Μουσείο Μπάσκετ ΧΑΝΘ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μουσείο Μπάσκετ ΧΑΝΘ υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας «South West University Neofit Rilski» στο Μπλαγκόεβγκραντ, στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Youth Mobilization – Cultural Heritage and Athletic Valorization». Εγκαινιάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2013, με σκοπό τη συλλογή, καταγραφή και έκθεση αθλητικού υλικού που αφορά το μπάσκετ στην Ελλάδα και στους Έλληνες παίκτες του μπάσκετ. Ιδρύθηκε, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του καταλυτικού ρόλου της Αδελφότητας στην εξέλιξη και διάδοση της αθλητικής παιδείας στην Ελλάδα. Πράγματι, στη ΧΑΝΘ συνδέονται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του μπάσκετ. Το παρόν αποτελούν οι αθλητές και οι ομάδες μας που συνεχίζουν την πλούσια ιστορία της ΧΑΝΘ και το μέλλον βρίσκεται στα εκατοντάδες παιδιά που συμμετέχουν στις ακαδημίες μας, γνωρίζουν τα μυστικά του αθλήματος και κυρίως γαλουχούνται με τα ιδανικά και τις αξίες της ευγενούς άμιλλας, του υγιούς πρωταθλητισμού και της ισόπλευρης καλλιέργειας της ψυχής, του σώματος και του πνεύματος.

Με στόχο να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη, η ΧΑΝΘ τιμά, μέσα από αυτό το μουσείο, τις μεγάλες προσωπικότητες που υπηρέτησαν με ήθος και ενθουσιασμό τις αξίες της και την ανέδειξαν σε έναν από τους σημαντικότερους φορείς αθλητισμού και πολιτισμού. Όλα ξεκίνησαν από τον Λούης Ρης, που από το 1924, για πρώτη φόρα στην Ελλάδα, από τη θέση του τμηματάρχη φυσικής αγωγής της ΧΑΝΘ, ανέλαβε προσωπικά τη διδασκαλία και τη διάχυση του μπάσκετ και για αυτό τον λόγο, το μουσείο αφιερώνεται στη μνήμη του.

Το Μουσείο Μπάσκετ ΧΑΝΘ φιλοξενείται στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ, στο φουαγιέ του γηπέδου «Μίμης Τσικίνας», στο σημείο ακριβώς, όπου βρισκόταν το παλιό ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της ΧΑΝΘ.

Η συλλογή του Μουσείου αποτελείται από σημαντικά και σπάνια αντικείμενα που αναδεικνύουν την ιστορία του αθλήματος. Φανέλες από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα, αθλητικά υποδήματα, μετάλλια, διπλώματα κ.ά. κοσμούν τις προθήκες του μουσείου και αναδεικνύουν την ιστορία του μπάσκετ. Η μόνιμη συλλογή εμπλουτίζεται καθημερινά με επιπλέον υλικό που αφορά στην ανάδειξη του επαγγελματικού μπάσκετ, αλλά και της Εθνικής Ελλάδος. Προσωπικά αντικείμενα σημαντικών αθλητών, αναμνηστικά μεγάλων διοργανώσεων, μετάλλια, εξοπλισμός μπάσκετ κ.ά. αποτελούν τα νέα αποκτήματα του Μουσείου Μπάσκετ ΧΑΝΘ.

Γήπεδο καλαθόσφαιρας ΧΑΝΘ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1923, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Κύρτση, κατασκευάζεται το πρώτο ανοιχτό γήπεδο καλαθόσφαιρας της Ελλάδας, στον χώρο πίσω από το σημερινό κτίριο της ΧΑΝΘ, πριν ακόμη ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης του κεντρικού κτιρίου. Παράλληλα κατασκευάζονται και δύο γήπεδα βόλεϊ και ένα τερέν τένις. 1930 Αρχίζει να διαμορφώνεται ο χώρος του στίβου.

