Ναβίν Ραμγκούλαμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναβίν Ραμγκούλαμ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση14  Ιουλίου 1947, Πορ-Λουί
ΥπηκοότηταΜαυρίκιος
Πολιτικό κόμμαΕργατικό Κόμμα
ΣπουδέςΣχολή Οικονομικών του Λονδίνου
Royal College Curepipe
Επάγγελμαπολιτικός
ΒραβεύσειςΜέγας Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής
Grand Commander of the Order of the Star and Key of the Indian Ocean
Pravasi Bharatiya Samman (2008)
Εταίρος του βασιλικού κολεγίου των φυσικών
Υπογραφή
ΑξίωμαΠρωθυπουργός του Μαυρικίου, Υπουργός Άμυνας, μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου και Minister of Foreign Affairs of Mauritius
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ναβίν Ραμγκούλαμ (Navin Ramgoolam, 14 Ιουλίου 1947) είναι πολιτικός από τον Μαυρίκιο, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του νησιωτικού κράτους από το 2005 ως το 2014. Εκτός από πρωθυπουργός, υπηρέτησε και ως υπουργός Εσωτερικών και Άμυνας. Είναι μέλος του Τάγματος του Αστεριού και του Κλειδιού του Ινδικού Ωκεανού (GCSK). Ανήκει στο Εργατικό Κόμμα του Μαυρίκιου. Είναι παντρεμένος με τη Βίνα Ραμγκούλαμ. Στις 13 Δεκεμβρίου 2014 παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.

Πρώτα χρόνια και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου του 1947 και είναι Ινδουιστής.[1]. Γιος του βετεράνου ηγέτη της χώρας Σιγουσάγκουρ Ραμγκούλαμ, εκπαιδεύτηκε στην Ιατρική στο Δουβλίνο και το 1977 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρακολούθησε το London School of Economics και έκανε μάστερ στη Νομική.

Πρώτη πρωθυπουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά έγινε πρωθυπουργός στις 22 Δεκεμβρίου του 1995 μετά τη σαρωτική εκλογική του νίκη στις 20 Δεκεμβρίου του 1995, στις οποίες ο συνασπισμός του (συναποτελούμενος από το Εργατικό Κόμμα του Μαυρίκιου και το Μαχητικό Κίνημα του Μαυρίκιου) κέρδισε 60 από συνολικά 62 έδρες [2] και διατηρήθηκε στο αξίωμα ως τις 17 Σεπτεμβρίου του 2000. Η περίοδος της πρώτης πρωθυπουργικής του θητείας αμαυρώθηκε από φυλετικές ταραχές με αφορμή τον θάνατο στη φυλακή του τραγουδιστή Ρέτζιναλντ Τοπίζε, διάσημου καλλιτέχνη της σέγκε μουσικής. Ωστόσο, κατάφερε να κερδίσει δύο επαναληπτικές εκλογές.

Αρχηγός Αντιπολίτευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηττήθηκε στις εκλογές που διεξήχθησαν το 2000 από τον Πολ Μπερενζέ. Από το 2000 έως το 2005 ήταν αρχηγός της Αντιπολίτευσης, καθώς ηττήθηκε στις εκλογές εκείνης της χρονιάς, λόγω της συμμαχίας δύο αντιπάλων του, του Πολ Μπερενζέ και του Άνρουντ Τζάγκνοτ.Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2000 ο συνασπισμός του Μαχητικού Κινήματος του Μαυρίκιου και του Σοσιαλιστικού Κινήματος του Μαυρίκιου κέρδισε 51,7% των ψήφων (54 επί συνόλου 62 εδρών) ένατι 36,5% και 6 έδρες για το Εργατικό Κόμμα του Μαυρίκιου και το Κόμμα του Μαυρίκιου του Ξαβιέ Ντιβάλ.[3]

Δεύτερη πρωθυπουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επαναδιορίστηκε στο αξίωμα του πρωθυπουργού στις 5 Ιουλίου 2005, έπειτα από τη νίκη του συνασπισμού του (Σοσιαλιστικός Συνασπισμός- Alliance Sociale) (Εργατικό Κόμμα, Κόμμα Μαυρικίου του Ξαβιέ-Λικ Ντιβάλ και άλλα μικρότερα κόμματα) επί του συνασπισμού των MMM-MSM του Πολ Μπερενζέ στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 3 Ιουλίου του 2005. Ο Σοσιαλιστικός Συνασπισμός κέρδισε 56 επί συνόλου 140 εδρών, ενώ ο συνασπισμός του Μπερενζέ έλαβε 22 έδρες.[4]

Ως πρωθυπουργός εισήγαγε τη δωρεάν μεταφορά με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας για τους ηλικιωμένους και για τους νέους. Στην οικονομική πολιτική, προέβη σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Έπειτα από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 5 Μαΐου 2010, ο Ραμγκούλαμ επανεξελέγη στην πρωθυπουργία, με 41 έδρες για το Εργατικό Κόμμα έναντι 18 έδρες για το MMM του Μπερενζέ και 1 έδρα για τον Σελ Μία του FSM[5].

Μετά την ήττα που υπέστη στις εκλογές του 2014, ο Ραμγκούλαμ αποχώρησε από την πρωθυπουργία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βιογραφικό
  2. Βάση Δεδομένων Αφρικανικών Εκλογών- Μαυρίκιος.
  3. Rulers.org
  4. International Reporter Αρχειοθετήθηκε 2010-01-15 στο Wayback Machine. Navin Ramgoolam is Mauritius New Prime Minister, 7 Ιουλίου 2005.
  5. Bloomberg Business Week, Mauritius’s Ruling Coalition Wins Increased Majority (Update1), 06-05-2010.