Μαμνούν Χουσαΐν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαμνούν Χουσαΐν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
ممنون حُسین (Ούρντου)
Γέννηση23  Δεκεμβρίου 1940[1]
Άγκρα
Θάνατος14  Ιουλίου 2021[2]
Καράτσι[2]
Αιτία θανάτουκαρκίνος[3]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΒρετανικές Ινδίες (1940–1947)
Πακιστάν (από 1947)
ΘρησκείαΙσλάμ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΟυρντού
Ομιλούμενες γλώσσεςΟυρντού
Αγγλικά
ΣπουδέςInstitute of Business Administration, Karachi
Πανεπιστήμιο του Καράτσι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
καινοτόμος επιχειρηματίας
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαPakistan Muslim League (N)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος του Πακιστάν (2013–2018)
Governor of Sindh (Ιουνίου 1999 – Οκτώβριος 1999)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαμνούν Χουσαΐν (Ουρντού: ممنون حسین, γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1940 και πέθανε στις 14 Ιουλίου 2021) ήταν Πακιστανός επιχειρηματίας στον τομέα των υφασμάτων και πολιτικός[4], ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του Πακιστάν το 2013. Υπηρέτησε στην προεδρία ως τις 8 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Χουσαΐν διετέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα κυβερνήτης της επαρχίας Σιντ το 1999, οπότε και καθαιρέθηκε από τη θέση αυτή μετά το πραξικόπημα του 1999. Εξελέγη ως ο δωδέκατος πρόεδρος του Πακιστάν στις 30 Ιουλίου 2013 και ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 8 Σεπτεμβρίου, διαδεχόμενος τον Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ο οποίος δεν έθεσε υποψηφιότητα για την επανεκλογή του.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαμνούν Χουσαΐν γεννήθηκε στην Άγκρα της σημερινής Ινδίας. Αυτός και η οικογένειά του μετακόμισαν στο Καράτσι μετά τον Διαχωρισμό της Ινδίας το 1949.[5] Απέκτησε το πτυχίο του από το Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Καράτσι κατά τη δεκαετία του 1960. Διετέλεσε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας του Καράτσι[6], ενώ διετέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα κυβερνήτης του Σιντ το 1999.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σημερινός πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας του Καράτσι Αζάρ Χαρούν δήλωσε: «Δεν ανήκε σε κάποιο κόμμα μέχρι το 1999, αλλά η ευγενική του ομιλία και οι επαγγελματικές δυνατότητές του εντυπωσίασαν τον Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος τον διόρισε ως κυβερνήτη του Σιντ».[7] Θεωρείται ως μία λιγότερο γνωστή πολιτική φιγούρα[5][8], καθώς και πιστός στον Ναουάζ Σαρίφ.[9] Εξελέγη πρόεδρος του Πακιστάν στις 30 Ιουλίου 2013 ως η επίσημη υποψηφιότητα του Μουσουλμανικού Συνδέσμου του Πακιστάν (Ναουάζ). Στις εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Εκλογικό Κολλέγιο του Πακιστάν, στο οποίο συμμετέχουν τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης του Πακιστάν, οι γερουσιαστές και τα μέλη των συνελεύσεων των περιφερειών, ο Χουσαΐν κέρδισε τον μοναδικό του αντίπαλο Ουατζιχουντίν Αχμέντ του Κινήματος Δικαιοσύνης του Πακιστάν, με 432 ψήφους έναντι 77 του Αχμέντ.[10]

Ο Μαμνούν Χουσαΐν απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών[11] στο Καράτσι, ενώ βρισκόταν σε αντικαρκινική θεραπευτική αγωγή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Mamnoon Hussain στο Wikimedia Commons