Μιτ Ρόμνεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιτ Ρόμνεϊ
Mitt Romney
Επίσημο πορτρέτο, 2019
Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών
για την Γιούτα
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
3 Ιανουαρίου 2019
Μαζί μεΜάικ Λι
ΠροκάτοχοςΌριν Χατς
70ος Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης
Περίοδος
2 Ιανουαρίου 2003 – 4 Ιανουαρίου 2007
ΥποκυβερνήτηςΚέρι Χίλι
ΠροκάτοχοςΤζέιν Σουΐφτ (υπηρεσιακή)
ΔιάδοχοςΝτεβάλ Πάτρικ
Προσωπικά στοιχεία
ΓέννησηΓουίλιαρντ Μιτ Ρόμνεϊ
12 Μαρτίου 1947 (1947-03-12) (77 ετών), Ντιτρόιτ, Μίσιγκαν, ΗΠΑ
Εθνότητα Αμερικανός
Υπηκοότητα ΗΠΑ
Πολιτικό κόμμαΡεπουμπλικανικός
ΣύζυγοςΑνν Ρόμνεϊ (1969-σήμερα)
Παιδιά5
ΚατοικίαΣολτ Λέικ Σίτι, Γιούτα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Στάνφορντ
Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
ΕπάγγελμαΠολιτικός, Επιχειρηματίας, Δικηγόρος
ΘρήσκευμαΕκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών
Υπογραφή
Ιστοσελίδαmittromney.com
romney.senate.gov
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γουίλαρντ Μιτ Ρόμνεϊ (αγγλ. Willard Mitt Romney, 12 Μαρτίου 1947), είναι Αμερικανός πολιτικός, επιχειρηματίας και δικηγόρος που υπηρετεί ως Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για την Γιούτα από το 2019. Είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.[1]

Προηγουμένως, υπηρέτησε, ως ο 70ος Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης από το 2003 μέχρι το 2007. Ήταν επίσης ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις Προεδρικές εκλογές του 2012.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1947, στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Είναι γιος της Λενόρ και του Τζορτζ Ρόμνεϊ, πρώην υπουργού και πρώην κυβερνήτη του Μίσιγκαν τη περίοδο 1963-69. Μεγάλωσε στο Μπλούμφιλντ Χιλς (Μίσιγκαν), ένα εύπορο προάστιο του Ντιτρόιτ. Ξεκινώντας από το 1966, ήταν τρεις μήνες ιεραπόστολος των Μορμόνων στη Γαλλία.[2]

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού αποφοίτησε το Κολλέγιο Κίνγκσγουντ στο Μίσιγκαν, το 1965, εγγράφηκε κατόπιν στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ για σπουδές επάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, όμως το 1966 το εγκατέλειψε για προσωπικούς λόγους. Στην συνέχεια, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτας, λαμβάνοντας πτυχίο (BA) το 1971. Το 1975, έλαβε πτυχίο Νομικής (JD) και πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Το 1976, έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου του Μίσιγκαν, όμως επέλεξε να μην ακολουθήσει την καριέρα του Δικηγόρου.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόμνεϊ, άρχισε να εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων και προσελήφθη στην εταιρεία Bain & Company (1977). Στην συνέχεια ως διευθύνων εξειδικευμένος σύμβουλος βοήθησε την εταιρεία να ξεφύγει από την κρίση. Στην ομάδα εργασίας του στη Βοστώνη, ήταν συνάδελφος και φίλος με τον σημερινό πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το 1984 συνίδρυσε την εταιρεία Bain Capital, μια επικερδή εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες του είδους της. Έφυγε από την εταιρεία το 1999. Με τα κέρδη του από την επιχείρηση χρηματοδότησε την πολιτική του εκστρατεία το 2012. Θεωρείται δε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους που ήταν υποψήφιοι για Πρόεδροι της Αμερικής.

Η προσωπική του περιουσία, υπολογίζεται γύρω στα 300 εκατομμύρια δολάρια.[3]

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1994, έθεσε υποψηφιότητα για Γερουσιαστής των ΗΠΑ για την Μασαχουσέτη, αλλά έχασε από τον Τεντ Κένεντι (41% έναντι 58%).

