Μιχάλης Ζαμπέτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχάλης Ζαμπέτας
Γέννηση5  Ιουνίου 1956
Θάνατος10  Μαρτίου 2008
Αιτία θανάτουκαρκίνος του πνεύμονα
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδοποιός και μουσικός
ΓονείςΓιώργος Ζαμπέτας
Όργανακιθάρα και μπουζούκι

Ο Μιχάλης Ζαμπέτας (Αιγάλεω, 5 Ιουνίου 1956 - 10 Μαρτίου 2008)[1] ήταν Έλληνας συνθέτης[2], κιθαρίστας[3], τραγουδιστής και πολιτικός. Ο Μ. Ζαμπέτας από νωρίς ακολούθησε τα βήματα του διάσημου πατέρα του, απ' τον οποίο διδάχθηκε τη μουσική τέχνη (αμφότεροι υπήρξαν ουσιαστικά αυτοδίδακτοι). Σαν εκτελεστής, συνεργάσθηκε με το Γιώργο Στεφανάκη κι άλλους συνθέτες. Ως οργανοπαίκτης (κιθάρα και μπουζούκι) πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις σε λαϊκές σκηνές ("Χυτήριο Θέατρο" κλπ). Διετέλεσε ακόμη, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω επί μια τετραετία, με το συνδυασμό του Γιάννη Μυστακόπουλου.

Στην προσωπική ζωή του υπήρξε μποέμ[4], αλλά και πολύ αγαπητός. Σχετίσθηκε με τρεις γυναίκες, η μια εκ των οποίων ήταν η ηθοποιός και τραγουδίστρια Νέλλη Γκίνη και απόκτησε δυο παιδιά από ισάριθμους γάμους. Tον Γιώργο Ζαμπέτα, από την Ελένη Νταράλα, ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα[5][6] και τον Μιχάλη Ζαμπέτα jr. από την τελευταία του σύντροφο.[7]

Φανατικός καπνιστής, προσβλήθηκε από καρκίνο και έχασε πρόωρα τη ζωή του στις 10 Μαρτίου του 2008. Κατά τραγική σύμπτωση την ίδια ημερομηνία είχε πεθάνει και ο πατέρας του, 16 χρόνια νωρίτερα.

Ενδεικτική εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Κάποιο Λάκο έχει η Φάβα" (LP, 'Vasipap')
  • "Ο μπάρμπας μου ο Παναής" (single, 'WEA')
  • "Τζακ ο Χάρα" (επανεκτέλεση, CD "Ανωτάτη Ζαμπετική")
  • "ΜΙΖΑ RECORDS" (2004)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ζαμπέτας Μιχάλης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2014. 
  2. Ζαμπέτας Μιχάλης: Τραγούδια[νεκρός σύνδεσμος]
  3. Μιχάλης Ζαμπέτας: "Ο Μπατίρης"
  4. «"Εφυγε" ο μαθητής του Ζαμπέτα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2014. 
  5. «Γιώργος Ζαμπέτας: Δεν φαντάζεστε με τι ασχολείται ο εγγονός του θρυλικού μουσικού». Peoplegreece.com. 6 Φεβρουαρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2020. 
  6. Μαραγκίδου, Μελπομένη (15 Μαΐου 2019). «Ο Εγγονός του Γιώργου Ζαμπέτα, τα Ακυκλοφόρητα Τραγούδια και ο Τάκι Τσαν». Vice. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2020. 
  7. ««Ο παππούς μου ήταν άνθρωπος αυθεντικός με σπάνια ψυχή»». «Ο παππούς μου ήταν άνθρωπος αυθεντικός με σπάνια ψυχή» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2020.