Μπέρκσαϊρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπέρκσαϊρ

Σημαία
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Διοικητική υπαγωγήΝοτιοανατολική Αγγλία
ΠρωτεύουσαΡέντινγκ
Έκταση1.261,9606 km² (2016)[1]
Πληθυσμός917.762 (2020)[2]
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°25′12″N 1°0′0″W

Το Μπέρκσαϊρ ή, ορθώς, Μπάρκσιρ (αγγλ. Berkshire) είναι μια κομητεία στη νότια Αγγλία. Αναφέρεται συχνά και ως "Βασιλική Κομητεία του Μπέρκσαϊρ" (Royal County of Berkshire) λόγω της παρουσίας της κατοικίας της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κάστρο του Ουίνδσορ στην κομητεία αυτή. Οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τις 812.000 ενώ η περιοχή συνορεύει με το Όξφορντσιρ, το Μπάκιγχαμσιρ, το Χάμπσιρ, το Σάρρεϋ, το Ουίλτσιρ και την Μείζονα Περιοχή του Λονδίνου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα χειρόγραφα του μοναχού Άσσερ (λατ. Asserius Menevensis) το Μπέρκσαϊρ πήρε το όνομά του από ένα μεγάλο δάσος που ονομαζόταν Bearroc (που πιστεύεται ότι είναι μια κελτική λέξη που σημαίνει "ορεινό").

Το Μπέρκσαϊρ υπήρξε το θέατρο μερικών αξιοσημείωτων μαχών στη διάρκεια της ιστορίας του, όπως η εκστρατεία του Αλφρέδου του Ουέσσεξ εναντίον των Δανών περιλαμβάνοντας τις μάχες του Ένγκλφιλντ, του Άσνταουν και του Ρέντινγκ.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπέρκσαϊρ χωρίζεται σε δύο διακριτά τμήματα με όριο που βρίσκεται σχεδόν σε μια γραμμή Βορρά-Νότου από το κέντρο του Ρέντινγκ. Το ανατολικό τμήμα του βρίσκεται κυρίως στα νότια του ποταμού Τάμεση, το οποίο σχηματίζει το βόρειο σύνορο του νομού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]