Μπίλι Μακένζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μπίλι Μακένζι
Γέννηση27  Μαρτίου 1957[1][2]
Νταντί
Θάνατος22  Ιανουαρίου 1997[1]
Σκωτία
Αιτία θανάτουδηλητηρίαση
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΣκωτία
Ιδιότητατραγουδιστής και τραγουδοποιός
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςnew wave
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Ο Γουίλιαμ Μακάρθουρ "Μπίλι" Μακένζι (William MacArthur "Billy" MacKenzie, 27 Μαρτίου 195722 Ιανουαρίου 1997) ήταν Σκωτσέζος τραγουδιστής και μέλος των Associates. Τραγουδούσε με εξαιρετικής τεχνικής φαλτσέτο δίνοντας στη φωνή του μεγάλη έκταση και εκφραστικότητα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη πόλη του Νταντί στην οδό Park Avenue της περιοχής Stobswell. Πήγε στο δημοτικό σχολείο St Mary's Forebank και στο γυμνάσιο St Michael's. Στα δεκαέξι του έζησε έναν τρόπο ζωής σαν νομάς στη Νέα Ζηλανδία και στα δεκαεφτά του ταξίδεψε στις Ηνωμένες πολιτείες. Εκεί παντρεύτηκε τη Χλόη Ντάμαρ κουνιάδα της θείας του Βερόνικα. Όπως είπε ο Μακένζι αργότερα αυτός ο γάμος έγινε για να του αποτραπεί η απέλαση και να μπορέσει να τραγουδήσει στη γκόσπελ χορωδία της Νέας Ορλεάνης.[3] Την άφησε μετά από τρεις μήνες και επέστρεψε στη γενέτειρά του, οι δυο τους δεν ξανασυναντήθηκαν.

Στις 22 Ιανουαρίου 1997 βρέθηκε νεκρός μετά από υπερβολική δόση παρακεταμόλης και συνταγογραφούμενων φαρμάκων στον κήπο του σπιτιού του πατέρα του στη πόλη του Auchterhouse της Σκωτίας. Ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία. Η κατάθλιψη και ο θάνατος της μητέρας του πιστεύεται ότι συνέβαλαν γι' αυτό.

Το 2009, 9 με 27 Ιουνίου το θέατρο Dundee Repertory της γενέτειράς του ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Μακένζι ανεβάζει ένα θεατρικό έργο που είχε τίτλο Balgay Hill. Αφηγούνταν την ιστορία της ζωής του μέσα από τα μάτια τεσσάρων φανταστικών χαρακτήρων. Ο τίτλος του έργου προέρχεται από το όνομα του νεκροταφείου του Νταντί, όπου ο Μακένζι κηδεύτηκε.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Outernational (1992)
  • Beyond The Sun (1997
  • Memory Palace (credited with Paul Haig) (1999)
  • Eurocentric (credited with Steve Aungle) (2001)
  • Auchtermatic (2005)
  • Transmission Impossible (2005)

Συμμετοχές σε άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 12  Μαΐου 2014.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb13942783w. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. "Latest Scotland, UK & World News – The Daily Record". Sundaymail.co.uk. Retrieved 31 July 2014.