Μπούμερανγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τυπικό επιστρεφόμενο μπούμερανγκ

Το μπούμερανγκ (αγγλικά: boomerang) είναι ένα εργαλείο- όπλο το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε και χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι από διάφορες φυλές, κυρίως της Ωκεανίας. Στις μέρες μας όμως χρησιμοποιείται κυρίως ως σπορ και για διασκέδαση. Το μπούμερανγκ κατασκευαζόταν συνήθως από ξύλο, σπανιότερα δε από κόκκαλο. Τα σύγχρονα μπούμερανγκ, και κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται για σπορ και διασκέδαση, κατασκευάζονται από ανθρακονήματα, ενισχυμένο πλαστικό ή άλλα υλικά υψηλής τεχνολογίας. Είναι επίπεδο, με αεροδυναμικό σχήμα και κατασκευασμένο έτσι ώστε να περιστρέφεται κάθετα στον άξονά του κατά την κατεύθυνση της πτήσης του.

Τα μπούμερανγκ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα επιστρεφόμενα και στα μη επιστρεφόμενα. Τα επιστρεφόμενα έχουν δύο ή περισσότερα αεροδυναμικά πτερύγια, που κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε το μπούμερανγκ να πετάει σε ελλειπτική τροχιά και να επιστρέφει σε αυτόν που το πέταξε, αν βέβαια το έχει πετάξει με το σωστό τρόπο.

Η λέξη μπούμερανγκ χρησιμοποιείται μεταφορικά στη φράση: «Κάτι γυρίζει μπούμερανγκ». Στη φράση αυτή η λέξη μπούμερανγκ χρησιμοποιείται μεταφορικά και σημαίνει ότι κάποιος δέχεται τις αρνητικές συνέπειες των πράξεών του, ενώ δεν το περίμενε, και, αντίθετα, υπολόγιζε ότι θα βγει και κερδισμένος.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Boomerang της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).