Το 1999, προσελήφθη ως διευθυντικό στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής του Σολτ Λέικ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002. Η αναγνωρισιμότητα που έλαβε του έδωσε ώθηση για να ασχοληθεί εκ νέου με τη πολιτική.[4]

Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης (2003-2007)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις κυβερνητικές εκλογές του 2002, ο Ρόμνεϊ, κατάφερε να εκλεγεί 70ος Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, με 50% έναντι 44.9% του Δημοκρατικού ανθυποψηφίου του. Ορκίστηκε στο αξίωμα, στις 2 Ιανουαρίου 2003. Δεν διεκδίκησε ξανά επανεκλογή στο αξίωμα, στις εκλογές του 2006, έτσι παρέμεινε έως τις 4 Ιανουαρίου 2007.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, είχε ως κύριο στόχο να εξαλείψει το έλλειμμα των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω ενός συνδυασμού περικοπών των δαπανών, αύξησης των αμοιβών και αφαίρεσης των νομικών παραθύρων του εταιρικού φόρου. Επίσης, βοήθησε στην ανάπτυξη του νόμου ανασύστασης του υγειονομικού συστήματος της Μασσαχουσέτης, τον οποίο μετά ψήφισε.

Υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόμνεϊ, προσπάθησε να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008, αλλά τελικά ηττήθηκε από τον Γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

Το λογότυπο των Ρόμνεϊ-Ράιαν, για τις εκλογές του 2012.

Υποψήφιος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011 ο Ρόμνεϊ, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθούσε να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ξανά, για τις εκλογές του 2012.[5] Μέχρι το Μάιο του 2012, είχε γίνει ο επικρατέστερος υποψήφιος και έτσι τελικά τις 28 Αυγούστου έλαβε το προεδρικό χρίσμα, και έγινε ο επίσημος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο Ρόμνεϊ, διάλεξε για υποψήφιο Αντιπρόεδρό του, τον τότε Βουλευτή από το Ουισκόνσιν (και μετέπειτα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ) Πολ Ράιαν.

Στις προεδρικές εκλογές έλαβε το 47,5% των ψήφων και 206 εκλέκτορες, και δεν κατάφερε να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, με τον Μπάρακ Ομπάμα να ανανεώνει την θητεία του.

Γερουσιαστής των ΗΠΑ (2019-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, ορκιζόμενος ως Γερουσιαστής το 2019.

Στις εκλογές της Γερουσίας το 2018 στην Γιούτα, διαδεχόμενος τον Γερουσιαστή και Αναπληρωτή Πρόεδρο της Γερουσίας, Όριν Χατς, ο Ρόμνεϊ κατάφερε να εκλεγεί Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για την Γιούτα, με ποσοστό 62,6%, έναντι 30,9% της Δημοκρατικής ανθυποψήφιάς του.[6]

Το 2020, έγινε ο πρώτος Γερουσιαστής που προέρχεται από το κόμμα του Προέδρου, που ψήφισε υπέρ της αποπομπής κατά την πρώτη δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το 2021, ψήφισε επίσης υπέρ της αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την δεύτερη δίκη του, ύστερα από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, ο Ρόμνεϊ ανακοίνωσε πως δεν θα κατέβει για επανεκλογή και στην συνέχεια θα αποχωρήσει από την πολιτική, επιθυμώντας την ανάληψη καθηκόντων από νεότερες γενιές πολιτικών.[7] Η θητεία του αναμένεται να λήξει στις 3 Ιανουαρίου 2025.

Πολιτικές θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιτ Ρόμνι έχει υποστηρίξει τη μείωση των φόρων[8] και τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού[8], ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ μετά την ύφεση[9]. Υποστηρίζει την μείωση των δαπανών των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων έτσι ώστε το εθνικό χρέος της Αμερικής να μειωθεί.[10] Έχει προτείνει αλλαγές όπως η σταδιακή αύξηση των ηλικιών επιλεξιμότητας για την παραλαβή Κοινωνικής Ασφάλισης, Medicare και άλλων προγραμμάτα παροχής υπηρεσειών.[10] Επίσης, υποστηρίζει την σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, την αύξηση του στρατιωτικού προσωπικού σε υπηρεσεία και την επένδυση χρημάτων για την ανάπτυξη νέων όπλων.[11][12] Υποστηρίζει την απόσυρση των στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με αυστηρή θέση προς το Ιράν, και εμφανίζεται αποφασισμένος να σταματήσει η λαθρομετανάστευση από το Μεξικό[8].

