Μίμης Τραϊφόρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μίμης Τραϊφόρος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μίμης Τραϊφόρος (Ελληνικά)
Γέννηση15  Οκτωβρίου 1913
Πειραιάς
Θάνατος28  Μαρτίου 1998
Τόπος ταφήςΠρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυνθέτης
ποιητής
στιχουργός
τραγουδοποιός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣοφία Βέμπο (1957–1978)
ΤέκναΧάιδω Τραϊφόρου[1]

Ο Μίμης Τραϊφόρος (Πειραιάς, 16 Οκτωβρίου 1913 - Αθήνα, 28 Μαρτίου 1998) ήταν Έλληνας στιχουργός ελαφρών τραγουδιών.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Από μικρός ασχολήθηκε με το θέατρο, τη συγγραφή, τη σκηνοθεσία και την ποίηση. Πήρε το δίπλωμα του ηθοποιού απ' τη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου[2] ενώ φοιτούσε ταυτόχρονα και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1934 πήγε στη Μάντρα του Αττίκ όπου εργάστηκε σαν ποιητής και κονφερανσιέ και δύο χρόνια αργότερα(το 1936) στην μπουάτ Όαση. Το 1940 έγραψε για τη Σοφία Βέμπο το τραγούδι "Παιδιά της Ελλάδος παιδιά". Τότε γνώρισε τη θρυλική τραγουδίστρια, αγαπήθηκαν και αργότερα παντρεύτηκαν. Να πούμε πως οι στίχοι όλων σχεδόν των τραγουδιών τα οποία ερμήνευσε η Βέμπο γράφτηκαν απ' τον Τραϊφόρο. Επίσης έχει γράψει τους στίχους του επίσημου ύμνου του Π.Α.Ο.Κ.[3] Έχει γράψει πάνω απο 350 επιθεωρήσεις και 10 πρόζες. Όπως "Οταν γυρίζουν τα χελιδόνια", "Ο 13ος Θεός", ¨" Ο ουρανοκατέβατος" κ.ά. Πηγή το βιβλίο του ανιψιού του Βασίλη Π. Τραϊφόρου: «ΜΙΜΗΣ ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ και ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ της Ελλάδος παιδιά». Εκδόσεις "ΑΛΚΥΩΝ" 2013." Έχει γράψει τους στίχους για τα τραγούδια "Παιδιά Της Ελλάδος παιδιά", "Κανε κουράγιο Ελλάδα μου", "Αθήνα και πάλι Αθήνα", "Ας ερχόσουν για λίγο", "Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια" και πολλά αλλά.

Πέθανε στις 28 Μαρτίου του έτους 1998 στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα και κηδεύτηκε δυο μέρες αργότερα στο Πρώτο Νεκροταφείο της Αθήνας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.irafina.gr/pethane-i-kori-tis-sofias-vempo-ke-tou-mimi-traiforou/.
  2. Το Βασιλικό Θέατρο (Ελλάδα) σήμερα ονομάζεται Εθνικό.
  3. «Στίχοι, ποιήματα, μεταφράσεις». 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mimis Traiforos της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).