Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μητροπολιτική Αστυνομική Δύναμη
Metropolitan Police Force
Σημαία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας
Πληροφορίες
Σύσταση1829
Αντικατέστησε
  • Δρομείς του Μπόου Στριτ
  • Λιμενική Αστυνομική Δύναμη
Υπάλληλοι48.661
Προϋπολογισμός4.1 εκ. στερλίνες[1]
Δικαιοδοσία
ΧώραΑγγλία και Ουαλία (Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία σε ορισμένες περιπτώσεις)
Χάρτης περιοχής αστυνόμευσης
Έκταση1.578 τ.χλμ.
Πληθυσμός7,4 εκ.
Επιχειρησιακή διάρθρωση
ΑρχηγείοΝέα Σκότλαντ Γιαρντ
Ιστοσελίδα
met.police.uk

Η Μητροπολιτική Αστυνομία (αγγλικά: Metropolitan Police Service, MPS, γνωστή ανεπίσημα ως the Met) είναι περιφερειακή αστυνομική δύναμη, υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, με εξαίρεση το Σίτι του Λονδίνου (Square Mile), στο οποίο έχει δικαιοδοσία η Αστυνομία του Σίτι του Λονδίνου.[2] Η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει επίσης σημαντικές εθνικές αρμοδιότητες, όπως ο συντονισμός και η καθοδήγηση σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και η προστασία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και των ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας.[3]

Από τον Οκτώβριο του 2011, στη Μητροπολιτική Αστυνομία απασχολούνται 48.661 υπάλληλοι. Σε αυτούς περιελάμβανονται 31.478 αστυνομικοί, 13.350 ως πολιτικό προσωπικό και 3.831 μη ορκισμένοι αστυνομικοί για την υποστήριξη της κοινότητας. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους 5.479 Ειδικούς Χωροφύλακες, οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης (τουλάχιστον 16 ώρες το μήνα) και οι οποίοι έχουν τις ίδιες εξουσίες και όμοια στολή με τους συναδέλφους τους.[4] Το γεγονός αυτό καθιστά την Μητροπολιτική Αστυνομία τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη στο Ηνωμένο Βασίλειο από ένα σημαντικό περιθώριο, και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.[5]

Ο Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, κοινώς γνωστός ως Αρχηγός, είναι ο επικεφαλής της υπηρεσίας, υπεύθυνος και υπόλογος στο Γραφείο του Δημάρχου για την Αστυνόμευση και την Εγκληματικότητα. Τη θέση του Επιτρόπου κατείχαν αρχικά από κοινού οι Σερ Τσαρλς Ρόουαν και Σερ Ρίτσαρντ Μέιν.

Υπάρχει ένας αριθμός άτυπων ονομασιών και συντομογραφιών για τη Μητροπολιτική Αστυνομία, η πιο συνηθισμένη είναι the Met. Στην καθομιλουμένη του Λονδίνου (Cockney slang), μερικές φορές αναφέρεται ως Old Bill.[6] Στο καταστατικό της αναφέρεται με πεζά ως «μητροπολιτική αστυνομική δύναμη» (metropolitan police force) ή «μητροπολιτική αστυνομία» (metropolitan police), χωρίς το «υπηρεσία». Η Μητροπολιτική Αστυνομία αναφέρεται επίσης με τη μετωνυμία Σκότλαντ Γιαρντ (Scotland Yard), λόγω της θέσης της αρχικής έδρας της σε ένα δρόμο που ονομάζεται Great Scotland Yard στο Γουάιτχαλ.[7] Σημερινή έδρα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είναι η Νέα Σκότλαντ Γιάρντ (New Scotland Yard), στη Βικτώρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Met Police budget settlement to put more police on beat in London». Personneltoday.com. 14 Φεβρουαρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2009. 
  2. «Scotland Yard». Robinsonlibrary.com. 30 Νοεμβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2010. 
  3. «MPA — Metropolitan Police dedicated to protecting the UK from terrorism». whitehallpages.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2011. 
  4. «Police officer, staff and PCSO numbers | MPA». MPA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2015. 
  5. «Metropolitan Police Authority». MPA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2006. 
  6. «Origins of the Old Bill nickname». Metropolitan Police. 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2011. 
  7. Douglas Browne (1956) The Rise of Scotland Yard: A History of the Metropolitan Police

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]