Μαρίνος Παπαδόπουλος Βρετός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρίνος Παπαδόπουλος Βρετός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Σεπτεμβρίου 1828
Κέρκυρα
Θάνατος1871
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
διπλωμάτης
εκδότης
Οικογένεια
ΓονείςΑνδρέας Παπαδόπουλος Βρετός

Ο Μαρίνος Παπαδόπουλος Βρετός (1828 - 1871) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, Πρόξενος της Ελλάδας στο Παρίσι και εκδότης του 19ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πατέρας του ήταν ο Ανδρέας, σημαντικός λόγιος της νεοσύστατης Ελλάδας. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 1 Σεπτεμβρίου του 1828. Μητέρα του ήταν η Ελισάβετ, θυγατέρα του Ρώσου συνταγματάρχη Αλεξάντρ Φαίδροφ. Νονοί του ήταν ο Γεώργιος Καποδίστριας, ο γερουσιαστής Σπυρίδων Ζαβός και ο γιατρός Νικόλαος Δεδομένικος. Το πλήρες όνομά του ήταν Μαρίνος Βασίλειος Αυγουστίνος Παπαδόπουλος Βρετός. Το πρώτο όνομα, το οποίο και κράτησε ήταν του του μακαρίτη θείου του, αδελφού του πατέρα του, που είχε πέσει στις μάχες του ιερού αγώνα στην Ελλάδα.

Μετακινήθηκε με τους γονείς του, πρώτα στο Ναύπλιο και μετά στη Ρωσία, και στο Παρίσι. Στο Παρίσι πήγε γυμνάσιο και αρίστευσε. Το 1841 επέστρεψε μαζί με τη μητέρα του στην Κέρκυρα, και το 1844 στην Αθήνα, όπου μαθήτευσε στον Γεννάδιο. Από εκεί γράφτηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο και σπούδασε νομική, την οποία αναγκάστηκε να διακόψει για να πάει στη Λευκάδα να διαχειριστή την πώληση διαφόρων οικοπέδων του πατέρα του.

Πήγε στο Παρίσι και φιλοξενήθηκε από τον τότε Πρέσβη της Ελλάδας Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Εκεί εγκαταστάθηκε και έγινε Πρόξενος της Ελλάδας. Τιμήθηκε από τη Γαλλία με το παράσημο της Τιμής. Στο Παρίσι εξέδωσε το περιοδικό Εθνικόν Ημερολόγιον Βρετού, το οποίο κυκλοφόρησε για έντεκα χρόνια, από το 1861 έως το 1871.

Απεβίωσε στις 25 Νοεμβρίου 1871 από εγκεφαλική νόσο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]