Από το 1934 ξεκινά η λειτουργία του στίβου, καθώς και η λειτουργία του κλειστού γηπέδου καλαθόσφαιρας στο εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου της ΧΑΝΘ, ενώ το 1945, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Σαράτση, μετατοπίζεται το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στη νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου της ΧΑΝΘ επί της οδού Ν. Γερμανού και εμπλουτίζεται με φωτισμό και ξύλινες κερκίδες.Την περίοδο αυτή φιλοξενήθηκαν στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της ΧΑΝΘ πρωταθλήματα καλαθόσφαιρας ομάδων της Θεσσαλονίκης, πανελλήνια πρωταθλήματα μικτών ομάδων πόλεων, καθώς και νυχτερινά τουρνουά καλαθόσφαιρας.

Επί προεδρίας Εμμανουήλ Βαλαγιάννη, το 1956, αρχίζει η ανακατασκευή και η επέκταση σε σχήμα πετάλου των κερκίδων του ανοιχτού γηπέδου με τελική χωρητικότητα 3.000 θεατών, καθώς και η επίστρωση του δαπέδου με ειδικό μείγμα φελλού και πίσσας. Το 1961, πάλι επί προεδρίας Βαλαγιάννη, ολοκληρώνεται η κατασκευή των κερκίδων προς την οδό Δαγκλή και στη συνέχεια τοποθετείται χρονόμετρο των 30΄΄ και εγκαθίστανται γυάλινοι πίνακες. Αυτή την περίοδο στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της ΧΑΝΘ φιλοξενήθηκαν θρυλικοί αγώνες καλαθόσφαιρας Α΄ εθνικής κατηγορίας, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ των ΧΑΝ , αγώνες κατς, επιδείξεις ρυθμικής γυμναστικής και το πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού.

Το 1978, προκαλούνται σοβαρές ζημίες από τον ισχυρό σεισμό, που επισκευάζονται επί προεδρίας Δημητρίου Ζάννα. Αυτή την περίοδο το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της ΧΑΝΘ χρησιμοποιείται για πρωταθλήματα Μπάσκετ, γυμναστικές επιδείξεις, επιδείξεις διαφόρων αθλημάτων (πινγκ-πονγκ, άρσης βαρών, ενόργανης γυμναστικής κ.ά.) και αγώνες βόλεϊ.

Το 1990 πραγματοποιούνται έργα βελτίωσης και το γήπεδο χρησιμοποιείται κυρίως για προπονήσεις ομάδων μικρών ηλικιών, ενώ το 2002 κατεδαφίζεται το ανοιχτό γήπεδο και αποξηλώνονται οι κερκίδες του, μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης και αξιοποίησης ολόκληρου του οικοπέδου της ΧΑΝΘ

Στις 23 Νοεμβρίου 2002, επί προεδρίας Βασιλείου Παπαδήμα, θεμελιώνονται οι νέες εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου της ΧΑΝΘ και ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής τους, ενώ κατά το διάστημα 2003-2006, επί προεδρίας Νικολάου Χαρατσάρη, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι εργασίες για την ανέγερση των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων της ΧΑΝΘ.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2008, επί προεδρίας Ιωάννη Ηλιάδη, πραγματοποιείται η παραλαβή και η έναρξη λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου της ΧΑΝΘ, το οποίο περιλαμβάνει γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα βόλεϊ, γήπεδο χάντμπολ, αίθουσα επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αίθουσα χορού, γυμναστήριο αθλητών, αποδυτήρια, σάουνα, γραφεία προσωπικού, ξενώνες αθλητών, κυλικείο, ιατρείο, καθώς και αίθουσα συνεδριάσεων και συνεντεύξεων τύπου.

Το 2013, επί προεδρίας Ιωάννη Σωσσίδη, ολοκληρώνονται και παραδίδονται προς χρήση οι αίθουσες τζούντοταε κβον ντο και σκουός και κατασκευάζεται και εξοπλίζεται το κλειστό γυμναστήριο. Στις 7 Δεκεμβρίου 2013, λαμβάνει χώρα ηελετή ονοματοδοσίας των Αθλητικών Εγκαταστάσεων της ΧΑΝΘ, ενώ την επόμενη μέρα, εγκαινιάζεται το Μουσείο Μπάσκετ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]