Σχετικά με κοινωνικά ζητήματα ο Ρόμνεϊ, υιοθετεί μια σχετικά συντηρητική στάση, δηλώνοντας σχετικά με τις αμβλώσεις κάτα του δικαιώματος επιλογής των γυναικών[8], με την «εξαίρεση των περιπτώσεων αιμομιξίας, βιασμού και για να σωθεί η ζωή της μητέρας»[13][14]. Έχει υποσχεθεί την εγκαθίδρυση ενός Ανωτάτου Δικαστικού Σώματος υπερπηδώντας τα παρόντα νομικά εμπόδια και έτσι η κάθε πολιτεία επιλέξη τη δική της πολιτική σχετικά με τις αμβλώσεις.[15] Επίσης υποστηρίζει την απαγόρευση διά νόμου της ομοσπονδιακή αναγνώριση των γάμων ομοφυλόφιλων[8]. Όμως αρνήθηκε να υπογράψει δέσμευση ενάντια στον γάμο των ομοφυλόφιλων από συντηρητική ομάδα [16] Επίσης αν και κατά του γάμου των ομοφυλόφιλων υποστήριξε ο Ρόμνεϊ έχει πει ότι προτιμά να επιτρέπονται σύμφωνα συμβίωσης που απονέμουν ορισμένα δικαιώματα σε ομόφυλα ζευγάρια, όπως η επίσκεψη στο νοσοκομείο.[17]

Σχετικά με την υγεία, ο Ρόμνεϊ έχει πει σε συνέντευξή στο NBC ότι θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα με το όνομα Patient Protection and Affordable Care Act (Πράξη Προστασίας των ασθενών και Οικονομικά Προσιτής Φροντίδας), αλλά θα διατηρήσει αρκετά από τα στοιχεία του.[18] Παλιότερα είχε πει ότι θα σταματούσε το πρόγραμμα δίνοντας στις πολιτείες περισσότερο έλεγχο στον φορέα υγεία Medicaid, ενώ τα χρήματα που θα διατίθεντο εκεί, θα χρησιμοποιηθούν αργότερα ως επιχορηγήσεις. Το σχέδιό του περιλαμβάνει να δώσει στα άτομα φοροαπαλλαγή παρόμοια με αυτή που δίνεται στις επιχειρήσεις, ώστε να πληρώσουν την ασφάλισή τους και να μπορούν να διαλέξουν τις ιατρικές υπηρεσίες που θέλουν.[19]

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, έχει χαρακτηριστεί από μερίδα του τύπου για την ασάφεια[20] και την ασυνέπεια[8] των θέσεών του. Την δεκαετία του 1980 ο Ρόμνεϊ ήταν υπέρ του δικαιώματος της επιλογής των γυναικών για τις αμβλώσεων ενώ σήμερα είναι κατά[8]. Επίσης ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, ενώ σήμερα υποστηρίζει την απαγόρευση της ομοσπονδιακής αναγνώρισης των γάμων τους[8]. Παρόμοιες ασυνέπειες παρατηρούνται και σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Όταν ήταν Κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης, ανέπτυξε και ψήφισε ένα νομό σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη όλου του πληθυσμού, όμως ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το σχέδιο του Ομπάμα που έχει παρόμοιο σκοπό.[8] Σε πιο πρόσφατες ανακοινώσεις άλλαξε ξανά θέση και είπε ότι θα διατηρήσει αρκετά από τα στοιχεία του σχεδίου.[18]

Ο Μιτ Ρόμνεϊ υποστήριξε διαδήλωσε μαζί με το κίνημα Black Lives Matter για τον θάνατο του George Floyd [21]

Στις προεδρικές εκλογές του 2020 τάχθηκε με σφοδρότητα κατά της υποψηφιότητας του Ντ. Τράμπ. Υποστήριξε δημόσια ότι δεν τον ψήφισε καν στις εκλογές. Στις 5 Ιανουαρίου του 2021, σε αεροπορικό του ταξίδι από το Σολτ Λέικ Σίτι, οπαδοί του Τραμπ τον εξύβρισαν κατά τη διάρκεια πτήσης και τον αποκάλεσαν «προδότη»[22].

