Μενόρα Μιβταχίμ Αρένα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μενόρα Μιβταχίμ Αρένα
Προηγούμενα ονόματαΓιαντ Ελιάου Αρένα
Nokia Arena
ΙδιοκτήτηςΔήμος Τελ Αβίβ
ΔιαχειριστήςSport Palaces Limited
Είδοςαρχιτεκτονική κατασκευή
ΧωρητικότηταΚαλαθοσφαίριση: 10.383 θεατές
Κατασκευή
Έναρξη εργασιών17  Σεπτεμβρίου 1963
Εγκαίνια1963
Ανακαίνιση1972, 2005
Επέκταση2005
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΤελ Αβίβ, Ισραήλ
Τελ Αβίβ
Ισραήλ[1]
Φορείς εκμετάλλευσης
Μακάμπι Τελ Αβίβ
Εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης Ισραήλ
Commons page Πολυμέσα

Η Μενόρα Μιβταχίμ Αρένα[2][3] (εβραϊκά: היכל מנורה מבטחים) είναι μεγάλος αθλητικός χώρος πολλαπλών χρήσεων στο νότιο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Είναι μία από τις σημαντικότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ. Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 10.383 θεατές σε αγώνες καλαθοσφαίρισης[4] και 8.000 θεατές σε συναυλίες.

Αποτελεί έδρα της ομάδας καλαθοσφαίρισης Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία είναι τμήμα του αθλητικού συλλόγου Μακάμπι Τελ Αβίβ. Έχει φιλοξενήσει το final four του ισραηλινού πρωταθλήματος, το final four του ισραηλινού κυπέλλου, όπως και τα περισσότερα παιχνίδια της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης του Ισραήλ. Επίσης, έχει φιλοξενήσει το final four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1994, όπως και το final four της Ευρωλίγκας το 2004. Σε άλλα αθλήματα, έχει φιλοξενήσει αγώνες Παγκόσμιου Ομίλου Ντέιβις Καπ ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γαλλία το 1989, και τα προημιτελικά του Ντέιβις Καπ μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας τον Ιούλιο 2009.

Ανήκει εξ ολοκλήρου στο δήμο του Τελ Αβίβ και το διαχειρίζεται η εταιρεία Sport Palaces Ltd (η οποία διαχειρίζεται επίσης το Στάδιο Μπλούμφιλντ). Στο παρελθόν ονομαζόταν Γιαντ Ελιάου Αρένα και Nokia Arena,[5] ενώ την 1η Ιανουαρίου του 2015, μετονομάστηκε σε Μενόρα Μιβταχίμ Αρένα (היכל מנורה מבטחים).

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]