Μαρία του Ανγκιάν (κόρη του Ιωάννη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μαρία ντ΄ Ενγκιέν)
Μαρία του Ανγκιάν (κόρη του Ιωάννη)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1367[1][2][3]
Γκούμπιο
Θάνατος9  Μαΐου 1446
Λέτσε
Τόπος ταφήςBasilica di Santa Croce
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[4]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛαδίσλαος Α΄ της Νεαπόλεως (από 1406)[5]
Ραϊμόνδος Ορσίνι ντελ Μπάλτσο
ΤέκναΙωάννης Αντώνιος Ορσίνι ντελ Μπάλτσο
Αικατερίνη του Τάραντα
Caterina Orsini del Balzo[6]
Gabriele Orsini del Balzo[6]
Giovannantonio Orsini, Principe di Taranto[6]
ΓονείςΙωάννης του Ανγκιάν (απεβ. 1380) και Sanche des Baux[6]
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία, γαλλ.: Marie d'Enghien, (1367 ή 1370 – 9 Μαΐου 1446), ήταν κόμισσα του Λέτσε από το 1384 έως το 1446 και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Νάπολης και τιτουλάρια βασίλισσα της Σικελίας, της Ιερουσαλήμ και της Ουγγαρίας από το 1406 έως το 1414. [7]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώιμη ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιθανώς γεννήθηκε στο Λέτσε, ήταν κόρη του Ιωάννη του Ανγκιάν (απεβ. 1380), κόμη του Κάστρο και της Σάντσια ντελ Μπάλτσο. Ο πατέρας της ήταν ο 3ος γιος της Iσαβέλλας του Μπριέν (απεβ. 1360) και του συζύγου της, Γκωτιέ Γ΄ του Ανγκιάν (απεβ. 1345).

Η εκ πατρός γιαγιά της Ισαβέλλα του Μπριέν επέζησε του αδελφού της Βάλτερ ΣΤ' του Μπριέν, κόμη του Λέτσε και του Μπριέν, τιτουλάριου δούκα της Αθήνας κ.λπ., ο οποίος απεβίωσε άτεκνος στη μάχη του Πουατιέ το 1356. Ως η κληρονόμος του, έγινε κόμισσα του Λέτσε και του Μπριέν και τιτουλάριας δούκισσα της Αθήνας. Καθώς ο μεγαλύτερος γιος της, Γκωτιέ,του Ανγκιάν είχε αποβιώσει πριν από τον αδελφό της, ο δεύτερος γιος της, Σιγκέρ Β΄ του Ανγκιάν, έγινε κληρονόμος της. Κατά τη διάρκεια της ζωής της επέτρεψε να μοιράζονται τα κληρονομικά της εδάφη στα πολυάριθμα παιδιά της (7 γιοί και 6 κόρες). Ο πατέρας της Μαρίας, ο 3ος (αλλά 2ος επιζών) γιος, είχε λάβει την κομητεία του Λέτσε και την κυριότητα του Κάστρο.

Κόμισσα του Λέτσε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας της Μαρίας, Ιωάννης του Ανγκιάν, απεβίωσε το 1380 αφήνοντας ανήλικα παιδιά. Ο αδελφός της Μαρίας, Πέτρος του Ανγκιάν, γνωστός και ως Πύρρος, έγινε κόμης του Λέτσε. Ωστόσο ο Πέτρος απεβίωσε άτεκνος το 1384, και τον διαδέχθηκε η Mαρία και ο σύζυγός της, Ραϊμόνδος Ορσίνι ντελ Μπάλτσο ντι Νόλα, τον οποίο είχε παντρευτεί στον Τάραντα την ίδια χρονιά.

Οι χρονογράφοι την περιγράφουν ως όμορφη, ατρόμητη και περιπετειώδη: λατρεύτηκε από τα παιδιά της, αγαπήθηκε από τον 1ο της σύζυγο, πολιορκήθηκε από τον βασιλιά Λαδίσλαο Α΄ της Νάπολης και της φέρθηκε σκληρά η αδελφή του βασιλιά.

Έμεινε στα κάστρα της στο Λέτσε και στο Κοπερτίνο, όταν ο Ραϊμόνδος ταξίδεψε και υπηρέτησε τον βασιλιά ενάντια στα παπικά στρατεύματα και τους υποστηρικτές του νεότερου κλάδου των Καπετιδών-Ανζού. Την απασχολούσαν τα παιδιά της, Μαρία, Αικατερίνη, Ιωάννης-Αντώνιος και Γαβριήλ.

Ο Ραϊμόνδος έγινε Πρίγκιπας του Τάραντα (από τα κληρονομικά της δικαιώματα) και απεβίωσε το 1406.

