Μήκων η υπνοφόρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μήκων η υπνοφόρος

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Μηκωνώδη (Papaverales)
Οικογένεια: Μηκωνωειδή (Papaveraceae)
Γένος: Μήκων (papaver)
Διώνυμο
Μήκων η υπνοφόρος
(Papaver somniferum)

Λινναίος

Η Μήκων η υπνοφόρος είναι είδος παπαρούνας από το οποίο παρασκευάζεται το όπιο. Το όπιο είναι πηγή πολλών ναρκωτικών συμπεριλαμβανομένης της μορφίνης (και της παράγωγης της ηρωίνης). Η επιστημονική της ονομασία Μήκων η υπνοφόρος αναφέρεται στις υπνωτικές ιδιότητες των οπιούχων ουσιών.

Η μήκων η υπνοφόρος είναι το μόνο είδος παπαρούνας που καλλιεργείται εμπορικά σε μεγάλη κλίμακα. Καλλιεργείται για φαρμακευτικούς καθώς και για καλλωπιστικούς σκοπούς. Οι σπόροι του φυτού λέγονται παπαρουνόσποροι και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων και στη παραγωγή παπαρουνελαιου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μήκων η υπνοφόρος είναι ένα ετήσιο ανθοφόρο φυτό που φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο. Ο μίσχος και τα φύλλα καλύπτονται από λεπτά τριχίδια. Τα φύλλα της είναι λοβωτά και τα άνθη της έχουν διάμετρο 120 χιλιοστά. Τα άνθη της έχουν 4 πέταλα λευκού, κόκκινου ή μωβ χρώματος με μαύρα στίγματα στη βάση τους. Ο καρπός της είναι μία στρογγυλή, ακτινωτή κάψουλα. Όλα τα μέρη του φυτού βγάζουν ένα λευκό κόμμι όταν τραυματιστούν.[1][2]

Ποικιλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μήκων η υπνοφόρος έχει πολλά υποείδη και ποικιλίες. Τα χρώματα των ανθών της ποικίλουν ευρέως, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά όπως το σχήμα και ο αριθμός των πετάλων, ο αριθμός των ανθών και το καρπών που παράγει, το χρώμα των σπόρων και η περιεκτικότητα σε μορφίνη.

Μερικές ποικιλίες όπως η ''Norman και η Przemko έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μορφίνη (λιγότερο από 1%) και υψηλότερες συγκεντρώσεις σε άλλα αλκαλοειδή. Ωστόσο οι περισσότερες ποικιλίες ,πολλές από τις οποίες καλλιεργούνται για καλλωπιστικούς σκοπούς και για την παραγωγή παπαρουνόσπορων έχουν περιεκτικότητα σε μορφίνη κατά μέσω όρο 10%.[3][4]

Οπιούχα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή η παπαρούνα είναι η κύρια φυσική πηγή των οπιούχων ουσιών. Τα οπιούχα εξάγονται από το όπιο, τον αποξηραμένο δηλαδή γαλακτώδη χυμό του φυτού, και μαζεύεται σχίζοντας την κάψουλα που περιέχει τους σπόρους του. Εκτός από την μορφίνη και άλλα αλκαλοειδή εξάγονται από το φυτό όπως η κωδεΐνη, η θηβαΐνη και η οριπαβίνη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Stace, C.A. (2010). New flora of the British isles (Third έκδοση). Cambridge, U.K.: Cambridge University Press. σελ. 87. ISBN 9780521707725. 
  2. Blamey, M.· Fitter, R.· Fitter, A (2003). Wild flowers of Britain and Ireland: The Complete Guide to the British and Irish Flora. London: A & C Black. σελ. 32. ISBN 978-1408179505. 
  3. "Poppy law" on Erowid.org
  4. Ayatollah (25 Φεβρουαρίου 2006). «How potent are the major culinary (spicerack) varieties such as McCormick?». Poppies. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]