Νέα Πέραμος Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°00′04″N 23°24′59″E / 38.0011°N 23.4164°E / 38.0011; 23.4164

Το «Νέα Πέραμος» ανακατευθύνει εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Νέα Πέραμος (αποσαφήνιση).
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
Αποκεντρωμένη ΔιοίκησηΑττικής
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
ΔήμοςΜεγαρέων, Κοινότητα Νέας Περάμου
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΣτερεά Ελλάδα
Υψόμετρο2 μέτρα
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας19006
Τηλ. κωδικός2296
http://www.nea-peramos.gr/

Η Νέα Πέραμος είναι πόλη του Δήμου Μεγαρέων στον Νομό Αττικής σε απόσταση 35 χιλιομέτρων δυτικά της Αθήνας. Διοικητικά ανήκει στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής. Ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Πέραμο της Μικράς Ασίας και σήμερα αποτελεί χώρο αναψυχής, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1922, Μικρασιάτες κάτοικοι της Περάμου της Μικράς Ασίας εκδιώχθηκαν από το τόπο τους στοιβαγμένοι σε καΐκια, και οικογένειες χωρίστηκαν σε μια στιγμή.

Άλλοι "βγήκανε" στην περιοχή της Καβάλας όπου δημιούργησαν την Νέα Πέραμο Καβάλας και άλλοι στα μέρη της Αττικής, ψάχνοντας να βρουν μέρος να εγκατασταθούν. Επειδή λόγω παράδοσης οι περισσότεροι ήταν ψαράδες, το μέρος το οποίο προτιμήθηκε ήταν αυτό που είναι η σημερινή Νέα Πέραμος, στο οποίο κατέληξε μετά από πολλή σκέψη μια επιτροπή από τους τότε Περαμιώτες, η οποία και δημιουργήθηκε με αυτό τον σκοπό, να βρουν δηλαδή τον τόπο που θα στεγάσουν τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή.

Ο χώρος αυτός παραχωρήθηκε από την τότε κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Εγκαταστάθηκαν προσωρινά το Σεπτέμβρη του 1922 στην τότε Κούλουρη (Σαλαμίνα) μέχρι να δημιουργηθεί ο συνοικισμός.

Από το 1925, άρχισε η σταδιακή στέγασή τους στο συνοικισμό, όταν ακόμα αυτός ήταν μισοτελειωμένος. Στον οικισμό αυτό εγκαταστάθηκαν στα έτοιμα σπίτια Περαμιώτες, αλλά και άλλοι πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας.

Το πρώτο σχολείο ήταν μια ξύλινη παράγκα, το οποίο χρηματοδότησε ο τότε πρωθυπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος. Το σχολείο λειτουργούσε τις Κυριακές ως εκκλησία, ώσπου με διάφορες δωρεές χτίστηκε η εκκλησία. Στην εκκλησία με περηφάνια μεταφέρθηκε η εικόνα του Άι-Γιώργη από την Πέραμο της Μικράς Ασίας, την οποία έκαψαν οι Τούρκοι.

Το 1928 ο οικισμός αναγνωρίστηκε επίσημα και εντάχθηκε στο Δήμο Μεγαρέων[1] ενώ ένα χρόνο μετά, το 1929, έγινε κοινότητα.[2]

Στη Νέα Πέραμος βρίσκεται η περιοχή Μεγάλο Πεύκο, που ονομάζεται έτσι εξαιτίας ενός μεγάλου πεύκου, όπου συνήθιζαν να δίνουν ραντεβού οι κάτοικοι των Μεγάρων. Ήθελαν έτσι να μαζεύεται ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να τους ληστέψουν στο δρόμο προς την Αθήνα.

Η εγγύτητα αυτών των περιοχών στο κέντρο της Αθήνας, όσο και το υγιεινό περιβάλλον σε σχέση με άλλες περιοχές της δυτικής Αττικής που διαθέτουν, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων του λεκανοπεδίου προς μόνιμη εγκατάσταση στη Νέα Πέραμο. Παράλληλα η διέλευση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου όπως και η δημιουργία της Αττικής Οδού έχουν διευκολύνει τη συγκοινωνία όχι μόνο προς την Αθήνα αλλά και τις βόρειες ή και τις ανατολικές περιοχές της Αττικής, όπως και το Διεθνές Αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος". Ταυτόχρονα η πόλη της Νέας Περάμου εξυπηρετείται από τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών έχοντας εύκολη πρόσβαση προς την Πελοπόννησο. Ως συνέπεια όλων αυτών είναι αυξημένη η ζήτηση για αγορά μόνιμης κατοικίας καθώς οι όροι δόμησης, ιδιαίτερα στον Λουτρόπυργο και το Νεράκι, είναι ιδιαίτερα αυστηροί, προσφέροντας πολλούς ελεύθερους χώρους. Η πρόσβαση είναι εύκολη προς αυτήν καθώς υπάρχει ο προαστιακός σιδηρόδρομος αλλά και τα ΚΤΕΛ για την άμεση μετακίνηση των πολιτών. Επίσης, στα όρια του δήμου βρίσκεται το στρατόπεδο της Ζ' Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ' Μ.Α.Κ.) στην περιοχή Μεγάλο Πεύκο, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (Ε.Τ.Α.) και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (Κ.Ε.Ε.Δ). Επιπλέον στα όρια του δήμου εντάσσονται οι περιοχές: Λουτρόπυργος, Νεράκι καθώς και η Βλυχάδα.

Κοινοτάρχες Νέας Περάμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελευταίος κοινοτάρχης και πρώτος δήμαρχος (από το 1982) ήταν ο Νικόλαος Ανδρουλάκης, με καταγωγή από την Κρήτη.[3]

Μεταπολιτευτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1975-1982 Γεώργιος Τσαλδάρης[4]
  • 1983-1994 Νικόλαος Ανδρουλάκης (1938-2016)

Δήμαρχοι Νέας Περάμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1994-2002 Νικόλαος Ανδρουλάκης (1938-2016)
  • 2003-2010 Σταύρος Φωτίου
  • 2013-2020 Γρηγόρης Σταμούλης

Πρόσβαση στη Νέα Πέραμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Πέραμος διέρχεται από την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και μέσω τον κόμβων 3 και 2α υπάρχει έξοδος προς την Ολυμπία Οδό. Επίσης, συνδέεται μέσω του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, στον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 2 και μέσω των ΚΤΕΛ Μεγάρων-Ν. Περάμου-Κινέτας-Αλεποχωρίου. Μέσω του Περάματος Μεγαρίδος υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση προς την Σαλαμίνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]