Μίνι Ρίπερτον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μίνι Ράιπερτον)
Μίνι Ράιπερτον
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Νοεμβρίου 1947[1][2][3]
Σικάγο
Θάνατος12  Ιουλίου 1979[1][2][3]
Ιατρικό Κέντρο Σένταρς-Σινάι
Αιτία θανάτουκαρκίνος του μαστού
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςWestwood Village Memorial Park Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςHyde Park Academy High School[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
τραγουδίστρια-τραγουδοποιός
μουσικός ηχογραφήσεων
Περίοδος ακμής1962
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡίτσαρντ Ρούντολφ
ΤέκναΜάγια Ρούντολφ
Ιστότοπος
www.minnieriperton.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μίνι Ρίπερτον (Minnie Riperton, 8 Νοεμβρίου 1947 - 12 Ιουλίου 1979) ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, ονομαστή για τη σπάνια φωνή της, που έφτανε τις 5,5 οκτάβες, και την επιτυχία της του 1975 "Lovin' You". Η επιτυχία της διακόπηκε από την ασθένειά της, που την οδήγησε στο θάνατο σε ηλικία 31 ετών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1947 και σπούδασε μουσική και χορό στη γενέτειρά της. Φοίτησε επίσης σε δραματική σχολή. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με τη μουσική, αρχικά σε ένα γυναικείο συγκρότημα (The Gems) και έπειτα κάνοντας φωνητικά για καλλιτέχνες όπως η Έτα Τζέιμς και ο Μάντι Γουότερς. Αργότερα έγινε μέλος του συγκροτήματος της σόουλ και φανκ, Rotary Connection, ως τις αρχές της δεκαετίας του '70.

Το αποκορύφωμα της καριέρας της ήταν το τραγούδι "Lovin' You" την άνοιξη του 1975. Το άλμπουμ όπου περιέχεται το τραγούδι έγινε χρυσό και κυκλοφόρησε το 1974 με τον τίτλο "Perfect Angel". Το τραγούδι αυτό έφτασε στην πρώτη θέση του καταλόγου επιτυχιών Hot 100 στις ΗΠΑ και τη δεύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ένα από τα πρώτα τραγούδια που ανέβηκε στην κορυφή με τους μουσικούς καταλόγους επιτυχιών, χωρίς να έχει ούτε ένα κρουστό μουσικό όργανο.

Το 1976, σε ηλικία 29 ετών, στη νεαρή τραγουδίστρια διαγνώστηκε καρκίνος του μαστού και υποβλήθηκε σε μαστεκτομή. Το 1977 έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή που ανέλαβε θέση εκπροσώπου Τύπου στην Αμερικανική Εταιρεία κατά του Καρκίνου. Της απονεμήθηκε το Βραβείο Θάρρους από τον τότε Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ. Πέθανε σε ηλικία 31 ετών, στις 12 Ιουλίου 1979, στα χέρια του συζύγου της. Κηδεύτηκε τρεις μέρες μετά στο Λος Άντζελες και τη νεκρώσιμη ακολουθία παρακολούθησαν περισσότερα από 500 άτομα. Απέκτησε με το σύζυγό της έναν γιο και μία κόρη. Η οικογένειά της χάραξε στον τάφο της τους στίχους του πιο δημοφιλούς τραγουδιού της: "Lovin' you is easy cause you're beautiful."[5].

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Albums[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλογές

  • Capitol Gold: The Best Of Minnie Riperton (Capitol, 1993)
  • Her Chess Years (Chess, 1997)
  • Petals: The Minnie Riperton Collection (The Right Stuff, 2001)
  • Les Fleurs - The Minnie Riperton Anthology (EMI, 2001)

Singles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]