Νήσος Τιβερίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°53′27″N 12°28′38″E / 41.89083°N 12.47722°E / 41.89083; 12.47722

Η Τιβερίνα

Η Τιβερίνα ή νήσος του Τίβερη, (ιταλικά : Isola Tiberina, λατινικά : Insula Tiberina) είναι τμήμα γης στην πόλη της Ρώμης που γύρω του διαρρέει ο ποταμός Τίβερης. Είναι ένα από τα δύο νησιά που έχει ο ποταμός, το άλλο είναι η Νήσος της Αφροδίτης. Βρίσκεται πάνω σε μία στροφή του Τίβερη, έχει μήκος 270 μέτρα και πλάτος 67 μέτρα.

Η Τιμπερίνα συνδέεται με την Ρώμη με δύο γέφυρες, η μία είναι η πόντε Φαμπρίτσιο και την συνδέει με την συνοικία του Γκέτο[1] και η άλλη πόντε Σέστιο που την συνδέει με την συνοικία Τραστεβέρε[1].

Πάνω στο νησί σήμερα βρίσκονται ένας ναός και ένα νοσοκομείο που βρίσκεται σε λειτουργία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τιβερίνα το 1593

Η Τιβερίνα συνδεόταν με την υπόλοιπη πόλη της Ρώμης από την αρχαιότητα με δύο γέφυρες, μάλιστα λεγόταν και "το νησί ανάμεσα στις δύο γέφυρες". Για την δημιουργία του νησιού υπάρχει ένας μύθος που σχετίζεται με τον βασιλιά, τύραννο, Ταρκύνιο (535 – 496). Όταν έχασε την εξουσία του οι Ρωμαίοι τον σκότωσαν και τον πέταξαν στον Τίβερη, τα νερά τον παρέσυραν μέχρι την στροφή του ποταμού όπου σκάλωσε εκεί το σώμα του, σιγά σιγά γύρω από αυτό συσσωρεύτηκαν φερτές ύλες και δημιουργήθηκε η Τιβερίνα. Μια άλλη εκδοχή του μύθου λέει ότι εκεί συσσωρεύτηκε το σιτάρι που έριξαν οι Ρωμαίοι στον ποταμό για να μην το δώσουν στον Ταρκύνιο και δημιουργήθηκε το νησί.

Η βασιλική του Αγίου Βαρθολομαίου
Η δυτική πλευρά του νησιού

Πάνω στην Τιβερίνα υπήρχε ναός του Ασκληπιού και αργότερα τον 2ο αιώνα κατασκευάστηκαν κι άλλα ιερά αφιερωμένα σε άλλες θεότητες[2]. Το 998 πάνω στο νησί κατασκευάστηκε ναός του Αγίου Βαρθολομαίου πάνω στα ερείπια του ναού του Ασκληπιού[2]. Με την επικράτηση του φασισμού το νησί ονομάστηκε "νήσος του Αγίου Βαρθολομαίου"[3].

Το νοσοκομείο (Ospedale Fatebenefratelli)

Στην άλλη πλευρά του νησιού, την δυτική, βρίσκεται κτισμένο από το 1584 νοσοκομείο από το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 The National Geographic Traveler, Ιταλία , έκδοση Δημοσιογραφικόες Οργανισμός Λαμπράκη 2001, ISBN 960 8162 19 X
  2. 2,0 2,1 Claridge, Amanda (1998). Rome: An Oxford Archaeological Guide. Oxford: Oxford Univ. Press.
  3. Bill Thayer, Annotation to A Topographical Dictionary of Ancient Rome
  4. Official Website of the Fatebenefratelli (Order of the Brothers of St. John of God)