Νάθαν Νορ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νάθαν Όμηρος Νορ)


Νάθαν Νορ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Απριλίου 1905[1][2]
Βηθλεέμ, Πενσυλβάνια
Θάνατος8  Ιουνίου 1977[1]
Wallkill
Αιτία θανάτουκαρκίνος του εγκεφάλου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταθρησκευτικός ηγέτης
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νάθαν Όμερ Νορ (23 Απριλίου 1905 - 8 Ιουνίου 1977) ήταν ο τρίτος πρόεδρος της Βιβλικής και Φυλλαδικής Εταιρίας Σκοπιά. Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου 1942, αντικαθιστώντας τον Ιωσήφ Φ. Ρόδερφορντ, ο οποίος είχε υπηρετήσει σε αυτή τη θέση από το 1916.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1905 στο Μπέθλεεμ της Πενσυλβάνια. Στα 16 του άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για τους Διεθνείς Σπουδαστές της Γραφής, όπως ονομάζονταν τότε οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Εγκατέλειψε την Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία το 1922 και το 1923 βαφτίστηκε ως Σπουδαστής της Γραφής. Παρεμπιπτόντως, ο ομιλητής που εκφώνησε την ομιλία βαφτίσματος εκείνη την ημέρα ήταν ο Φρέντερικ Φρανς, ο οποίος ήταν μερικά χρόνια μεγαλύτερός του. Ο Φρανς έζησε περισσότερο από τον Νορ και αργότερα τον διαδέχτηκε ως πρόεδρος της Εταιρίας Σκοπιά. Οι δύο άντρες έγιναν στενοί φίλοι και συνεργάτες και υπηρέτησαν για αρκετά χρόνια ως μέλη του Κυβερνώντος Σώματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Ο Νορ πέθανε εξαιτίας ενός όγκου στον εγκέφαλο στις 8 Ιουνίου 1977.

Συνεισφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νορ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Τον πρώτο κιόλας μήνα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, έκανε διευθετήσεις για τα «Προχωρημένα Μαθήματα στη Θεοκρατική Διακονία», μια σχολή που τόνιζε την σημασία της Γραφικής έρευνας και της δημόσιας ομιλίας. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1942 ο Νορ πρότεινε να δημιουργήσει η Εταιρία μια νέα σχολή (ονομάστηκε Σχολή Γαλαάδ) για να εκπαιδεύονται ιεραπόστολοι στην υπηρεσία σε ξένες χώρες όπου υπήρχε μεγάλη ανάγκη για κήρυκες της Βασιλείας. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από το συμβούλιο. Στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αποφοίτησε η πρώτη τάξη με 100 σπουδαστές τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 1943.

Ο Νορ ήταν εξαιρετικός οργανωτής ο οποίος κατανοούσε ότι η καλή οργάνωση των γραφείων τμήματος ήταν αναγκαία ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη πρόοδο του έργου κηρύγματος. Το 1942, όταν έγινε πρόεδρος, υπήρχαν 25 γραφεία τμήματος. Μέχρι το 1946, παρά τις απαγορεύσεις και τα εμπόδια λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρχαν τμήματα σε 57 χώρες. Κατά τη διάρκεια των επομένων 30 ετών, το σύνολο των τμημάτων αυξήθηκε σε 97.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικές από τις εκδόσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά οι οποίες κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Νορ ήταν οι εξής: «Εξηρτισμένοι εις Παν Έργον Αγαθόν», «Έστω ο Θεός Αληθής», «Πάντα Δοκιμάζετε», Από τον Απολεσθέντα Παράδεισο στον Αποκαταστημένο Παράδεισο, το περιοδικό Ξύπνα! το οποίο αντικατέστησε τον Χρυσούν Αιώνα, 'Όλη η Γραφή είναι Θεόπνευστη και Ωφέλιμη' και η Αγία Γραφή-Μετάφραση Νέου Κόσμου.

Οργανωτικές αλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την 1 Οκτωβρίου 1972 έρχισαν να γίνονται αλλαγές στον τρόπο επίβλεψης των εκκλησιών των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Δεν θα υπήρχε πλέον ένας μόνο υπηρέτης εκκλησίας (επίσκοπος) αλλά ένα σώμα πρεσβυτέρων και διακονικών υπηρετών. Ένας πρεσβύτερος θα οριζόταν ως προεδρεύων, αλλά όλοι οι πρεσβύτεροι θα είχαν ισοδύναμη εξουσία και θα μοιράζονταν την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων. Και στο Κυβερνών Σώμα θα γινόταν πλέον εκ περιτροπής εναλλαγή του εισηγητή του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 6818565. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 «Knorr, Nathan Homer (23 April 1905–07 June 1977), third president of the Watch Tower Society (1942-1977)» 29  Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.