Μίλων ο Κροτωνιάτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Μίλων.
Μίλων ο Κροτωνιάτης
Μίλων ο Κροτωνιάτης από τον Πιερ Πυζέ στο Μουσείο του Λούβρου
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 550 π.Χ. (περίπου)[1]
Κρότωνας
Θάνατος6ος αιώνας π.Χ.
Κάπο Κολόνα
Αιτία θανάτουεπιθέσεις λύκων σε ανθρώπους
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαλαιστής
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜυία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΟλυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης παίδων (540 π.Χ.)[2]
Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης (532 π.Χ.)[2]
Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης (528 π.Χ.)[2]
Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης (524 π.Χ.)[2]
Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης (520 π.Χ.)[2]
Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης (516 π.Χ.)[2]
Περιοδονίκης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Μίλων ο Κροτωνιάτης

Ο Μίλων ο Κροτωνιάτης (557 π.Χ.), γιος του Διοτίμου, ήταν παλαιστής από την Μεγάλη Ελλάδα και είχε στεφανωθεί σε έξι Ολυμπιάδες, πέντε φορές στην κατηγορία των ανδρών και μία στην κατηγορία παίδων[3][4]. Δεν κατάφερε να γίνει και έβδομη φορά Ολυμπιονίκης λόγω του Τιμασίθεου, ο οποίος ήταν συμπατριώτης του, νεότερός του παλαιστής και πρωτοπόρος στην τεχνική του ακροχειρίζειν.
Ο Μίλων ανεδείχθη επτά φορές νικητής στα Πύθια στους Δελφούς (μία ως παις), δέκα στα Ίσθμια, καθώς και εννέα στα Νέμεα. Ήταν συνολικά έξι φορές Ολυμπιονίκης και πέντε φορές περιοδονίκης [3][4]. Είχε δηλαδή πάνω από τριάντα νίκες σε στεφανίτες (Πανελλήνιους) αγώνες μέσα σε τουλάχιστον 24 χρόνια.

Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από σπουδαίος αθλητής με αξιοζήλευτη σταδιοδρομία, είχε επίσης, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Ιεραπολίτη, οδηγήσει τους συμπατριώτες του στον στρατιωτικό θρίαμβο επί των Συβαριτών το 510 π.Χ. ντυμένος σαν τον Ηρακλή, φορώντας τον Ολυμπιακό κότινο στο κεφάλι, με λεοντή πάνω στους ώμους και κουβαλώντας ρόπαλο στο χέρι[3].

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μίλων υπήρξε οπαδός του Πυθαγόρα και ανήκε στην αριστοκρατική μερίδα του Κρότωνα[3]. Λέγεται ότι ήταν σύντροφος του Πυθαγόρα και κάποτε μάλιστα του έσωσε την ζωή όταν συγκράτησε μια οροφή που ήταν έτοιμη να πέσει πάνω του. Πιθανόν είχε νυμφευθεί την κόρη του φιλοσόφου, Μυία.

Άθλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω από το όνομα του Μίλωνα, αυτού του αληθινού θρύλου, είχαν δημιουργηθεί διάφορες ιστορίες για την ρώμη και την μυική του δύναμη:

  • Αναφέρεται για παράδειγμα ότι είχε σηκώσει στους ώμους του έναν ταύρο τεσσάρων ετών, τον οποίο και έφαγε. Ο Αθήναιος ο Ναυκρατίτης που έζησε στη Ρώμη το 2ο αι. μ.Χ., αναφέρει ότι ο Μίλων κατανάλωνε ταχτικά πέντε κιλά κρέας, άλλα τόσα ψωμί και τρεις κανάτες κρασί (σχεδόν 10 λίτρα) σε κάθε του γεύμα[4]. Στην πραγματικότητα ο Μίλων είχε ανακαλύψει την προπόνηση με προοδευτική επιβάρυνση μέσω της σταδιακής αύξησης της αντίστασης, όταν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για τους αγώνες άρχισε να σηκώνει ένα μοσχαράκι και να βαδίζει κάποια απόσταση. Με τον καιρό το μοσχάρι μεγάλωνε και έτσι ο Μίλων αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη δύναμη.
  • Ο περιηγητής Παυσανίας γράφει πως ο Μίλων μπορούσε να σταθεί πάνω σε έναν δίσκο που έχει αλειφθεί με λάδι χωρίς κανένας να μπορεί να τον μετατοπίσει. Επίσης μπορούσε να κρατήσει στο χέρι του ένα ρόδι χωρίς κανείς να μπορεί να του το πάρει από το χέρι -εκτός της γυναίκας του- και χωρίς αυτό να σπάσει. Αυτή η τελευταία εκδοχή ίσως είναι παρερμηνεία αγάλματος στο οποίο πιθανόν εμφανίζεται ο Μίλων να δίνει στην Ήρα το φρούτο (βλ. [1]).
  • Άλλα ανδραγαθήματα που λέγεται πως έκανε ήταν ότι μετέφερε ο ίδιος το άγαλμά του στην Άλτη και ότι μπορούσε να δέσει, όπως ένα στεφάνι, ένα κορδόνι στο κεφάλι του και να το σπάσει με τη δύναμη των φλεβών του κρατώντας την αναπνοή του.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μίλων πέθανε όταν κατά την διάρκεια μιας βόλτας του στο δάσος είδε έναν κορμό δέντρου που είχαν αφήσει οι ξυλοκόποι μαζί με τις σφήνες. Μη μπορώντας να αντισταθεί στην πρόκληση του να δοκιμάσει την δύναμή του τελειώνοντας τη δουλειά που άφησαν στην μέση οι ξυλοκόποι, προσπάθησε να τον σχίσει με γυμνά χέρια. Κατά την προσπάθειά του αυτή όμως, οι σφήνες γλίστρησαν έξω και τα χέρια του πιάστηκαν στον κορμό. Έτσι όταν νύχτωσε τον κατασπάραξαν οι λύκοι[4].

