Αλχεθίρας, Ι και ΙΙ. Η πρώτη ξεκίνησε εντός του όρμου Αλχεθίρας, στις 6 Ιουλίου του 1801, εξ ου και η ονομασία της ναυμαχίας με σύγκρουση της αγγλικής και γαλλικής μοίρας και η δεύτερη φάση συνέχισε στον παρακείμενο θαλάσσιο χώρο του Γιβραλτάρ τρεις ημέρες αργότερα στις 9 Ιουλίου με την συμμετοχή της ισπανικής μοίρας στο πλευρό της γαλλικής.

Διοικητής της αγγλικής μοίρας, που την συγκροτούσαν 8 πλοία, ήταν ο ναύαρχος Σερ Τζέιμς Σωμαρέζ, της δε γαλλικής με 7 πλοία ήταν ο ναύαρχος Κάρολος-Αλέξανδρος Λινουά και της ισπανικής που περιελάμβανε 6 πλοία ο ναύαρχος Δον Χουάν ντε Μορένο.

Κατά την πρώτη φάση αιχμαλωτίσθηκε το αγγλικό δίκροτο «Αννίβας», αλλά και οι Γάλλοι υπέστησαν σημαντικές απώλειες σε άνδρες. Στη δεύτερη φάση όμως η γαλλική και η ισπανική μοίρα υπέστησαν μεγάλη καταστροφή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τόμ.6ος, σελ.222.