Μιχαήλ Σαϊτάνογλου Καντακουζηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχαήλ Σαϊτάνογλου Καντακουζηνός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1515
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος3  Μαρτίου 1578
Αγχίαλος
Αιτία θανάτουαπαγχονισμός
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςοθωμανικά Τουρκικά
Ελληνικά
Ιταλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
καινοτόμος επιχειρηματίας
διπλωμάτης
Οικογένεια
ΤέκναAndronikos Kantakouzenos
ΓονείςDemetrios 'Shaitan' Kantakouzinos[1]

Ο Μιχαήλ Σαϊτάνογλου Καντακουζηνός (15103 Μαρτίου 1578) ήταν ο πιο γνωστός από τους πλούσιους και ισχυρούς Έλληνες που έζησαν τον πρώτο αιώνα μετά την πτώση του Βυζαντίου[2].

Ο ίδιος ήταν γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βεζίρη Σόκολη. Οι Τούρκοι τον αποκαλούσαν «Σαϊτάνογλου» δηλαδή «γιο του διαβόλου». Είχε πολύ μεγάλη εξουσία και επιρροή και ήλεγχε την οικονομία της Βλαχίας και της Μολδαβίας. Έφτασε μάλιστα να ανεβοκατεβάζει Πατριάρχες, όπως τον Μητροφάνη Γ΄, ο οποίος αναδείχθηκε Πατριάρχης και καθαιρέθηκε με δική του επιρροή[3].

Η περιουσία του, την οποία απέκτησε κατά τη βασιλεία του Μουράτ Γ', ήταν τεράστια. Για το λόγο αυτό προκάλεσε το φθόνο ισχυρών Οθωμανών πασάδων. Απαγχονίστηκε, κατά διαταγή του Μουράτ Γ', μπροστά στη θύρα του υπερπολυτελούς μεγάρου του στην Αγχίαλο το 1578.

Από τα παιδιά του, ο γιος του Ανδρόνικος είχε δύο γιους: ο Κωνσταντίνος (Constantin) μέγας ποστέλνικος της Βλαχίας έγινε γενάρχης του κλάδου της Βλαχίας και ο Γιωργάκης (Jordache) μέγας στόλνικος της Μολδαβίας έγινε γενάρχης του κλάδου της Μολδαβίας (Καντακουζηνοί-Ντελεάνου και Καντακουζηνοί-Πασκάνου).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]