Νίκος Τσιριτάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Τσιριτάκης
Προσωπικές πληροφορίες
Ημερ. γέννησης1907
Τόπος γέννησηςΠειραιάς, Ελλάδα
Ημερ. θανάτου2002 (95 ετών)
Τόπος θανάτουΧαϊδάρι, Ελλάδα
ΘέσηΜέσος
Επιθετικός
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
Εθνικός Πειραιώς
Εθνική ομάδα
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1932Ελλάδα1(0)
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα. † Συμμετοχές (Γκολ).

Ο Νίκος Τσιριτάκης (19072002)[1] ήταν προπολεμικός Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής.

Ποδοσφαιρική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συλλογικό επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Αγωνιζόταν ως μεσοεπιθετικός (ντεμί κυνηγός) και κεντρώος, διατελώντας επί σειρά ετών στέλεχος του Εθνικού Πειραιώς. Υπήρξε συμπαίκτης με τον αδελφό του Γιώργο, κεντρικό επιθετικό.

Εθνική Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρίστηκε μία φορά διεθνής για την ομάδα Ανδρών,[2] όταν στο φιλικό Ελλάδα-Βουλγαρία 1-2 της 27ης Μαρτίου 1932 μετείχε κατά τα πρώτα 15' της επανάληψης στη θέση του μέσου Στέφανου Κωνσταντινίδη, ο οποίος και τον αντικατέστησε εκ νέου.[3] [σ 1]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας την περίοδο 1932-33, δεύτερο στην ιστορία του θεσμού και μοναδικός τίτλος της αντίστοιχης του Εθνικού, αγωνιζόμενος κατά το 2-1 επί του Άρη Θεσσαλονίκης στον τελικό του γήπεδο Παναθηναϊκού. Είχε λάβει ακόμα μέρος στον ισόπαλο 2-2 αρχικό αγώνα της Θεσσαλονίκης, όπου σημείωσε το πρώτο τέρμα ισοφαρίζοντας.

Πέθανε στο Χαϊδάρι το 2002.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. πριν την καθιέρωση των αλλαγών σε επίσημους αγώνες, αυτές επιτρέπονταν σε φιλικούς συλλογικού και διεθνούς επιπέδου, κατόπιν συμφωνίας των δύο ομάδων για τον αριθμό τους και ενημέρωσης του διαιτητή. Επίσης εκ των προτέρων, συμφωνούσαν εάν τραυματίας ή μη παίκτης που είχε ήδη αντικατασταθεί, μπορούσε να μετέχει αργότερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Η εθνική ομάς της Ελλάδος (και οι δέκα αγώνες της εθνικής Ενόπλων), ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 1953, σελ. 82
  2. Νίκος Τσιριτάκης, βάση δεδομένων eu-football.info (Αγγλικά)
  3. Σιδηρόπουλος, ό.π, σελ. 28-29