Μεχντί μπεν Μπαρκά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεχντί μπεν Μπαρκά
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
المهدي بن بركة (Αραβικά)
ΓέννησηΙανουάριος 1920[1][2]
Ραμπάτ
Εξαφάνιση29  Οκτωβρίου 1965
Θάνατος30  Οκτωβρίου 1965[3]
Παρίσι
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΜαρόκο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[4]
ΣπουδέςLycée Lyautey
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
συγγραφέας
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαIstiqlal Party, National Union of Popular Forces και εθνικισμός
Πολιτική ιδεολογίαεθνικισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μεχντί μπεν Μπαρκά (Ιανουάριος 1920 - εξαφανίστηκε στις 29 Οκτωβρίου 1965) ήταν Μαροκινός πολιτικός.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μεχντί μπεν Μπαρκά γεννήθηκε το 1920 στο Ραμπάτ από φτωχή οικογένεια. Σπούδασε μαθηματικά. Φοιτητής ακόμα συμμετείχε στη συγκρότηση της κίνησης Ιστικλάλ, η οποία μετά την επάνοδο του σουλτάνου Μοχάμεντ μπεν Γιοσέφ, ως βασιλιά Μοχάμεντ Ε', συνεργάστηκε μαζί του για ένα ανεξάρτητο Μαρόκο. Ο Μεχντί μπεν Μπαρκά εκλέχθηκε πρόεδρος της πρώτης εθνοσυνέλευσης και υποδέχθηκε επίσημα τον βασιλιά. Η κίνηση Ιστικλάλ ήταν πολυσυλλεκτική και ο μπεν Μπαρκά ήταν ένας επαναστάτης διανοούμενος που ήθελε την πρόοδο του λαού του Μαρόκου. Από την κίνηση Ιστικλάλ προήλθε ένα κόμμα της αριστεράς, η Εθνική Ένωσις των Λαϊκών Δυνάμεων με γενικό γραμματέα τον Μεχντί μπεν Μπαρκά. Το κόμμα συστήθηκε στην Καζαμπλάνκα, πόλη με πολλούς εργάτες. Η ρήξη ανάμεσα στο παλάτι και το αριστερό κόμμα άρχισε να δημιουργείται και να ευρύνεται όταν ο μπεν Μπαρκά τραυματίστηκε σοβαρά σε οδικό ατύχημα, μεταξύ Ραμπάτ και Καζαμπλάνκας. Ο Μπαρκά ισχυριζόταν πως δεν ήταν τυχαίο. Στη συνέχεια, αφού καταδικάστηκε για τις ιδέες του σε θάνατο από τον βασιλιά του Μαρόκου Χασάν, αυτοεξορίστηκε στη Γενεύη και αγωνίστηκε για τη σύγκληση ενός συνεδρίου του Τρίτου Κόσμου στην Αβάνα.

Στις 29 Οκτωβρίου 1965 κι ενώ ετοιμαζόταν για μια συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία, στο Παρίσι, με κάποιον συνεργάτη του με σκοπό να γευματίσουν από κοινού με κάποια άλλα πρόσωπα με τα οποία θα συνεργαζόταν για την παραγωγή μίας ταινίας κατά της αποικιοκρατίας, απήχθη από δύο Γαλλους αστυνομικούς σε μια μικρή κοινότητα του Εσσόν και έκτοτε αγνοείται.

Το 1966 ξέσπασε στη Γαλλία δικαστικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων για την εξαφάνιση και τη δολοφονία του Μεχντί μπεν Μπαρκά. Η δίκη δεν φώτισε καθόλου την υπόθεση. Ο Αχμέντ Ντλίμι, αρχηγός των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών, πρωταγωνιστής στην υπόθεση, βασικός μάρτυρας και ύποπτος -μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών του Μαρόκου Μοχάμεντ Ουφκίρ- της δολοφονίας του Μπεν Μπαρκά σε σπίτι ανθρώπου του υπόκοσμου στο Παρίσι, προσπάθησε να βραχυκυκλώσει τη διαδικασία. Στις 18 Οκτωβρίου του 1966, επικαλούμενος γαλλομαροκινή σύμβαση, επιχείρησε να μεταφέρει την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μαρόκο. Δεν το πέτυχε μεν, αλλά τελικά αυτός, όπως και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, αθωώθηκαν. Ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυς, ο Ζορζ Φιζόν, αυτοκτόνησε υπό μυστηριώδεις συνθήκες στις αρχές του 1966, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν ανοιχτά πλέον φήμες για ανάμιξη στην υπόθεση των μυστικών γαλλικών υπηρεσιών, του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, για συνέργειά τους στο έγκλημα. Το πτώμα του Μπεν Μπαρκά δεν ανακαλύφθηκε ποτέ[5].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jerome Brisset, «Η εξαφάνισις του Μπεν Μπαρκά. Τυχαίος θάνατος ή έγκλημα;», Ιστορία Εικονογραφημένη, τ. 61 (Ιούλιος 1973), σελ.50-61

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]