Νίκος Γλέζος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Γλέζος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Μαρτίου 1925
Παροικιά Πάρου
Θάνατος10 Μαΐου 1944
Σκοπευτήριο Καισαριανής
Αιτία θανάτουΕκτέλεση από τους Ναζί
ΚατοικίαΠαραμυθίας 40, Μεταξουργείο (Αθήνα)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΜαράσλειο Διδασκαλείο
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑγωνιστής Εθνικής Αντίστασης
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚΚΕ
ΟργάνωσηΟΚΝΕ, ΕΠΟΝ, ΕΑΜ
Οικογένεια
ΓονείςΑνδρομάχη Γ. Ναυπλιώτη, Νικόλαος Εμμ. Γλέζος
ΑδέλφιαΜανώλης Γλέζος
(1922-2020)

Ο Νίκος Γλέζος (Παροικιά, 1925 - Καισαριανή Αττικής, 10 Μαΐου 1944) ήταν Έλληνας αντιστασιακός, μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Εκτελέστηκε στην Κατοχή από τους Γερμανούς για την αντιστασιακή δράση του. Ήταν αδερφός του Μανώλη Γλέζου.

Νεανικά Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νίκος Γλέζος γεννήθηκε το 1925 στην Παροικιά της Πάρου. Ήταν γιος της Παριανής δασκάλας Ανδρομάχης Γ. Ναυπλιώτη από τις Λεύκες και του Ναξιώτη δημοσιογράφου Νίκου Εμμ. Γλέζου από την Απείρανθο. Επειδή ο πατέρας του είχε πεθάνει πριν ο Νίκος βαφτιστεί, πήρε το όνομα του. Ως τα δέκα του χρόνια έζησε στην Απείρανθο και από το 1935 στην Αθήνα, όπου μετακόμισε η οικογένειά του για εύρεση εργασίας. Εγκαταστάθηκε στο Μεταξουργείο (Παραμυθίας 40) και δούλεψε ως υπάλληλος σε φαρμακείο και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Τελείωσε το Γυμνάσιο και το 1943 εισήχθη στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία.

Αντίσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1942 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και αργότερα της ΕΠΟΝ. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε σε ένοπλες πράξεις αντίστασης με ειδικές ομάδες του ΚΚΕ που συνεργαζόταν με μέλη του ΕΑΜ της Αστυνομίας Πόλεων. Είχε το ψευδώνυμο «Φωκάς», που το είχε εμπνευστεί από μια περιοχή του νησιού στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε. [1] Συνελήφθη στις 13 Απριλίου 1944 ύστερα από προδοσία και φυλακίστηκε. [2] Στο τμήμα της Κομαντατούρ στην οδό Μέρλιν υπέστη πολλά βασανιστήρια και στη συνέχεια φυλακίστηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου.

Εκτέλεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 10 Μαΐου 1944 εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής μαζί με άλλους 91 αγωνιστές, ανάμεσα στους οποίους 10 γυναίκες.[3]

Τα τελευταία λόγια του θυμίζουν σε όλους μας την οφειλή προς την πατρίδα, που ο ίδιος ξεπλήρωσε με τη θυσία της ίδιας της ζωής του. Τα έγραψε στην άσπρη φόδρα του σκούφου του και τον πέταξε από το καμιόνι που τον μετέφερε από το Χαϊδάρι προς την Καισαριανή, στη συμβολή των οδών Ιεράς Οδού, Κωνσταντινουπόλεως και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Περίοικοι που βρέθηκαν εκεί, όταν προσπέρασε η φάλαγγα των αυτοκινήτων μάζεψαν τον σκούφο του και τον μετέφεραν στην οικογένειά του.

10 - 5 - 44

Αγαπητή μητέρα

σας φιλώ, χαιρε(τι)σμούς

σήμερα πάω για εκτέλεση

πέφτοντας για τον Ελ. ΛΑΟ

Γλέζος Νίκος

Παραμυθίας 40

Υστεροφημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΛΕΖΟΥ"

Στη μνήμη του Νίκου Γλέζου, η οικογένειά του ίδρυσε δανειστική βιβλιοθήκη, στον τόπο καταγωγής του. Στις 20 Ιανουαρίου 1965, που έγιναν τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης στ' Απεράθου της Νάξου, η συλλογή της απαριθμούσε 575 τόμους βιβλίων, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 είχε στην ιδιοκτησία της 26.000 τόμους. [4] [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γλέζος, Μανώλης (Μάρτιος 2008). «Νίκος Γλέζος (Φωκάς). Εκτελέστηκε 10 Μαΐου 1944. Αφιέρωμα». Κίνηση Ενεργοί Πολίτες. 
  2. Εφημερίδα Ριζοσπάστης (18 Αυγούστου 1979). «Μορφές Αγωνιστών. Νικ. Ν. Γλέζος». Εφημερίδα Ριζοσπάστης. 
  3. ΦΑΚΕΛΟΣ: Πρωτομαγιά 2008, στόχος η ζωντανή εργασία - Συνέντευξη με τον Μανώλη Γλέζο:Τότε ήμασταν αποφασισμένοι για θάνατο.
  4. Γλέζος, Μανώλης (31 Δεκεμβρίου 2014). «Η Βιβλιοθήκη Νικ. Ν. Γλέζου στο Λαό». Κίνηση Ενεργοί Πολίτες. 
  5. «Δελτίο Βιβλιοθήκης Νίκου N. Γλέζου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλογικό Έργο, "ΝΙΚΟΣ ΝΙΚ. ΓΛΕΖΟΣ 1925-1944", (Αθήνα, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, ISBN: 978-960-471-007-2)