Μαρία Νέβες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μαρία ντας Νέβες)
Μαρία ντας Νέβες
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1958
Portuguese São Tomé and Príncipe
Χώρα πολιτογράφησηςΣάο Τομέ και Πρίνσιπε
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαMovement for the Liberation of São Tomé and Príncipe/Social Democratic Party
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρωθυπουργός του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε (2002–2004)

Η Μαρία ντας Νέβες (Maria das Neves Ceita Baptista de Sousa) είναι πολιτικός, πρωθυπουργός του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο αξίωμα αυτό στην ιστορία της αφρικανικής χώρας, από το 2002 ως το 2004 με μικρή περίοδο διακοπής. Είναι μέλος του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε- Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (MLSTP-PSD).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια και πρώιμη πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1958 και προτού ανέλθει στο πρωθυπουργικό αξίωμα, είχε υπηρετήσει ως υπάλληλος στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Χρημάτισε υπουργός Οικονομικών (1999-2001) και στη συνέχεια, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού (2002).

Πρωθυπουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Οκτωβρίου του 2002 διορίστηκε πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Φραντίκε ντε Μενέζες, έπειτα από την κατάρρευση του τρικομματικού συνασπισμού του Γκαμπριέλ Κόστα (κυβέρνηση εθνικής ενότητας) λόγω διαμαρτυριών από τους κύκλους του στρατού για τις πρόσφατες κρίσεις.

Η θητεία της διακόπηκε από τη σύλληψή και ανατροπή της από το στρατό σε πραξικόπημα στις 16 Ιουλίου του 2003. Τότε νοσηλεύτηκε με ελαφριά καρδιακή προσβολή. Την ίδια περίοδο αρκετά άλλα κυβερνητικά στελέχη τέθηκαν υπό κράτηση. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αποκαταστάθηκε μία εβδομάδα αργότερα.

Η Μαρία ντας Νέβες παραιτήθηκε την 1η Αυγούστου του 2003[1], ωστόσο τρεις μέρες μετά ο Μενέζες την επανέφερε την εμπιστοσύνη του σε αυτήν. Έτσι, διατηρήθηκε στο αξίωμά της και κατά την ορκωμοσία νέου υπουργικού συμβουλίου, στις 9 Αυγούστου του 2003.

Απολύθηκε από τον πρόεδρο Μενέζες στις 15 Σεπτεμβρίου του 2004, έπειτα από καταγγελίες για διαφθορά, που οδήγησαν την κυβέρνησή της σε παραίτηση. Εκτός από την πρωθυπουργό κατηγορήθηκαν και άλλα μέλη της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Μενέζες ζήτησε από το κόμμα της να εκλέξει νέο πρωθυπουργό. Η Νέβες αρνήθηκε τις καταγγελίες για διαφθορά. Έπειτα από τρεις ημέρες, ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Νταμιάο Βαζ ντ'Αλμέιντα. Μετά το τέλος της πρωθυπουργίας της συνέχισε να ασχολείται με την πολιτική. Το 2011 κατήλθε υποψήφια στις προεδρικές εκλογές και στον πρώτο γύρο έλαβε 4%.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "São Toméan PM steps down after coup", afrol News, 1 Αυγούστου 2003.