Μιζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μιζ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Οκτωβρίου 1980
Πάρμα
ΚατοικίαΛος Άντζελες
ΨευδώνυμοThe Miz και Mike Mizanin
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ύψος188 cm Edit this on Wikidata
Βάρος100 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Γαλλικά[1]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Μαϊάμι
Normandy High School[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαγγελματίας παλαιστής[3]
ηθοποιός
ηθοποιός τηλεόρασης[4]
Περίοδος ακμής2004
Οικογένεια
ΣύζυγοςMaryse Mizanin (από 2014)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάικλ Γκρέγκορι Μιζάνιν (αγγλικά: Michael Gregory "Mike" Mizanin‎‎, 8 Οκτωβρίου 1980 - ) είναι Αμερικανός παλαιστής, γνωστότερος με το όνομα Μιζ (The Miz), με το οποίο εμφανίζεται στα ρινγκ. Έχει συμβόλαιο με την εταιρεία πάλης WWE.

Τηλεόραση - Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός της επαγγελματικής πάλης, έχει ασχοληθεί και με την ηθοποιία, την συμμετοχή σε ριάλιτι τηλεόρασης και την παρουσίαση προγραμμάτων. Έχει εμφανιστεί αρκετές φορές σε τηλεοπτικές σειρές, ενώ ξεκίνησε και καριέρα ηθοποιού από το 2010. Επίσης έχει λάβει μέρος στα Kids Choice Awards 2013.

Καριέρα στην πάλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003 ξεκίνησε να μαθαίνει τα μυστικά της επαγγελματικής πάλης, θέλοντας να ασχοληθεί με το είδος. Το 2004 συμμετείχε στο Tough Enough, ένα τηλεοπτικό ριάλιτι που θα έδινε στο νικητή συμβόλαιο με το WWE, όπου πήρε τη δεύτερη θέση. Παρόλο που δεν κέρδισε, οι υπεύθυνοι της εταιρείας πίστεψαν στο ταλέντο του. Σύντομα, ξεκίνησε εντατικές προπονήσεις ως το 2006, όταν και μεταφέρθηκε ως οικοδεσπότης στο σόου WWE SmackDown. Εκεί υποδυόταν τον αλαζόνα φαφλατά και οι οπαδοί άρχισαν να τον αντιπαθούν.

ECW και Ομάδα με τον Τζον Μόρισον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που ο Μιζ είχε παλέψει σε ορισμένους αγώνες, η κανονική επαγγελματική του παλαιστική καριέρα στο WWE, ξεκίνησε το 2007 που μεταφέρθηκε στο τότε ECW. Εκεί άρχισε να υποδύεται τον γόη και απέκτησε ως μάνατζερς την γυναικεία ομάδα Extreme Exposé (Κέλι Κέλι, Λέιλα & Μπρουκ). Σύντομα, ο Μιζ διεκδίκησε τον Τίτλο του ECW για πρώτη φορά, ενάντια στον Σι Εμ Πανκ.

Έπειτα, ο Μιζ συμμάχησε με τον Τζον Μόρισον κατακτώντας το Ομαδικό Πρωτάθλημα WWE. Μαζί χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως μια ομάδα με τρομερή χημεία και το μέλλον της εταιρείας. Το 2008, οι δυο τους άρχισαν μια διαδικτυακή εκπομπή, στην οποία σατίριζαν τους άλλους παλαιστές. Η ομάδα κράτησε το πρωτάθλημα για αρκετούς μήνες, μέχρι που το έχασε τον Ιούλιο. Στα τέλη του έτους, οι Μιζ & Μόρισον κέρδισαν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ομάδων. Αφού έχασαν το πρωτάθλημα, διασπάστηκαν τον Απρίλιο του 2009, όταν ο Μιζ επιτέθηκε ύπουλα στον Μόρισον.

Διάφορα πρωταθλήματα και κόντρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2009 ο Μιζ συνεχίζει μόνος του και σύντομα καταφέρνει να ξεχωρίσει με τα εξαιρετικά προσόντα του στο μικρόφωνο. Την ίδια χρονιά θα ξεκινήσει μια κόντρα με τον μεγάλο αστέρα της εταιρείας, Τζον Σίνα. Χάρη σε αυτή τη κόντρα και τη μεταγραφή του στη κορυφαία τηλεοπτική εκπομπή του WWE, το WWE Raw, ο Μιζ έγινε γνωστός στους φίλους της πάλης. Αφού εκδήλωσε ενδιαφέρον για το Πρωτάθλημα Ηνωμένων Πολιτειών, κατάφερε να το κατακτήσει, νικώντας τον Κόφι Κίνγκστον.

