Μόδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μοντέλο στην πασαρέλα μιας επίδειξης - στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Η μόδα είναι ένα δημοφιλές στυλ ή μια δημοφιλής πρακτική, ειδικά όσον αφορά την ένδυση, την υπόδηση, τα αξεσουάρ, το μακιγιάζ ή τα έπιπλα, καθώς και τα υφάσματα. Είναι μια διακριτή και συνεχής τάση σχετική με την εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου, που υιοθετείται από πολλά άτομα για κάποιο χρονικό διάστημα. Αποτελείται από τα επικρατέστερα στυλ συμπεριφοράς και τις πιο πρόσφατες δημιουργίες των σχεδιαστών υφασμάτων. Παρόλο που ορισμένες πτυχές της μόδας μπορούν να τη χαρακτηρίσουν ως ανδρική ή γυναικεία, ορισμένα στυλ είναι ανδρόγυνα.[1]

Οι τάσεις της μόδας επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ άλλων πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνιολογικούς και τεχνολογικούς. Οι ειδικοί της μόδας χρησιμοποιούν πληροφορίες από την ανάλυση αυτών των παραγόντων για να προσδιορίσουν την άνοδο ή την παρακμή συγκεκριμένων τάσεων. Τον 20ό αιώνα, η βιομηχανοποίηση της παραγωγής ενδυμάτων αποτέλεσε το έναυσμα για την εμφάνιση της λεγόμενης βιομηχανίας της μόδας, ενός κλάδου που τον 21ο αιώνα είναι ιδιαίτερα παγκοσμιοποιημένος.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μόδας παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η δημοσιογραφία μόδας αποτελεί σημαντικό πόλο διάδοσης των στυλ. Κριτικές, οδηγίες και σχόλια μόδας αφθονούν στην τηλεόραση και σε περιοδικά, εφημερίδες, ιστότοπους μόδας[2] κοινωνικά δίκτυα και ιστολόγια μόδας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τα ιστολόγια μόδας και το YouTube έχουν γίνει σημαντικά μέσα για τη διάδοση τάσεων και συμβουλών μόδας, δημιουργώντας μια διαδικτυακή κουλτούρα διαμοιρασμού των στυλ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Undressing Cinema: Clothing and identity in the movies – Page 196, Stella Bruzzi – 2012.
  2. «Fashion Websites like Nytime's Men's Style». New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-05-16. http://arquivo.pt/wayback/20160516065235/http://www.nytimes.com-ssl.website/pages/fashion/mens-style/index.html. Ανακτήθηκε στις 2016-09-08. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fashion της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).