Μύρτος Λασιθίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για οικισμούς με ίδιο όνομα στην Ελλάδα, δείτε: Μύρτος.

Συντεταγμένες: 35°0′13″N 25°35′4″E / 35.00361°N 25.58444°E / 35.00361; 25.58444

Μύρτος
Μύρτος is located in Greece
Μύρτος
Μύρτος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΙεράπετρας
Δημοτική ΚοινότηταΜύρτου
Γεωγραφία
ΝομόςΛασιθίου
Υψόμετρο10
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας72056
Τηλ. κωδικός28420-51
http://www.myrtos.org/

Ο Μύρτος είναι χωριό και έδρα ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Ιεράπετρας στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας - Βιάννου και απέχει 14 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα και 24 χιλιόμετρα από την Άνω Βιάννο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα είναι τουριστικά αναπτυγμένο. Το μικρό χωριό είναι κτισμένο σε μια περιοχή κατάφυτη από μπανανιές και κοντά στις όχθες του ποταμού Κρύου [1]. Ανάμεσα σε άλλα, στο Μύρτος υπάρχει το τοπικό αγροτικό ιατρείο, πολιτιστικός σύλλογος, τετραθέσιο Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο. Εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί Μουσείο με εκθέματα από την αρχαιότητα. Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Αντώνιος. Υπάρχουν ναοί και εξωκλήσια, όπως των Αγίων Αναργύρων, των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Γεωργίου, Τρύφωνα, Ραφαήλ και του Αγίου Παντελεήμονα.

Η παραλία του Μύρτου, στενή και αμμώδης, ανήκει στις πολυσύχναστες ακτές που, όμως, προτιμούνται για οικογενειακές διακοπές, ιδιαίτερα από τους Ευρωπαίους[2]. Η παραλία του Μύρτου βρίσκεται μπροστά από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής. Είναι πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες, ντους, αποδυτήρια, ναυαγοσώστη, καθώς επίσης διαθέτει και οργανωμένους χώρους για θαλάσσια αθλήματα όπως beach volley. Επίσης, υπάρχει και σχολή ιστιοπλοΐας. Προχωρώντας δυτικά από την κεντρική παραλία, υπάρχει χώρος κατάλληλος για κατασκήνωση, ενώ ανατολικά υπάρχει παραλία με χοντρά βότσαλα.[3]

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις και επίσης με την καλλιέργεια μπανάνας και εσπεριδοειδών.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημείο με τα ονόματα των εκτελεσθέντων το 1943 από τους Γερμανούς
Ο αρχαιολογικός χώρος Πύργος Μύρτου.

Κοντά στο χωριό ανακαλύφθηκαν τα ερείπια προανακτορικού μινωικού οικισμού που χρονολογείται από το 3000 - 2600 π.Χ. στη θέση Φούρνου Κορυφή, και ενός ανακτορικού έως το 1600 π.χ. στον Πύργο Μύρτου ενώ δίπλα στη θέση Άγιος Αντώνιος υπάρχουν τα ερείπια ρωμαϊκής πόλης με λιμάνι και θερμαινόμενα ψηφιδωτά ρωμαϊκά λουτρά.

Η παλαιότερη θέση του χωριού ήταν στο Μετόχι, στη σημερινή περιοχή που λέγεται Άγιος Βασίλειος. Έπειτα οι κάτοικοι κατέβηκαν στην περιοχή του Μύρτου.

Στην περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής, έπειτα από τη μάχη της Κάτω Σύμης, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 19 κάτοικοι του χωριού στις 15 Σεπτεμβρίου του 1943, όσοι δηλαδή δεν πρόλαβαν να φύγουν στα βουνά. Οι 18 εκτελέστηκαν στο Μύρτος και ένας στην Έμπαρο. Το δε χωριό πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά.

Έπειτα από τη δεκαετία του '60, ο Μύρτος αναπτύχθηκε τουριστικά.

Διοικητικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μύρτος αναφέρεται επίσημα το 1925 στο ΦΕΚ 27Α - 31/01/1925 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Μουρνιών και το 1927 στο ΦΕΚ 121Α - 18/06/1927 να ορίζεται έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας.[4] Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης και την τροποποίηση του Κλεισθένης Ι, μαζί με τον οικισμού Γαβρίλης, Καλλιθέα, Κοπάνες και Νέος Μύρτος αποτελούν την κοινότητα Μύρτου[5] που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Ιεράπετρας του δήμου Ιεράπετρας ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 441 κατοίκους.[6]

Δείτε: Κοινότητα Μύρτου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]