Το 2010 ήταν ομαδικός πρωταθλητής μαζί με τον Μπιγκ Σόου, ενώ ταυτόχρονα ήταν και Πρωταθλητής Ηνωμένων Πολιτειών. Η πετυχημένη ομάδα διαλύθηκε μετά από την απώλεια του ομαδικού τίτλου, χάρη στη οποία ο Μπιγκ Σόου χτύπησε τον Μιζ. Ο ίδιος μετά από λίγες μέρες, έχασε και το Πρωτάθλημα Ηνωμένων Πολιτειών και συνέχισε την ατομική του πορεία. Έπειτα, συνέχισε ανοδικά επανακτώντας τον τίτλο των Ηνωμένων Πολιτειών και αργότερα νικώντας στον αγώνα Money in the Bank, το οποίο του έδωσε συμβόλαιο για αγώνα τίτλου που θα γινόταν όποτε εκείνος θελήσει. Το Νοέμβριο ο Μιζ νίκησε τον τραυματισμένο Ράντυ Όρτον και χρησιμοποιώντας το Money in the Bank κατέκτησε τον μεγαλύτερο τίτλο της εταιρείας, το Πρωτάθλημα WWE. Για πέντε μήνες υπερασπιζόταν το πρωτάθλημα και είχε κόντρες με κορυφαία ονόματα της εταιρείας, όπως Ράντυ Όρτον και Τζον Σίνα.

Μετά την απώλεια του τίτλου, συνέχισε να αναλώνεται σε διάφορες συμμαχίες και προσπάθησε να βρεθεί και πάλι στην κορυφή της εταιρείας, όμως δεν τα κατάφερε. Τον Ιούλιο του 2012, ο Μιζ έγινε ο Διηπειρωτικός Πρωταθλητής και παρέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο, όπου και έχασε το πρωτάθλημα από τον Κόφι Κίνγκστον. Σύντομα, άρχισε να αλλάζει ο τηλεοπτικός ρόλος του και για πρώτη φορά στη καριέρα του, έγινε συμπαθής στο κοινό. Αφού απέτυχε σε διάφορους αγώνες τίτλων, ο Μιζ νίκησε τον Γουέιντ Μπάρετ στη WrestleMania 29 και έγινε ο νέος Διηπειρωτικός Πρωταθλητής. Την επόμενη μέρα έχασε το πρωτάθλημα απο τον Μπάρετ. Μετά απο αυτό παρέμεινε στην αφάνεια για αρκετό καιρό.

