Μεταφορές στη Θεσσαλονίκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεωφορείο του ΟΑΣΘ
Η περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης κοντά στην Τούμπα.

Οι μεταφορές στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν πολλών ειδών μέσα μεταφοράς: εθνικές οδούς και αυτοκινητοδρόμους, σιδηροδρομικές μεταφορές, ναυτιλιακές μεταφορές, αεροδρόμιο καθώς και μαζικές συγκοινωνίες (λεωφορεία).

Αερομεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσοψη του Διεθνούς Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.

Το κύριο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» στη Θέρμη, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς. Στο αεροδρόμιο, έχουν τη βάση τους η Aegean Airlines, η Astra Airlines, η Ellinair και η Ryanair.

Αστικές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σιδηρόδρομοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπεραστικές σιδηροδρομικές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος σιδηροδρομικός σταθμός της Θεσσαλονίκης είναι ο Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάστηκε το 1961 και παρέχει δρομολόγια τόσο σε υπεραστικό επίπεδο (π.χ. προς Αθήνα ή Αλεξανδρούπολη) όσο σε περιφερειακό επίπεδο (π.χ. προς Φλώρινα ή Ειδομένη) αλλά και όσο και σε προαστιακό επίπεδο, όπως αναφέρεται και παρακάτω. Είχε δρομολόγια και για το εξωτερικό (όπως προς Κωνσταντινούπολη) αλλά διακόπηκαν.

Μετρό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μετρό Θεσσαλονίκης είναι ένα υπό κατασκευή υπόγειο αστικό σιδηροδρομικό σύστημα μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη. Το δίκτυο του μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι παρόμοιο με το Μετρό της Κοπεγχάγης και τη γραμμή μετρό Docklands του Λονδίνου. Θα αποτελείται από δυο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς και θα διαθέτει σταθμούς με κεντρική αποβάθρα, με συστήματα αυτόματων θυρών στις αποβάθρες.

Προαστιακός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια υπηρεσία προαστιακού σιδηροδρόμου που εξυπηρετεί προαστιακά και περιφερειακά κέντρα μεταξύ της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της ευρύτερης περιοχής. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2007 ξεκίνησαν τα δρομολόγια στη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Λιτόχωρο και στις 7 Σεπτεμβρίου 2008 επεκτάθηκαν μέχρι τη Λάρισα, ενώ εκτελούνται και δρομολόγια προς Βέροια - Έδεσσα.

Λεωφορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (συντ. ΟΑΣΘ) είναι το μονοπώλιο διαχείρησης και λειτουργίας των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1957 και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο οργανισμό αστικής δημόσιας συγκοινωνίας στην Ελλάδα μετά τον ΟΑΣΑ.

Ναυτιλιακές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια επτά μήνες το χρόνο, ενώ υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Σποράδων.

