Νήσοι Ίζου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης των νήσων Ίζου

Οι Νήσοι Ίζου (ιαπωνικά: 伊豆諸島‎‎, Izu-shotō) είναι ένα σύμπλεγμα ηφαιστειογενών νησιών που εκτείνονται νοτιοανατολικά της χερσονήσου Ίζου του Χονσού στην Ιαπωνία. Διοικητικά ανήκουν στην περιφέρεια του Τόκυο. Υπάρχουν δύο πόλεις και 6 χωριά. Η Ίζου-Οσίμα (Izu Ōshima) ή απλά Οσίμα (Ō-shima) αποτελεί το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος.

Παρότι τα νησιά παραδοσιακά ονομάζονται τα 7-Ίζου στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα νησιά και νησίδες. Η Μητροπολιτική κυβέρνηση της περiφέρειας του Τόκυο επίσημα τα αριθμεί 9 από τον Βορρά προς τον Νότο:

Και τα εννιά νησιά αποτελούν τμήμα του Εθνικού Πάρκου Φούτζι-Χακόνε-Ίζου. Ψάρεμα και σπορ πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και τα περισσότερα πλοία είναι ελλιμενισμένα στην Χερσόνησο Ίζου

Τα νησιά Ίζου Οσίμα και η Χατσιτζοτζίμα αποτελούν δύο πόλεις ενώ τα υπόλοιπα 7 νησιά σχηματίζουν 6 χωριά με τη Νιτζίμα και την Σικινετζίμα να σχηματίζουν ένα χωριό.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι πολύ συχνή στην περιοχή. Η έκρηξη του Μυοτζίν-σο (Myojin-sho) το 1953 ευθύνεται για τον θάνατο 31 ανθρώπων όταν το ερευνητικό σκάφος Κάιρο Μαρού Νο. 5 βυθίστηκε. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα με την απελευθέρωση τοξικών αερίων ευθύνεται για την εκκένωση της Μιγιακετζίμα το 2000. Τον Φεβρουάριο του 2005, οι κάτοικοι επιτράπησαν να επιστρέψουν στο νησί με μάσκες αερίων για την περίπτωση υποτροπής του ηφαιστείου.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Έντο τα νησιά Νιιτζίμα, Μιγιακετζίμα και Χατσιτζοτζίμα λειτούργησαν ως χώροι εξορίας για εγκληματίες.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]