Μισέλ Κρέτσου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μισέλ Κρετού)
Μισέλ Κρέτσου
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Mihai Creţu (Ρουμανικά)
ΨευδώνυμοMichael Cretu[1] και M. C. Curly[2]
Γέννηση18 Μαΐου 1957 (1957-05-18) (66 ετών)
Βουκουρέστι, Ρουμανία
ΕθνικότηταΡουμανική
Χώρα πολιτογράφησηςΣοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρουμανίας
Δυτική Γερμανία
Γερμανία
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Μουσικών και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης
Ιδιότητασυνθέτης, πιανίστας, μουσικός, μουσικός παραγωγός, τραγουδιστής, παραγωγός, κιμπορντίστας και μουσικός ηχογραφήσεων
ΣύζυγοςΣάντρα (1988–2007)
Όργαναπιάνο και φωνή
Είδος τέχνηςηλεκτρονική μουσική

Ο Μισέλ Κρέτσου (Mihai Crețu, 18 Μαΐου 1957), γνωστός επίσης ως Curly M.C., είναι Ρουμάνος μουσικός, περισσότερο γνωστός σαν ο δημιουργός του συγκροτήματος Enigma.

Γεννήθηκε στις 18 Μαΐου του 1957 σε ένα προάστιο του Βουκουρεστίου. Στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του έχει συνεργαστεί με δεκάδες παραγωγούς, μουσικούς και καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών οι Σάντρα, Frank Farian, Boney M, Goombay Dance Band, Peter Cornelius, Manfred Thiers και Mike Oldfield στα χρόνια πριν τους Enigma, και οι Jens Gad, Frank Peterson, David Fairstein, ATB, Jam & Spoon, Peter Ries, Ruth-Ann Boyle και Andru Donalds τα χρόνια που συμμετέχει στο συγκρότημα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κρέτσου σπούδασε κλασσική μουσική στο Βουκουρέστι (1965) και μετέπειτα στο Παρίσι (1968). Αργότερα φοίτησε και πήρε πτυχίο από την Μουσική Ακαδημία της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία (1975-1978). Προσελήφθη σαν μουσικός (keyboards) και παραγωγός από τον Frank Farian, τον ιθύνοντα νου πίσω από επιτυχημένα συγκροτήματα της δεκαετίας του '70 και του '80 όπως οι Boney M και οι Milli Vanilli.

Στη δεκαετία του '80 ανέλαβε την παραγωγή για το ποπ κουαρτέτο Hubert Kah και άρχισε να γράφει τραγούδια μαζί με τον αρχηγό του συγκροτήματος, τον Hubert Kemmler, κάνοντας κάποιες επιτυχίες. Ανάμεσα στις άλλες δουλείες του υπήρξε και η συμπαραγωγή του album του Mike Oldfield Islands (1987) και συγκεκριμένα το 6ο κομμάτι του δίσκου ("The Time has Come").

Ο Κρέτσου γνώρισε την μελλοντική σύζυγο του Sandra Lauer παίζοντας keyboards σε μια τουρνέ του συγκροτήματος Arabesque. Μετά την αποχώρηση της από το συγκρότημα και σε συνεργασία με άλλα μέλη των Hubert Kah έγραψε και έκανε την παραγωγή σε πολλά από τα κομμάτια που κυκλοφόρησε στη σόλο καριέρα της. Το πρώτο από αυτά, το κομμάτι "Maria Magdalena" έγινε τεράστια επιτυχία, κατακτώντας την κορυφή των charts σε 21 χώρες. Παντρεύτηκαν στις 27 Ιανουαρίου του 1988 και απέκτησαν δύο παιδιά, τα δίδυμα Nikita και Sebastian (1995).

Μερικά από τα συγκροτήματα που δημιούργησε ήταν τα εξής:

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σόλο καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1979Moon, Light & Flowers
  • 1983Legionäre
  • 1985Die Chinesische Mauer
  • 1985The Invisible Man

Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μισέλ Κρέτσου συμμετείχε σαν συνθέτης, εκτελεστής και παραγωγός στα παρακάτω albums:

Enigma[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο άρθρο Enigma υπάρχει αναλυτική δισκογραφία του μουσικού σχήματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 2  Δεκεμβρίου 2018.
  2. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0018209. Ανακτήθηκε στις 30  Αυγούστου 2020.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]