Μαξιμίνος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαξιμίνος Β΄
Περίοδος305 μέχρι 308 (ως Καίσαρας στην Ανατολή, υπό τον Γαλέριο)
310 - Μάιος 312 (ως Αύγουστος στην Ανατολή σε ανταγωνισμό με τον Λικίνιο)
ΠροκάτοχοςΓαλέριος
ΔιάδοχοςΛικίνιος
Γέννηση20 Νοεμβρίου 270
ΘάνατοςΑύγουστος 313 (42 ετών)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γάιος Βαλέριος Γαλέριος Μαξιμίνος Δάιας Αύγουστος (Gaius Valerius Galerius Maximinus Daia Augustus, 20 Νοεμβρίου 270 - Αύγουστος 313) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 308 έως το 313.

Αρχικά ήταν ένας χωρικός που ονομαζόταν Δάιας, γεννημένος στην περιοχή του Δούναβη, στην νεοοργανωμένη Ρωμαϊκή επαρχία της Αυρηλιανής Δακίας (που μαζί με την Μακεδονία υπαγόταν στην μετέπειτα επαρχότητα του πραιτωρίου Ιλλυρικού). Ήταν ο ανιψιός του Γαλερίου, γιος της αδελφής του.

Διακρίθηκε αφού κατετάγη στο στρατό, και το 305 υιοθετήθηκε από τον εκ μητρός θείο του , Γαλέριο, και ανήλθε στο βαθμό του Καίσαρα, με τη διακυβέρνηση της Συρίας και της Αιγύπτου.

Το 308, όταν έγινε Αύγουστος ο Λικίνιος, ο Μαξιμίνος και ο Μέγας Κωνσταντίνος ανακηρύχθηκαν filii Augustorum ("γιοι του Αύγουστου"), ωστόσο ο Μαξιμίνος άρχισε να αυτοαποκαλείται Αύγουστος το 310.

Μετά το θάνατο του Γαλέριου, το 311, ο Μαξιμίνος μοιράστηκε μαζί με το Λικίνιο το ανατολικό μέρος της Αυτοκρατορίας και σύναψε μυστική συμμαχία με το σφετεριστή Μαξέντιο, ο οποίος είχε υπό τον έλεγχό του την Ιταλία. Ήρθε σε ανοικτή σύγκρουση με το Λικίνιο το 313 και υπέστη συντριπτική ήττα στη μάχη του Tzirallum, στις 30 Απριλίου και κατέφυγε αρχικά στη Νικομήδεια και έπειτα στην Ταρσό της Κιλικίας. Πέθανε εκεί, τον επόμενο Αύγουστο και ο θάνατός του αποδόθηκε σε "θλίψη, δηλητηρίαση και στην οργή των θεών".

Ο Μαξιμίνος ήταν διαβόητος για τους σκληρούς διωγμούς που εξαπέλυσε εναντίον των Χριστιανών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]