Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Μαντζουράνης
Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος
Από24 Ιουνίου 2008
ΠροκάτοχοςΙερώνυμος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1952
Νάξος, Κυκλάδες, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος (Μαντζουράνης) είναι Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Νάξο το 1952. Φοίτησε στις Εκκλησιαστικές σχολές Κορίνθου και Τήνου καθώς και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών.

Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό από τον Ιανουάριο του 1973 μέχρι τον Ιούλιο του 1975. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1976 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Νικαίας Γεώργιο (Παυλίδη), υπηρέτησε επί εξαετία στην Ενορία του Αγίου Λουκά Πατησίων και παράλληλα παρακολούθησε προγράμματα ποιμαντικής εξασκήσεως για δύο έτη στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου και ειδικεύθηκε στην ποιμαντική των ασθενών. Συμμετείχε σε αντιαιρετικά σεμινάρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το 1981 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1982 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον τότε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, και από το 1983 εως το 1987 ως Αρχιερατικός Επίτροπος Αλιάρτου και παράλληλα Ηγουμενοσύμβουλος στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά.

Από το 1986 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας και από τον Οκτώβριο του 1987 διετελέσε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής έως και την εκλογή του.

Το 2002 διορίζεται στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικών Μνημείων. Ο διορισμός αυτός ήταν απόρροια της ευαισθησίας και εμπειρίας του στα θέματα αναστήλωσης και συντήρησης ιστορικών μνημείων.

Στις 24 Ιουνίου 2008 εξελέγη από το Σεπτό Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας. Η χειροτονία του τελέσθηκε στις 28 Ιουνίου 2008, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά Στειρίου Βοιωτίας. Ενθρονίστηκε στις 12 Ιουλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λιβαδειάς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Ιερώνυμος Β´
Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας
24 Ιουνίου 2008 – σήμερα
Διάδοχος
Εν ενεργεία