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1969, παντρεύτηκε την Άνν Ντέιβις, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά. Είναι ενεργό μέλος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Μορμόνοι) και αρχικά επίσκοπος και μετά διακυβερνήτης της εκκλησίας στην Βοστώνη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Home | Senator Mitt Romney». www.romney.senate.gov (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2021. 
  2. «Mitt Romney | Biography & Facts». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2021. 
  3. «Mitt Romney Reports Net Worth Of Up To $270 Million». KUER (στα Αγγλικά). 23 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2021. 
  4. «About Mitt | Senator Mitt Romney». www.romney.senate.gov (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2021. 
  5. «Mitt Romney 2012 presidential campaign» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2021-03-02. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Mitt_Romney_2012_presidential_campaign&oldid=1009830917. 
  6. «Mitt Romney». Ballotpedia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2021. 
  7. «Μιτ Ρόμνεϊ: Αποσύρεται από την πολιτική ο άλλοτε υποψήφιος πρόεδρος και γερουσιαστής». Η Καθημερινή. 13 Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023. 
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 8,7 8,8 Μητροπούλου Ειρήνη (3 Σεπτεμβρίου 2012) Κάποτε στην Αμερική του Μιτ Ρόμνεϊ Το Βήμα. Ανακτήθηκε την 12 Σεπτεμβρίου 2012.
  9. Πρώτη επίσημη προεκλογική διαμάχη Ομπάμα-Ρόμνεϊ για την ανεργία in.gr. 8 Σεπτεμβρίου 2012.
  10. 10,0 10,1 Jennings, Natalie (February 24, 2012). «Mitt Romney speaks to Detroit Economic Club». The Washington Post. http://www.washingtonpost.com/blogs/election-2012/post/mitt-romney-speaks-to-the-detroit-economic-club-live-video/2012/02/24/gIQAX5vxXR_blog.html. 
  11. Riley, Charles (10 Μαΐου 2012). «Defense spending to spike $2.1 trillion under Romney». CNN Money. http://money.cnn.com/2012/05/10/news/economy/romney-defense-spending/. 
  12. «Romney to Legion: I will not cut defense». American Legion. 19 Ιουλίου 2012. 
  13. Romney, Mitt (July 26, 2005). «Why I vetoed contraception bill». The Boston Globe. http://www.boston.com/news/globe/editorial_opinion/oped/articles/2005/07/26/why_i_vetoed_contraception_bill/. 
  14. Kessler, Glenn (September 21, 2007). «The Fact Checker: Romney and Abortion». The Washington Post. http://voices.washingtonpost.com/fact-checker/2007/09/romney_and_abortion.html. 
  15. Parker, Ashley (8 Οκτωβρίου 2011). «Romney tries to reassure socially conservative audience». The New York Times. http://thecaucus.blogs.nytimes.com/2011/10/08/romney-tries-to-reassure-socially-conservative-audience/. 
  16. Daily (13 Ιουλίου 2011). «Mitt Romney refuses to sign anti-gay marriage pledge by conservative Christian group». Mail Online. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2021. 
  17. Barbaro, Michael (2012-05-10). «Romney Reaffirms Opposition to Marriage, or Unions, for Gay Couples» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2012/05/10/us/politics/romney-reaffirms-opposition-to-marriage-or-similar-for-gay-couples.html. Ανακτήθηκε στις 2021-08-23. 
  18. 18,0 18,1 Ο Μιτ Ρόμνι λέει ότι θα διατηρήσει πρόνοιες του ιατροφαρμακευτικού προγράμματος Ομπάμα Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine. ΣΚΑΪ.gr. 10 Σεπτεμβρίου 2012
  19. Semuels, Alana (23 Μαρτίου 2012). «Romney vows to repeal and replace 'Obamacare' on law's anniversary». Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/2012/mar/23/news/la-pn-romney-healthcare-anniversary-20120323. 
  20. David Ignatius (2 Σεπτεμβρίου 2012) Ασάφειες του Ρόμνεϊ στην εξωτερική πολιτική Αρχειοθετήθηκε 2012-11-14 στο Wayback Machine. kathimerini.gr. Ανακτήθηκε την 12 Σεπτεμβρίου 2012
  21. «Mitt Romney, marching with evangelicals, becomes first GOP senator to join George Floyd protests in D.C.» (στα αγγλικά). Washington Post. ISSN 0190-8286. https://www.washingtonpost.com/dc-md-va/2020/06/07/romney-protest-black-lives-matter/. Ανακτήθηκε στις 2021-08-23. 
  22. https://www.iefimerida.gr/kosmos/opadoi-tramp-stolisan-mit-romnei-sti-diarkeia-ptisis

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]