Μπιλ ντε Μπλάζιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μπιλ ντε Μπλάσιο)
Μπιλ ντε Μπλάζιο
Bill de Blasio
Ο ντε Μπάζιο το 2019
109ος Δήμαρχος της Νέας Υόρκης
Περίοδος
1 Ιανουαρίου 2014 – 1 Ιανουαρίου 2022
ΑναπληρωτήςΝτιν Φουλιαχάν
ΠροκάτοχοςΜάικλ Μπλούμπεργκ
ΔιάδοχοςΈρικ Άνταμς
3ος Δημόσιος Συνήγορος της Νεάς Υόρκης
Περίοδος
1 Ιανουαρίου 2010 – 31 Δεκεμβρίου 2013
ΠροκάτοχοςΜπέτσυ Γκοτμπάουμ
ΔιάδοχοςΛετίσια Τζέιμς
Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης από το 39ο διαμέρισμα
Περίοδος
1 Ιανουαρίου 2002 – 31 Δεκεμβρίου 2009
ΠροκάτοχοςΣτίβεν ΝτιΜπριέντζα
ΔιάδοχοςΜπραντ Λάντερ
Προσωπικά στοιχεία
ΓέννησηΟυόρεν Βίλχεμ τζούνιορ
8 Μαΐου 1961, Μανχάταν, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πολιτικό κόμμαΔημοκρατικό
ΣύζυγοςChirlane McCray (από 1994)
ΠαιδιάΝτάντε ντε Μπλάσιο
Chiara de Blasio
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Σχολή Διεθνών και Δημόσιων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια
Cambridge Rindge and Latin School
Επάγγελμαπολιτικός
δικηγόρος
Υπογραφή
Ιστοσελίδαhttps://www1.nyc.gov/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο (αγγλικά: Bill de Blasio, 8 Μαΐου 1961), είναι Αμερικανός πολιτικός και δικηγόρος, που υπηρέτησε ως 109ος Δήμαρχος της Νέας Υόρκης από το 2014 έως το 2022. Είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από το 2010 έως το 2013, υπηρέτησε ως Δημόσιος Συνήγορος της Νέας Υόρκης, δεύτερη σημαντικότερη θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης, μετά από εκείνη του Δημάρχου.

Επίσης, έχει υπηρετήσει και ως Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης από το 39ο διαμέρισμα από το 2002 έως το 2009.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντε Μπλάζιο, γεννήθηκε (ως Ουόρεν Βίλχεμ τζούνιορ) το 1961 στο Μανχάταν και μεγάλωσε κυρίως στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Έχει καταγωγή από τη Νικαράγουα.

Σπούδασε Αστικές Σπουδές και Δημόσιες Υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μετέπειτα, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα.

Για ένα σύντομο διάστημα, υπήρξε ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για τον Τσάρλς Ρανχέλ και τη Χίλαρι Κλίντον. Ο Ντε Μπλάζιο ξεκίνησε την καριέρα του ως εκλεγμένος αξιωματούχος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, εκπροσωπώντας την 39η περιφέρεια του Μπρούκλιν από το 2002 έως το 2009. Μετά από τη θητεία του ως Δημόσιος Συνήγορος, εξελέγη Δήμαρχος της Νέας Υόρκης το 2013 και επανεξελέγη το 2017. [2]

Ανάμεσα στις πολιτικές πρωτοβουλίες του Ντε Μπλάζιο περιλαμβάνονται στρατηγικές αποκλιμάκωσης για σώματα ασφαλείας, μείωση διώξεων για κατόχους κάνναβης, εφαρμογή καμερών σε αστυνομικούς υπαλλήλους και ο τερματισμός του προγράμματος παρακολούθησης των μουσουλμάνων κατοίκων που είχε ξεκινήσει μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2011. Στην πρώτη του θητεία, εξασφάλισε δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλους όσους επιθυμούσαν στην Πόλη της Νέας Υόρκης. Ο Ντε Μπλάζιο επέστησε την προσοχή του σε αυτό που αποκαλείται «έντονη οικονομική ανισότητα», την οποία χαρακτήρισε ως «ιστορία δύο πόλεων» κατά την πρώτη του εκστρατεία. Υποστήριξε κοινωνικά φιλελεύθερες και προοδευτικές πολιτικές, όσον αφορά την οικονομία της πόλης, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τη δημόσια εκπαίδευση, τις αστυνομικές σχέσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Ντε Μπλάζιο έθεσε υποψηφιότητα για την απόκτηση του «χρίσματος» των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.[3][4] Αφού κατέγραψε σχετικά χαμηλά ποσοστά στις δημοσκόπησης και δεν προκρίθηκε στον τρίτο γύρο των πρωτοβάθμιων συζητήσεων, ανέστειλε την εκστρατεία του στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 και υποστήριξε τον Μπέρνι Σάντερς πέντε μήνες αργότερα.[5][6]

Η θητεία του ως Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ολοκληρώθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]