Μίλαν Βούξεβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μίλαν Βούξεβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11  Μαρτίου 1937[1]
Βελιγράδι
Θάνατος10  Μαΐου 2003
Σέικερ Χάιτς
Αιτία θανάτουνόσος
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκακιστής[2]
χημικός
διδάσκων πανεπιστημίου
σκακιστικός συνθέτης
φυσικός[3]
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Κέις Ουέστερν Ριζέρβ
Πανεπιστήμιο της Αριζόνα[4]

Ο Μίλαν Ράντογε Βούξεβιτς (Милан Вукчевић, 11 Μαρτίου 1937 - 10 Μαΐου 2003) ήταν Γιουγκοσλάβος επιστήμονας και συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βελιγράδι. Το 1955 κέρδισε το πρωτάθλημα νέων της Γουγκοσλαβίας, και έφερε ισοπαλία σε ματς έξι παρτίδων με τον Δανό Μπεντ Λάρσεν (Bent Larsen). Το 1958 έγινε Διεθνής Μαιτρ στο αγωνιστικό σκάκι. Το 1960 συμμετείχε στην σκακιστική Ολυμπιάδα της Λειψίας (Leipzig) με την Γιουγκοσλαβική ομάδα, και επίσης έφερε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην σκακιστική σπουδαστική Ολυμπιάδα στο Λένινγκραντ. Το 1963 μετακόμισε στις Η.Π.Α. και εγκαταστάθηκε στο Οχάιο.

Ο Βούξεβιτς προτίμησε την επιστημονική σταδιοδρομία από την σκακιστική, και μόλις έφθασε στις Η.Π.Α. μπήκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσσέτης (Massachusetts Institute of Technology, M.I.T.). Στην συνέχεια δίδαξε στο "Case Western Reserve University" του Κλίβελαντ (Οχάιο) επί εξαετία και μετά προσλήφθηκε από την Τζένεραλ Ελέκτρικ (General Electric), και έγινε επιστημονικός προϊστάμενος το 1989. Προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ στην Χημεία και συνέγραψε δυό επιστημονικά βιβλία.

Ο Βούξεβιτς συνέχισε να παίζει σκάκι. Το 1969 ισοβάθμησε στην πρώτη θέση στο "ανοιχτό σκακιστικό τουρνουά των Η.Π.Α.", μαζί με τους Παλ Μπένκο (Pal Benko) και Άρθουρ Μπισγκάγερ (Arthur Bisguier). Το 1975 τερμάτισε τρίτος στο "σκακιστικό πρωτάθλημα των Η.Π.Α.", μπροστά από τους Σάμουελ Ρεσέβσκι (Samuel Reshevsky), Ρόμπερτ Μπίρνε (Robert Byrne), Μπένκο και Μπισγκάγερ, μεταξύ άλλων. Στο διάστημα 1976 με 1979 έπαιζε με σκακιστικές ομάδες εταιρειών τηλεφωνίας, επιτυγχάνοντας επίδοση 16.5 βαθμών σε 22 αγώνες, όπου νίκησε τους Γιάσερ Σεϊράβαν (Yasser Seirawan), Νικ Ντε Φίρμιαν (Nick De Firmian), Λεονίντ Σάμκοβιτς (Leonid Shamkovich) και Μπισγκάγερ.

Σκακιστικά προβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βούξεβιτς, όμως, έγινε περισσότερο γνωστός ως συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων παρά ως παίκτης παρτίδων, αφού ήταν ο πρώτος Αμερικανός πολίτης που τιμήθηκε με τον τίτλο του Διεθνούς GM σύνθεσης (International Composition Grandmaster) από την Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία (Fédération Internationale des Échecs, FIDE). Το 1981 δημοσίευσε το "Σκάκι του Μίλαν: Προβλήματα και παρτίδες του Δρ. Μίλαν Ρ. Βούξεβιτς" (Chess by Milan: Problems and Games of Dr. Milan R. Vukcevich) και το 1998 συμπεριλήφθηκε στο Σκακιστικό Πάνθεον των Η.Π.Α. (US Chess Hall of Fame), και ήταν το δεύτερο πρόσωπο (μετά τον Σαμ Λόιντ) που περιλαμβανόταν εκεί για επιτεύγματα στην σκακιστική σύνθεση.

Οι συνθέσεις του Βούξεβιτς έχουν συγκεντρωθεί στο "Οι Σκακιστικές μου συνθέσεις" (My Chess Compositions) του 2003. Έκανε συνθέσεις σε όλα τα είδη, Ορθόδοξα, Αντίστροφα, Βοηθητικά, Προβλήματα με μαγικά κομμάτια, και λίγες Σπουδές. Μπορείτε να δείτε ένα βοηθητικό ντούπλεξ πρόβλημά του εδώ.

Πέθανε στο Κλίβελαντ το 2003. Μετά τον θάνατό του δημιουργήθηκε προς τιμή του το "Υπερκύπελλο Βούξεβιτς" (Vukcevich Super Cup).

Περαιτέρω αναγνώσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Milan Vukcevich (1981), Chess by Milan: Problems and Games of Dr. Milan R. Vukcevich. MIM Company, Burton, Ohio.
  • Milan Vukcevich (2003), My Chess Compositions. Library of StrateGems, California.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο είναι προσαρμογή στα ελληνικά του άρθρου w:en:Milan Vukcevich της αγγλικής Wikipedia.

  1. 1,0 1,1 chessgames.com. www.chessgames.com.
  2. «FIDE Ratings and Statistics» (Αγγλικά) 2000458. Ανακτήθηκε στις 20  Απριλίου 2022.
  3. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  4. Ανακτήθηκε στις 3  Ιουλίου 2019.