Μικρόφωνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα σύγχρονο μικρόφωνο
Ένα παλαιό μικρόφωνο.

Το μικρόφωνο είναι μια συσκευή που μετατρέπει τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρισμό. Ο ηλεκτρισμός αυτός μεταφέρεται μέσω καλωδίου σε συσκευές που μπορούν να μετατρέψουν τον ήχο σε ψηφιακό σήμα έτσι ώστε να επεξεργαστεί περαιτέρω.

Τα μικρόφωνα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες[1][2]:

  • Δυναμικό μικρόφωνο: το δυναμικό μικρόφωνο αποτελείται από έναν ισχυρό μόνιμο μαγνήτη κ' ένα πηνίο τοποθετημένο ανάμεσα στους πόλους του, ώστε να κινείται ελεύθερα. Η λειτουργία του βασίζεται στο φαινόμενο της επαγωγής: όταν ηχητικά κύματα πέφτουν στο διάφραγμα, το πηνίο πάλλεται στο πεδίο του μαγνήτη, τέμνονται οι μαγνητικές γραμμές κι εμφανίζεται στα άκρα του πηνίου επαγωγική τάση. Η απαιτούμενη ενέργεια δίνεται από την πίεση της αναπνοής, για αυτό και το δυναμικό μικρόφωνο δουλεύει μόνο σε μικρές αποστάσεις. Το πλεονέκτημα τους είναι η υψηλή ποιότητα και η χαμηλή τιμή τους. Ένα πλεονέκτημα είναι επίσης ότι μπορούν να δουλέψουν χωρίς XLR (σε μικρές αποστάσεις) έτσι ώστε να είναι συμβατά με υπολογιστές χωρίς επαγγελματικό εξοπλισμό.
  • Πυκνωτικό μικρόφωνο: Η λειτουργία του στηρίζεται στις μεταβολές χωρητικότητας ενός ενσωματωμένου πυκνωτή, σύμφωνα με τις μεταβολές της πίεσης που προκαλούνται από τα ηχητικά κύματα. Η απαιτούμενη ενέργεια δίνεται από ειδικές κάρτες ήχου με μια συνεχή τάση 48V (Phantom power). Χάρη σε αυτό μπορούν να ηχογραφούν και από απόσταση, χωρίς να χρειάζονται πίεση αέρα. Ωστόσο είναι σαφώς ακριβότερα από τα δυναμικά και απαιτούν ειδικό εξοπλισμό (επαγγελματική κάρτα με Phantom Power + XLR). Πυκνωτικά μικρόφωνα μπορούν να υπάρχουν και σε μορφή USB για να μην είναι απαραίτητο το Phantom Power και το XLR, αλλά αυτή η περίπτωση μειώνει πολύ την ποιότητα.

Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες μικροφώνων. Μία από αυτές είναι η κατεύθυνση ηχογράφησης (Cardioid, supercardiod, 360 κλπ) και η απόκριση στη συχνότητα (frequency response).

Σχέδια και εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μικρόφωνο Petcείναι σχεδιασμένο για λειτουργία χωρίς χέρια[3][4]. Αυτά τα μικρά μικρόφωνα φοριούνται στο σώμα. Αρχικά συγκρατούνταν στη θέση τους με ένα καλώδιο που φοριέται γύρω από το λαιμό, αλλά συνηθέστερα προσαρτώνται στα ρούχα με ένα κλιπ, μια καρφίτσα, μια ταινία ή έναν μαγνήτη. Το καλώδιο του βρόχου μπορεί να κρυφτεί κάτω από τα ρούχα και είτε να οδηγηθεί στον πομπό RF σε μια τσέπη, είτε να συνδεθεί σε μια ζώνη (για κινητή χρήση), είτε να οδηγηθεί απευθείας στο μίκτη (για σταθερές εφαρμογές).

Ένα ασύρματο μικρόφωνο μεταδίδει τον ήχο ως ραδιοφωνικό ή οπτικό σήμα και όχι μέσω καλωδίου. Συνήθως στέλνει το σήμα του χρησιμοποιώντας έναν μικρό ραδιοφωνικό πομπό στον πλησιέστερο δέκτη που είναι συνδεδεμένος στο ηχοσύστημα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει υπέρυθρα κύματα, εάν ο πομπός και ο δέκτης βρίσκονται σε οπτική επαφή μεταξύ τους[5][6].

Ένα μικρόφωνο επαφής λαμβάνει δονήσεις απευθείας από μια στερεή επιφάνεια ή ένα αντικείμενο, σε αντίθεση με τις ηχητικές δονήσεις που μεταφέρονται με τον αέρα. Μία από τις εφαρμογές του είναι η ανίχνευση ήχων πολύ χαμηλού επιπέδου, όπως αυτοί που προέρχονται από μικρά αντικείμενα ή εντόμων. Ένα μικρόφωνο αποτελείται συνήθως από έναν μαγνητικό μετατροπέα (κινούμενο πηνίο), μια πλάκα επαφής και μια ακίδα επαφής.

Τα μικρόφωνα χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές, όπως τηλέφωνα, ακουστικά βοηθήματα, συστήματα ηχείωνγια αίθουσες συναυλιών και δημόσιες εκδηλώσεις, παραγωγή ταινιών, ηχητικός εξοπλισμός για ζωντανή και ηχογραφημένη μετάδοση, ηχογράφηση,αμφίδρομοι ασύρματοι[7], μεγαφώνωνκαθώς και ραδιοφωνικώνκαι τηλεοπτικών εκπομπών.Χρησιμοποιούνται επίσης σε υπολογιστές για την καταγραφή φωνής, αναγνώριση ομιλίας, VoIPκαι για άλλους σκοπούς, όπως αισθητήρες υπερήχων ή αισθητήρες πυροδότησης[8].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Επαγγελματικά μικρόφωνα, ασύρματο, καλωδιακό, χειρός, πέτου, κεφαλής, μικρόφωνο για όργανα, ενισχυτή, studio,USB microphone, μεγάλου διαφράγματος. - soundstruck.gr». www.soundstruck.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  2. Σκιαδάς, Νίκος. «Εισαγωγή στα χαρακτηριστικά των μικροφώνων» (PDF). 
  3. «What is the Right Microphone That Would Not Be Visible?». passivemakers.com. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2023. 
  4. «What Is A Lavalier Microphone Used For ?». www.kentfaith.co.uk. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2023. 
  5. «How Do Wireless Microphones Work? Everything You Need to Know». myelearningworld.com. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2023. 
  6. «Wireless Microphone Systems». www.audiolinks.com. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2023. 
  7. «7 Things Your Radios Speaker Microphone Must Have». www.wvbandcoms.com. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2023. 
  8. «About Microphones». www.squarock.com. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2023.