Ματαρό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ματαρό

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
41°32′00″N 2°27′00″E / 41.533333333333°N 2.45°E / 41.533333333333; 2.45
ΧώραΙσπανία
Αυτόνομη κοινότηταΚαταλονία
ΕπαρχίαΒαρκελώνη
ΚομάρκαΜαρέσμε
ΔήμαρχοςDavid Bote Paz
Yψόμετρο28
Πληθυσμός129.870[1]
Ταχ. κώδικας08301–08304
Πιν. κυκλοφορίαςB
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την πόλη

Το Ματαρό (καταλανικά: Mataró) είναι μια πόλη και δήμος της επαρχίας της Βαρκελώνης στην Καταλονία, πρωτεύουσα της φυσικής επαρχίας (κομάρκας) του Μαρέσμε. Βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. από τη Βαρκελώνη στις ακτές της Μεσογείου.
Είναι γενέτειρα του αρχιτέκτονα και αρχαιολόγου Ζοζέπ Πουτς ι Καδαφάλκ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ματαρό χρονολογείται από τους ρωμαϊκούς χρόνους ως ένα χωριό με το όνομα Ιλούρο (Iluro ή Illuro). Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν τα ερείπια ενός ρωμαϊκού λουτρού του 1ου αιώνα π.Χ., γνωστού τοπικά ως Τόρε Λιαουδέρ (Torre Llauder), που είναι επισκέψιμα. Ο παραλιακός αυτοκινητόδρομος N-II ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι με τον αρχικό ρωμαϊκό δρόμο Βία Αουγκούστα.

Το Ματαρό ανακηρύχθηκε πόλη με βασιλικό διάταγμα τον 19ο αιώνα, παρόλο που εκείνη την εποχή ο πληθυσμός του δεν πληρούσε τις προδιαφραφές για το καθεστώς πόλης. Ήταν η πρώτη πόλη της Ισπανίας που απέκτησε σιδηροδρομικό δίκτυο, τη γραμμη Ματαρό - Βαρκελώνη, που άνοιξε στις 28 Οκτωβρίου 1848 από τον Καταλανό επιχειρηματία και γέννημα του Ματαρό, Μικέλ Μπιάδα (Miquel Biada). Ο λόγος ήταν η ανθηρή βιομηχανική παραγωγή που από τα μέσα του 19ου αιώνα είχε αναπτυχθεί στην πόλη. Η προσήλωση στην επεξεργασία υφασμάτων διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα, όταν και λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού το Ματαρό μετατράπηκε σταδιακά σε μια πόλη που κυριαρχείται από τον τριτογενή τομέα.
Εκείνη η γραμμή αποτελεί πλέον μέρος της τοπικής προαστιακής γραμμής που συνδέει το Οσπιταλέτ ντε Λιοβρεγάτ με το Μασανέτ ντε λα Σέλβα. Το Mataró συνδέεται επίσης με Βαρκελώνη και Χιρόνα με τον αυτοκινητόδρομο C-32, καθώς και με το Γκρανολιές με τον C-60.
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 της Βαρκελώνης, το Ματαρό ήταν το σημείο εκκίνησης του Μαραθωνίου δρόμου.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος Ζοζέπ Πουτς ι Καδαφάλκ έχει σχεδιάσει το κτήριο του Δημαρχείου[2] και αρκετά ακόμα αξιόλογα κτήρια της πόλης, όπως τα:

  • Κάσα Κόλι ι Ρεγάς (Casa Coll i Regàs)
  • Κάσα Παρέρα (Casa Parera)
  • Κάσα Σιστέρνες (Casa Sisternes)
  • Ελ Ρένγκλε (El Rengle)
  • Το Ησυχαστήριο του Αγίου Σίμωνα (Ermita de Sant Simó)
  • Λα Μπενεφισιέντσια (La Beneficiència)

Σε μικρή απόσταση από την πόλη βρίσκονται τα αρχαιολογικά ερείπια της ρωμαϊκής Βίλας Καν Λιαουδέρ (Can Llauder).[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί συνδεσμοι - Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]