Το καλοκαίρι του 2014 επέστρεψε στα ρινγκ υποδυόμενος ένα διάσημο αστέρι του κινηματογράφου, παρόλο που δεν είναι στη πραγματικότητα. Με αυτόν τον αλαζονικό ρόλο προωθήθηκε ξανά, κατακτώντας για τρίτη φορά το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα. Σύντομα το έχασε απο τον Ντολφ Ζίγκλερ στο SummerSlam. Ωστόσο κατάφερε να πάρει πίσω τον τίτλο σε λιγότερα από ένα μήνα νικώντας τον Ziggler στην "Night of Champions" Pay Per View. Δεν πρόλαβε όμως ούτε να πανηγυρίσει την νίκη του καθώς έχασε τον τίτλο το επόμενο βράδυ στο RAW από τον Ziggler. 2 μήνες αργότερα στην "Survivor Series" Pay Per View ο Miz μαζί με τον "δίδυμο" του Damien Mizdow να νικήσουν ένα Fatal 4 Way Tag Team Match, να κερδίσουν το Ομαδικό Πρωτάθλημα WWE και να "κατεβάσουν" από τον "θρόνο" τον Goldust & Stardust. Δυστυχώς για τους δύο τους έχασαν τους τίτλους σε λιγότερο από 40 μέρες από τους Usos. Ο Miz κράτησε χαμηλό προφίλ όλο το 2015 καθώς δεν εμφανίστηκε αρκετές φορές. Το 2016 όμως επανήλθε στην κορυφή κερδίζοντας το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα WWE νικώντας τον Zack Ryder ο οποίος δεν είχε συμπληρώσει ούτε 24 ώρες σαν πρωταθλητής. Ο Miz κατάφερε να "κρατηθεί" στο πρωτάθλημα για 188 μέρες νικώντας αρκετούς παλαιστές όπως τον Darren Young, τον Apollo Crews, τον Cesaro και αρκετούς άλλους. Ο Miz έχασε τον τίτλο του από τον Dolph Ziggler στο main event της Smackdown Live Exclusive "No Mercy" Pay Per View. Ο Miz "ενώθηκε" ξανά με τον τίτλο του ύστερα από 37 μέρες νικώντας τον Ziggler, με την βοήθεια της γυναίκας του, Maryse σε ένα επεισόδιο του SmackDown Live. Σύντομα ο Μιζ άρχισε μια κόντρα με τον Dean Ambrose με αποτέλεσμα να χάσει το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα ξανά. Ο Miz αφού απέτυχε να ξανακερδίσει το Πρωτάθλημα ήρθε σε ρήξη με τον John Cena. Την ίδια στιγμή, η γυναίκα του Miz, Maryse ήρθε σε κόντρα με την κοπέλα του John Cena, Nikki Bella. Η αντιπαλότητα αυτή των ζευγαριών κορυφώθηκε στην Wrestlemania 33 όπου ο Miz & Maryse αντιμετώπισαν τον John Cena & Nikki Bella σε ένα Mixed Tag Team Match. Η δεύτερη ομάδα κυριάρχησε. Μετά από λίγες μέρες, στις 10 Απριλίου ο Miz μεταφέρθηκε στο Raw με την διαδικασία που ονομάστηκε "Superstar Shake Up". Εκεί, συνέχισε την κόντρα του με τον τότε Διηπειρωτικό Πρωταθλητή Dean Ambrose. Ο Miz έγινε ο #1 Contender για το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα νικώντας ένα Triple Threat Match ύστερα από παρέμβαση του Bray Wyatt στο οποίο συμμετείχαν ο Samoa Joe και ο Finn Balor. Ο Miz αντιμετώπισε ύστερα από μια εβδομάδα στο RAW τον Ambrose για τον τίτλο χωρίς επιτυχία. Στις 4 Ιουνίου 2017 στην Raw Exclusive "Extreme Rules" Pay Per View ο Miz κέρδισε το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα WWE για 7η φορά στην καριέρα του.


Στο επεισόδιο του Raw στις 19 Ιουνίου , ο Miz ​​συμμάχησε με τους Bo Dallas και Curtis Axel και έκαναν μια ομάδα που αργότερα ονομάστηκε "The Miztourage".  Στη συνέχεια ο Miz υπερασπίστηκε με επιτυχία το Intercontinental Championship εναντίον του Dean Ambrose στο Great Balls of Fire στις 9 Ιουλίου, λόγω βοήθειας από τη Miztourage.

 Στο No Mercy στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Miz ​​διατήρησε με επιτυχία το πρωτάθλημα εναντίον του Jordan.  Τον επόμενο μήνα, συμμάχησε με τον Cesaro και τον Sheamus για να αντιμετωπίσουν τη Shield (Ambrose, Seth Rollins και Roman Reigns ).  Τον Νοέμβριο, ο Miz ​​αντιμετώπισε τον πρωταθλητή των Ηνωμένων Πολιτειών Baron Corbin στο Survivor Series, τον οποίο έχασε.  Την επόμενη βραδιά στο Raw , ο Miz ​​έχασε από τον Roman Reigns σε έναν αγώνα Intercontinetal championship, τερματίζοντας τη θητεία του έπειτα από 169 ημέρες.  Ο Μιζ έφυγε στη συνέχεια για να γυρίσει την ταινία The Marine 6: Close Quarters .



Επέστρεψε στο επεισόδιο Raw του στις 8 Ιανουαρίου 2018. Στην 25η επέτειο του Raw , νίκησε τον Roman Reigns για να κερδίσει το όγδοο Intercontinentla championship. Στη WrestleMania 34 στις 8 Απριλίου, ο Miz ​​έχασε τον τίτλο από τον Seth Rollins σε έναν αγώνα που συμμετείχε και ο Finn Bálor. Αυτή ήταν και η πρώτη του ήττα στη Wrestlemania.


Διάφορες διαμάχες (2018-2020)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Ο Miz θα ανακτήσει το Intercontinental championship από τον Rollins σε έναν αγώνα που επίσης περιλάμβανε τον Finn Bálor και τον Σαμόα Τζο στο Royal Rumble.

 Καθ 'όλη τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, ο Miz ​​θα χτίσει μια κόντρα με τον Daniel Bryan. Στο summerslam, ο Miz ​​νίκησε τον Bryan.