... ἀποθανεῖν δὲ ὑπὸ θηρίων φασὶν αὐτόν: ἐπιτυχεῖν γὰρ αὐτὸν ἐν τῇ Κροτωνιάτιδι αὐαινομένῳ ξύλῳ, σφῆνες δὲ ἐγκείμενοι διίστασαν τὸ ξύλον: ὁ δὲ ὑπὸ φρονήματος ὁ Μίλων καθίησι τὰς χεῖρας ἐς τὸ ξύλον, ὀλισθάνουσί τε δὴ οἱ σφῆνες καὶ ἐχόμενος ὁ Μίλων ὑπὸ τοῦ ξύλου λύκοις ἐγίνετο εὕρημα. μάλιστα δέ πως τὸ θηρίον τοῦτο ἐν τῇ Κροτωνιάτιδι πολύ τε νέμεται καὶ ἄφθονον.

Παυσανίας Ηλιακών Β΄, 6.14.8}}

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παυσανίας 6.14.5-8

[5] Μίλωνα δὲ τὸν Διοτίμου πεποίηκε μὲν Δαμέας ἐκ Κρότωνος καὶ οὗτος: ἐγένοντο δὲ τῷ Μίλωνι ἓξ μὲν ἐν Ὀλυμπίᾳ πάλης νῖκαι, μία ἐν παισὶν ἐξ αὐτῶν, Πυθοῖ δὲ ἔν τε ἀνδράσιν ἓξ καὶ μία ἐνταῦθα ἐν παισίν. ἀφίκετο δὲ καὶ ἕβδομον παλαίσων ἐς Ὀλυμπίαν: ἀλλὰ γὰρ οὐκ ἐγένετο οἷός τε καταπαλαῖσαι Τιμασίθεον πολίτην τε ὄντα αὐτῷ καὶ ἡλικίᾳ νέον, πρὸς δὲ καὶ σύνεγγυς οὐκ ἐθέλοντα ἵστασθαι.
[6] λέγεται δὲ καὶ ὡς ἐσκομίσειεν αὐτὸς αὑτοῦ τὸν ἀνδριάντα ἐς τὴν Ἄλτιν ὁ Μίλων, λέγεται δὲ ἐς αὐτὸν καὶ ἐπὶ τῇ ῥοιᾷ καὶ τὸ ἐπὶ τῷ δίσκῳ: ῥοιὰν μὲν δὴ οὕτω κατεῖχεν ὡς μήτε ἄλλῳ παρεῖναι βιαζομένῳ μήτε αὐτὸς λυμήνασθαι πιέζων, ἱστάμενος δὲ ἐπὶ ἀληλιμμένῳ τῷ δίσκῳ γέλωτα ἐποιεῖτο τοὺς ἐμπίπτοντάς τε καὶ ὠθοῦντας ἀπὸ τοῦ δίσκου. παρείχετο δὲ καὶ ἄλλα τοιάδε ἐς ἐπίδειξιν.
[7] περιέδει τῷ μετώπῳ χορδὴν κατὰ ταὐτὰ δὴ καὶ εἰ ταινίαν περιθεῖτο ἢ στέφανον: κατέχων δὲ ἐντὸς χειλῶν τὸ ἆσθμα καὶ ἐμπιπλὰς αἵματος τὰς ἐν τῇ κεφαλῇ φλέβας, διεῤῥήγνυεν ὑπὸ ἰσχύος τῶν φλεβῶν τὴν χορδήν. λέγεται δὲ καὶ ὡς τῆς δεξιᾶς χειρὸς τὸ μὲν ἐς τὸν ἀγκῶνα ἐκ τοῦ ὤμου παρ' αὐτὴν καθίει τὴν πλευράν, τὸ δὲ ἀπὸ τοῦ ἀγκῶνος ἔτεινεν ἐς εὐθύ, τῶν δακτύλων τὸν μὲν αὐτῶν ἀναστρέφων τὸν ἀντίχειρα ἐς τὸ ἄνω, τῶν λοιπῶν δὲ ἀλλήλοις ἐπικειμένων κατὰ στοῖχον: τὸν ἐλάχιστον οὖν τῶν δακτύλων κάτω γινόμενον οὐκ ἀπεκίνησεν ἄν τις βιαζόμενος.