Οδικές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοκινητόδρομοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοκινητόδρομος 1
Αυτοκινητόδρομος ΑΘΕ
Ο Αυτοκινητόδρομος 1 ξεκινάει από τον Πειραιά, περνάει από Αθήνα, προχωράει παράλληλα με την ανατολική ακτογραμμή της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα βόρεια, διέρχεται έξω από τη Λαμία και τη Λάρισα, και διέρχεται σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη και συνεχίζοντας προς τα βόρεια, καταλήγει στο συνοριακό σταθμό Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Αυτοκινητόδρομος 2
Εγνατία Οδός
Ο Αυτοκινητόδρομος 2 ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα στην Ήπειρο, διέρχεται από τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Βέροια και κατευθύνεται προς τη Θεσσαλονίκη. Παρακάμπτει, όμως, την πόλη, προχωρώντας βόρεια και δημιουργώντας μια εξωτερική περιφερειακή οδό γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Έπειτα, προχωράει ανατολικά και συνεχίζει προς την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τέλος, την Αλεξανδρούπολη.
Αυτοκινητόδρομος 24
Αυτοκινητόδρομος Χαλκιδικής
Ο Αυτοκινητόδρομος 24 ξεκινάει από την ανατολική Θεσσαλονίκη και κατευθύνεται προς τα Νέα Μουδανιά και τις παραλίες της Χαλκιδικής. Αποτελεί φυσική συνέχεια της λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ συνδέει επίσης την πόλη με το Διεθνή Αερολιμένα «Μακεδονία». Είναι ακόμη κεντρική αρτηρία για τις περιοχές της ανατολικής μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης καθώς περνάει από Θέρμη, Καρδία, Τρίλοφο και Επανωμή
Αυτοκινητόδρομος 25
Άξονας Προμαχώνα-Θεσσαλονίκης
Ο Αυτοκινητόδρομος 25 ξεκινάει από τον Προμαχώνα, περνάει ξυστά από τις Σέρρες και κατευθύνεται προς τη Θεσσαλονίκη, στον κόμβο του Τιτάν στη συμβολή με την Εγνατία Οδό.
Αυτοκινητόδρομος 121
Εσωτερική Περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης
Η Εσωτερική Περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης ξεκινάει από το Καλοχώρι, κατευθύνεται βόρεια μέχρι το Ελευθέριο Κορδελιό και μετά ανατολικά μέχρι την Ευκαρπία. Μετά, συνεχίζει λίγο ανατολικά, μετά νότια, και τέλος νοτιοδυτικά μέχρι την Καλαμαριά.
Εθνική Οδός 1β
Νέα Δυτική Είσοδος Θεσσαλονίκης
Η Νέα Δυτική Είσοδος Θεσσαλονίκης είναι μια προέκταση της ΑΘΕ η οποία μπαίνει μέσα στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά την αρίθμηση επικρατεί σύγχυση. Ενώ η διαδρομή του Αυτοκινητοδρόμου 1 φεύγει από τη Χαλάστρα προς τους Ευζώνους, οι πίνακες συνεχίζουν να αναγράφουν τον κωδικό Α1 και Ε75 (Ευρωπαϊκή Οδός 75). Αυτό προκαλεί μικρή σύγχυση στους οδηγούς και ειδικότερα στους τουρίστες που κατεβαίνουν με το αυτοκίνητο τους στην Ελλάδα.
Αυτοκινητόδρομος 242
Αυτοκινητόδρομος Αεροδρομίου Μακεδονία
Ο Αυτοκινητόδρομος 242 βρίσκεται στη Νέα Ραιδεστό. Ξεκινάει από τον Αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών προχωράει δυτικά και καταλήγει στον Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης. Ο Οδικός άξονας στο μεγαλύτερο μέρος του πάντως δεν είναι αυτοκινητόδρομος αλλά λεωφόρος με φωτεινούς σηματοδότες και ισόπεδους κόμβους.

Εθνικές οδοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική Οδός 2
Εθνική Οδός Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου - Λαγκαδά - Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας
Η Εθνική Οδός 2 ξεκινάει από την Κρυσταλλοπηγή, διέρχεται από τη Φλώρινα, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά και μπαίνει στη Θεσσαλονίκη από τα δυτικά. Μετά, πηγαίνει βόρεια μέχρι το Ωραιόκαστρο και μετά ανατολικά μέχρι την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.
Εθνική Οδός 12
Λαγκαδά - Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών
Η Εθνική Οδός 12 ξεκινάει από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατευθύνεται βόρεια προς τα βόρεια προάστια της πόλης και μετά την Ευκαρπία και το Ωραιόκαστρο συνεχίζει βορειοανατολικά και ξανά βόρεια πηγαίνοντας προς τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.
Εθνική Οδός 16
Λεωφόρος Εθν. Αντιστάσεως - Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής
Η Εθνική Οδός 16 ξεκινάει από την Καλαμαριά, κατευθύνεται νότια περνώντας τη Νέα Κρήνη μέχρι τη Θέρμη. Από εκεί, κατευθύνεται ανατολικά και νοτιοανατολικά μέχρι τον Πολύγυρο, την Ιερισσό και την Ουρανούπολη.
Εθνική Οδός 65
Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Κιλκίς
Η Εθνική Οδός 65 ξεκινάει από τα Διαβατά, κατευθύνεται βορειοδυτικά και μετά βόρεια μέχρι το Κιλκίς.
Εθνική Οδός 67
Εθνική Οδός Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης
Η Εθνική Οδός 67 βρίσκεται στη Θέρμη. Ξεκινάει από τον Αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών προχωράει δυτικά και καταλήγει στον Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]