Βασίλισσα της Νάπολης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το τέλος του συζύγου της, πολιορκήθηκε στον Τάραντα (1406) και αντιστάθηκε στα στρατεύματα του Λαδίσλαου Α΄, μέχρι που αυτός αποφάσισε να της κάνει πρόταση γάμου. Έτσι αναγκάστηκε να παντρευτεί τον Λαδίσλαο Α΄ : ο γάμος έγινε στο παρεκκλήσιο του κάστρου του Τάραντα. Ο 2ος γάμος της παρέμεινε άτεκνος. Ο Λαδίσλαος Α΄ απεβίωσε στις 6 Αυγούστου 1414. Η αδελφή και διάδοχός του, Ιωάννα Β' της Νάπολης, που ήταν σκληρή, μισούσε τη Μαρία και τη φυλάκισε. Ωστόσο, ο σύζυγος τής Ιωάννας, Ιάκωβος Β΄, κόμης του Λα Μαρς, σύντομα της επέτρεψε να φύγει. Έτσι επέστρεψε στο Λέτσε, αφού η Ιωάννα είχε εκδιώξει αυτήν και τα παιδιά της από τα βασιλικά κτήματα στα εδάφη του Τάραντα.

Η Μαίρη έζησε μία μακρά ζωή και απεβίωσε στο Λέτσε σε ηλικία 78 ετών. Το 1444 έγινε μάρτυρας του γάμου της εγγονής της Ισαβέλλας του Κλερμόν, κόρης του Τριστάν και της Αικατερίνης και κληρονόμος σημαντικών φεουδαρχικών ιδιοκτησιών στη Νότια Ιταλία, με τον Φερδινάνδο Α΄ της Αραγόνας. Αυτός ήταν νόθος γιος του βασιλιά Αλφόνσου Ε' της Αραγόνας, ο οποίος είχε κατακτήσει τη Νότια Ιταλία το 1441.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αντίγραφο του Πέτερ-Πάουλ Ρούμπενς της Μάχης του Aνγκιάρι του Λεονάρντο ντα Βίντσι . Υποτίθεται ότι ο ιππότης στην άκρα δεξιά είναι ο Ιωάννης-Αντώνιος Ορσίνι.

Τα παιδιά της από τον Ραϊμόνδο Ορσίνι ντελ Μπάλτσο είχαν το επίθετο Ορσίνι ντελ Μπάλτσο:

  • Μαρία (απεβ. μετά το 1410), παντρεύτηκε τον Aντόνιο ντι Ακουβίβα, δούκα του Άτρι,, κ.λπ. Άτεκνη.
  • Αικατερίνη, γνωστή και ως Αικατερίνη του Τάραντα. Παντρεύτηκε τον Βαρθολομαίο-Τριστάν του Κλερμόν (Μπαρτολομέο-Τριστάνο ντι Κιαραμόντε ή Κιαρομόντε), έναν ιππότη της γαλλικής οικογένειας του Κλερμόν-Λοντέβ. Ο Τριστάν έγινε κόμης του Καπερτίνο με την προίκα της συζύγου του. (Η Αικατερίνη ντελ Μπάλτσο-Ορσίνι -που έζησε σχεδόν ταυτόχρονα και παντρεύτηκε τον Τζούλιο Αντόνιο ντι Αραγκόνα ντι Ακουαβίβα, δούκα του Άτρι κ.λπ., φέρνοντάς του ως προίκα την Καζαμασίμα και το Κονβερσάνο- προφανώς δεν είναι η Αικατερίνη του Τάραντα, αλλά μία συγγενής, ίσως η κόρη του Ιωάννη-Αντωνίου ή η κόρη του Γαβριήλ, δούκα της Βενόζα).
  • Ιωάννης-Αντώνιος απεβ. 1463, πρίγκιπας του Τάραντα, άτεκνος, όταν η ανιψιά του Ισαβέλλα έφερε τα φέουδα στον σύζυγό της, βασιλιά Φερράντε.
  • (πιθανόν φυσικός [νόθος] γιος του συζύγου της) Γαβριήλ (απεβ. 1453), κόμης του Ουγκέντο, κ.λπ., δούκας της Βενόζα. Νυμφεύτηκε τη Τζιοβάννα Καρακιόλο ντελ Σόλε, των δουκών του Μέλφι.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. 132691302. Ανακτήθηκε στις 17  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00107416. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 Faceted Application of Subject Terminology. 102293. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. (Γερμανικά) Κατάλογος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γερμανίας. 132691302. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουλίου 2021.
  5. p11454.htm#i114540. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  7. «MARIA d'Enghien, regina di Sicilia in "Dizionario Biografico"». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]