[8] ἀποθανεῖν δὲ ὑπὸ θηρίων φασὶν αὐτόν: ἐπιτυχεῖν γὰρ αὐτὸν ἐν τῇ Κροτωνιάτιδι αὐαινομένῳ ξύλῳ, σφῆνες δὲ ἐγκείμενοι διίστασαν τὸ ξύλον: ὁ δὲ ὑπὸ φρονήματος ὁ Μίλων καθίησι τὰς χεῖρας ἐς τὸ ξύλον, ὀλισθάνουσί τε δὴ οἱ σφῆνες καὶ ἐχόμενος ὁ Μίλων ὑπὸ τοῦ ξύλου λύκοις ἐγίνετο εὕρημα. μάλιστα δέ πως τὸ θηρίον τοῦτο ἐν τῇ Κροτωνιάτιδι πολύ τε νέμεται καὶ ἄφθονον.

5. Ο ανδριάντας του Μίλωνα, γιου του Διοτίμου, είναι έργο του Δαμέα, που ήταν κι αυτός από τον Κρότωνα, όπως και ο Μίλωνας. Ο Μίλωνας νίκησε έξι φορές στο αγώνισμα της πάλης στην Ολυμπία • η μια απ' αυτές ήταν σε αγώνες παίδων. Και στα Πύθια κέρδισε έξι νίκες στην πάλη των ανδρών και μια στην πάλη παίδων. Στην Ολυμπία ήρθε να αγωνιστεί και έβδομη φορά, αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει τον συμπολίτη του Τιμασίθεο, ο οποίος ήταν ακόμη νέος και δεν ήθελε να αναμετρηθεί μαζί του.
6. Λένε ότι ο ίδιος ο Μίλωνας έφερε τον ανδριάντα του στην Άλτη• διηγούνται ακόμη γι' αυτόν και άλλη ιστορία για το ρόδι και τον δίσκο του. Κρατούσε ένα ρόδι με τέτοιο τρόπο, που κανείς δεν μπορούσε να τον χάνει να το αφήσει και παρ' όλη την πίεση του χεριού του, αυτό δεν καταστρεφόταν. Στεκόταν επίσης πάνω σ' ένα δίσκο αλειμμένο με λάδι και κορόιδευε αυτούς που έπεφταν επάνω του προσπαθώντας να τον ρίξουν κάτω. 'Έκανε κι άλλα εντυπωσιακά κατορθώματα.

7. Έδενε ένα σχοινί γύρω στο κεφάλι του σαν ταινία ή στεφάνι, κρατούσε την αναπνοή του, γέμιζε με αίμα τις φλέβες του κεφαλιού του και έσπαζε το σχοινί με τη δύναμη των φλεβών του. λένε ακόμη πως κρατούσε τον δεξιό του αγκώνα στα πλευρά του, κατέβαζε το δεξί του χέρι από τον ώμο και το τμήμα του χεριού από τον αγκώνα και κάτω το άπλωνε ίσια στρέφοντας τον αντίχειρα προς τα πάνω, ενώ τα άλλα δάχτυλα ακολουθούσαν το ένα μετά το άλλο σε μια σειρά. Κανείς δεν μπορούσε να κινήσει το μικρό του δάχτυλο.

8. λένε ότι τον σκότωσαν άγρια θηρία. Στην περιοχή του Κρότωνα βρήκε τυχαία έναν κορμό δέντρου που είχαν αφήσει για να ξεραίνεται και του είχαν βάλει σφήνες, για να μένει ανοιχτός. Είχε τότε την ιδέα να βάλει το χέρι του μέσα στο δέντρο. Οι σφήνες γλίστρησαν και ο Μίλωνας σφηνώθηκε εκεί, ώσπου τον κατασπάραξαν λύκοι. Οι λύκοι αφθονούν στην περιοχή του Κρότωνα.



Γκαλερί Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες
Μίλων ο Κροτωνιάτης.
Μίλων ο Κροτωνιάτης.  
Μίλων ο Κροτωνιάτης.
Μίλων ο Κροτωνιάτης.  
Μίλων ο Κροτωνιάτης.
Μίλων ο Κροτωνιάτης.  
Μίλων ο Κροτωνιάτης.
Μίλων ο Κροτωνιάτης.  
Μίλων ο Κροτωνιάτης.
Μίλων ο Κροτωνιάτης.  
Μίλων ο Κροτωνιάτης.
Μίλων ο Κροτωνιάτης.  
Μίλων ο Κροτωνιάτης.
Μίλων ο Κροτωνιάτης.  
Μίλων ο Κροτωνιάτης.
Μίλων ο Κροτωνιάτης.  



Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (πολλαπλές γλώσσες) Virtual International Authority File. OCLC. Dublin. 42230423. Ανακτήθηκε στις 25  Μαΐου 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 www.sportolimpico.it/dmdocuments/GO-ANTICHI-2.pdf. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμος 10, σελ. 352, Αθήνα 1999
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Μίλων από τον Κρότωνα (παλαιστής), Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού - Ι.Μ.Ε.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]