Μπλάιντ Λέμον Τζέφερσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπλάιντ Λέμον Τζέφερσον
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Σεπτεμβρίου 1893[1][2]
Coutchman
Θάνατος19  Δεκεμβρίου 1929[1][2]
Σικάγο
ΕθνικότηταΑφροαμερικανοί[3]
ΨευδώνυμοBlind Lemon Jefferson
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακιθαρίστας
τραγουδιστής-τραγουδοποιός
καλλιτέχνης του δρόμου
τραγουδιστής
μουσικός ηχογραφήσεων
Περίοδος ακμής1900
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο «Μπλάιντ» Λέμον Τζέφερσον (αγγλικά: "Blind" Lemon Jefferson, 24 Σεπτεμβρίου 1893 - 19 Δεκεμβρίου 1929) ήταν Αμερικανός μπλουζ μουσικός, τραγουδιστής και κιθαρίστας, ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1920 και ένας από τους πρώτους μαύρους φολκ-μπλουζ τραγουδιστές που γνώρισαν σημαντική εμπορική επιτυχία. Θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος των μπλουζ του Τέξας και αναγνωρίζεται πως άσκησε σημαντική επίδραση σε αρκετούς μουσικούς της εποχής του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην πόλη Κάουτσμαν του Τέξας, ο νεότερος από τα επτά παιδιά του Άλεξ και της Κλάρισι Τζέφερσον, και υπήρξε πιθανώς εκ γενετής ή από νεαρή ηλικία τυφλός, γεγονός που εξηγεί το προσωνύμιο «Μπλάιντ» (τυφλός) με το οποίο έγινε γνωστός. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε κατά την πρώιμη εφηβεία του, βγάζοντας χρήματα από τις εμφανίσεις του ως πλανόδιος τραγουδιστής σε διάφορες πόλεις του Τέξας. Το 1917 εγκαταστάθηκε στο Ντάλας όπου συνεργάστηκε με τον Λιντμπέλι (Leadbelly, ψευδώνυμο του μουσικού Χάντι Γουίλιαμ Λεντμπέτερ) και αφού ταξίδεψαν μαζί σε αρκετές ακόμα πόλεις του αμερικανικού νότου, το 1925 βρέθηκε στο Σικάγο όπου πραγματοποίησε μία σειρά από σημαντικές ηχογραφήσεις, μεταξύ αυτών και δύο γκόσπελ τραγούδια (I Want to be like Jesus in my Heart και All I Want is that Pure Religion) χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Deacon L. J. Bates. Οι συνθέσεις Got the Blues και Long Lonesome Blues υπήρξαν οι πρώτες εμπορικές επιτυχίες του, ενώ αργότερα ακολούθησαν και άλλες. Συνολικά ηχογράφησε περισσότερα από εκατό τραγούδια, κατά την περίοδο 1925-29.

Η θεματολογία των τραγουδιών του ποικίλει. Αρκετές συνθέσεις του αναφέρονται σε εμπειρίες της φυλακής (Prison Cell Blues, Hangman's Blues, 'Lectric Chair Blues, Penitentiary Blues, κ.α), σε τρέχοντα γεγονότα (Wartime Blues, Christmas Eve Blues, κ.α), σε θρησκευτικά ζητήματα (He Arose From the Dead), καθώς και στο προσφιλές θέμα του έρωτα. Μουσικά, συνδύασε το συναισθηματικά φορτισμένο ύφος των μπλουζ του Δέλτα με εκείνο της ανατολικής ακτής (piedmont) που περιείχε στοιχεία του ράγκταϊμ. Ο Τζέφερσον συνήθιζε να αυξομειώνει την ταχύτητα με την οποία έπαιζε κιθάρα, προσαρμόζοντας το ρυθμό στο περιεχόμενο των στίχων του, ενώ ξεχώρισε επίσης για την τεχνική με την οποία χτυπούσε τα μπάσα του οργάνου αλλά και τους αντιστικτικούς ρυθμούς που ενίοτε έπαιζε σε αντιδιαστολή με την κύρια μελωδία της σύνθεσης.

Πολλά τραγούδια του διασκευάστηκαν μεταγενέστερα από άλλους μουσικούς, ωστόσο η ιδιαίτερη τεχνική του σπάνια έτυχε επιτυχημένης μίμησης. Η συμβολή του στα μπλουζ του Τέξας συχνά συγκρίνεται με την αντίστοιχη του Τσάρλι Πάτον στη σκηνή του Μισισιπή, ενώ οι εμφανίσεις του είχαν επίδραση σε σπουδαίους μπλουζ μουσικούς της εποχής, όπως ήταν οι Τι-Μπόουν Γουόκερ, Λιντμπέλι και Λάιτνινγκ Χόπκινς.

Εκτιμάται ότι πέθανε το Δεκέμβριο του 1929, καθώς δεν διασώζεται πιστοποιητικό του θανάτου του, ενώ πιθανολογείται επίσης πως ο θάνατος του προκλήθηκε κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας στο Σικάγο. Σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του, τιμήθηκε με την είσοδό του στο Blues Hall of Fame, ταυτόχρονα με την εγκαινίαση του θεσμού το 1980.

Ενδεικτική δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Best of Blind Lemon Jefferson (Yazoo, 2000)
  • Complete Recorded Works, Vol. 1-4 (Document, 1994)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dick Weissman, Blues: The Basics, Routledge, 2005
  • David L. Dicaire, Blues Singers: Biographies of 50 Legendary Artists of the Early 20th Century, McFarland & Company, 1999

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]