Μάχη των Βρυσακίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη των Βρυσακίων
Ελληνική Επανάσταση του 1821
Ο πύργος στην Τριάδα όπου είχε οχυρωθεί ο Αγγελής Γοβιός
Χρονολογία15 Ιουλίου 1821
ΤόποςΒρυσάκια
ΈκβασηΤακτική νίκη των Ελλήνων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Ομέρ Βρυώνης,
Ομέρ Μπέης Καρυστινός
Δυνάμεις
τουλάχιστον 300 άνδρες[1]
τουλάχιστον 2.000 άνδρες[1]
Απώλειες
70 νεκροί και διπλάσιοι τραυματίες[1]

Η μάχη των Βρυσακίων ήταν ένα από τα πρώτα πολεμικά επεισόδια της επανάστασης του 21. Έγινε στην περιοχή "Βρυσάκια", κοντά στα Ψαχνά του σύγχρονου Δήμου Μεσσαπίων, τον Ιούλιο του 1821.

Η εξέλιξη των γεγονότων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ομέρ Βρυώνης, ερχόμενος στην Χαλκίδα, είχε πληροφορηθεί ότι οι επαναστάτες Έλληνες είχαν καταστραφεί σε δύο μάχες έξω από την Χαλκίδα από τον Σινάν Αγά. Οι Έλληνες όμως, μετά την ήττα τους, προσκάλεσαν τον καπετάνιο της Εύβοιας Αγγελή Γοβιό, ο οποίος έλαβε την αρχηγία των Ελλήνων επαναστατών της Εύβοιας. Συνεργάτη του πήρε τον Θηβαίο Κώτσο. Σχημάτισε στρατόπεδο στην παραλία της Εύβοιας, στα Βρυσάκια. Στην θέση αυτή ήρθε ο Βρυώνης με στρατό 2.000 ανδρών (συμπεριλαμβανομένου ιππικού και πυροβολικού) να περάσει έχοντας μαζί του και τους Οθωμανούς από την Χαλκίδα.

Στις 15 Ιουλίου 1821, ο Βρυώνης επιτέθηκε στα οχυρώματα των Ελλήνων με απαραδειγμάτιστη ορμή, αλλά ο Γοβιός τους απέκρουσε επιτυχώς, βοηθούμενος και από το πλοίο του Αλέξανδρου Κριεζή που είχε αράξει στην παραλία και κανονιοβολούσε τους εχθρούς. Σύμφωνα με τον Διονύσιο Κόκκινο, η μάχη διήρκησε επτά ώρες και οι τρεις επιθέσεις των Οθωμανών αποκρούστηκαν επιτυχώς.[2] Ο Βρυώνης εν τέλει υποχώρησε, έχοντας 70 νεκρούς και διπλάσιους τραυματίες.[1][3]

Στην Χαλκίδα είχε έρθει και ο Ομέρ Μπέης Καρυστινός, ο οποίος στην επαρχία της Καρύστου είχε καταστρέψει τους επαναστάτες και πυρπόλησε και την Κύμη. Ο Βρυώνης και ο Καρυστινός έμαθαν από μερικούς Τούρκους που είχαν διασπάσει την πολιορκία της Ακρόπολης, ότι στην Αθήνα είχαν τελειώσει οι τροφές, και κινδύνευαν. Αμέσως λοιπόν ο Βρυώνης και ο Καρυστινός έτρεξαν στην Αθήνα και έλυσαν την πολιορκία. Ο Βρυώνης έμεινε στην Αττική καταστρέφοντας τα πάντα, ενώ ο Ομέρ Μπέης επέστρεψε στην Χαλκίδα.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Αλέξ. Δεσποτόπουλος, «Εξελίξεις στην Εύβοια. Μάχη στα Βρυσάκια», Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τομ. ΙΒ, 1975, σελ. 152.
  2. Διονύσιος Κόκκινος, Η Ελληνική Επανάστασις, Τόμος 1, Εκδόσεις Μέλισσα, σελ. 351.
  3. Απόστολος Βακαλόπουλος, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Αθήνα, 1971, σελ. 83

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]