Μετά το SummerSlam, ανακοινώθηκε ότι ο Miz και η Maryse θα αντιμετωπίσουν τον Bryan και τη σύζυγό του Brie Bella στο Hell in a Cell τον Σεπτέμβριο.  Στην εκδήλωση, ο Miz και η Maryse κέρδισαν ξανά.  Τον Οκτώβριο, ο Miz ​​και ο Bryan ανακοινώθηκαν ότι θα έρθουν αντιμέτωποι για άλλη μια φορά στο Super Show-Down event με τον νικητή να λάβει έναν μελλοντικό αγώνα WWE Championship.  Στην εκδήλωση, ο Miz ​​ηττήθηκε από τον Bryan.

Στη συνέχεια ο Miz θα συνεργαστεί με τον Shan McMahon. Στο Royal Rumble του 2019 θα κερδίσουν τους Cesaro και Sheamus για να γίνουν οι νέοι tag team πρωταθλητές.  Ωστόσο, τον επόμενο μήνα στο Elimination Chamber , οι Miz και McMahon έχασαν τους τίτλους από τους Usos. Τελικά Miz και McMahon οδηγήθηκαν σε αγώνα στη WrestleMania 35 , τον οποίο έχασε ο Miz.  

Ο Miz ​​θα προκαλέσει τον McMahon σε έναν αγώνα στο Money in the Bank τον Μάιο. Εκεί ο Miz ​​ηττήθηκε ξανά.

Επανένωση με τον John Morrison (2020 – σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο επεισόδιο του SmackDown στις 3 Ιανουαρίου 2020 , ο Miz ​​ επανενώθηκε με τον John Morrison , ο οποίος έκανε την επιστροφή του στο WWE.  Στις 31 Ιανουαρίου, στο επεισόδιο του SmackDown , ο Miz και ο Morrison κέρδισαν το Tag Team Champioship.  Στο Elimination Chamber στις 8 Μαρτίου, ο Miz ​​και ο Morrison διατήρησαν το πρωτάθλημα .

O Miz και ο Morrison ήταν αρχικά έτοιμοι να υπερασπιστούν το πρωτάθλημα στη WrestleMania 36 , αλλά ο Miz ​​αποχώρησε από την εκδήλωση λόγω ανησυχιών του εξαιτίας του Covid 19. Αντ 'αυτού, ο Μόρισον υπερασπίστηκε ατομικά το πρωτάθλημα ανεπιτυχώς απέναντι στον Κόφι Κίνγκστον και του Τζίμι Uso.

 Στο επεισόδιο του SmackDown στις 17 Απριλίου , η ομάδα έχασε τους τίτλους πίσω από τους New day αφού ο Miz ​​υπερασπίστηκε ανεπιτυχώς τους τίτλους σε έναν του Big E και του Jey Uso. Στη συνέχεια, ο Miz ​​και ο Morrison ξεκίνησαν μια αντιπαλότητα με τον Universal Champion Braun Strowman .  Στο Backlash , αγωνίστηκαν για τον τίτλο του Strowman σε έναν αγώνα χάντικαπ ηττήθηκαν.

 Στο Hell in a Cell στις 25 Οκτωβρίου 2020, ο Miz ​​νίκησε τον Otis κερδίζοντας το συμβόλαιο Money in the Bank.  Στο Elimination Chamber , ο Miz ​​θα εξαργυρώσει το MITB κερδίζοντας τον WWE Champion Drew McIntyre μετά από επίθεση από τον Bobby Lashley.  Ως προϋπόθεση για τη βοήθεια του Lashley, ο Miz ​​έπρεπε να του δώσει μια ευκαιρία τίτλου. Στο επεισόδιο Raw της 1ης Μαρτίου, ο Miz ​​έχασε τον τίτλο από τον Lashley σε έναν αγώνα. τερματίζοντας τη θητεία ως πρωταθλητής του WWE σε 8 ημέρες.

Κινήσεις μέσα στο ρινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιζ ως Πρωταθλητής Ηνωμένων Πολιτειών το 2009

Τελειωτική κίνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Skull-Crushing Finale (2009-)
  • Figure-four Leglock (2012-)

Χαρακτηριστικές κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Swinging corner clothesline
  • Snap DDT
  • Diving double axe handle
  • Inverted facelock backbreaker
  • Neckbreaker
  • Big Boot

Σημαντικότερες διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.youtube.com/watch?v=RbmCfpuRROw.
  2. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  3. 1590.
  4. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.