Μάχη του Άντερναχ (876)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Πρώτη Μάχη του Άντερναχ μεταξύ του βασιλιά της Δυτικής Φραγκίας Καρόλου του Φαλακρού και του βασιλιά της Ανατολικής Φραγκίας Λουδοβίκου του νεότερου έγινε στις 8 Οκτωβρίου 876 κοντά στο Κέττινγκ νοτιοανατολικά του Άντερναχ, και είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ήττα του Καρόλου.

Πρώιμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λουδοβίκος Γ΄ (ο Νεότερος), ήταν ο γιος του βασιλιά της Ανατολικής Φραγκίας Λουδοβίκου του Γερμανικού, ο οποίος το 865 είχε μοιράσει στους γιους του το βασίλειό του της Ανατολικής Φραγκίας. Ο Λουδοβίκος πήρε το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Φραγκίας, και οι αδελφοί του πήραν τη Βαυαρία και τη Βόρεια Ιταλία. Με τη Συνθήκη του Μέρσεν πήρε επιπλέον το ανατολικό κομμάτι της Μέσης Φραγκίας. Ο Κάρολος ο Φαλακρός, βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας, προσπάθησε να καταλάβει όλη τη Μέση Φραγκία πριν τη συνθήκη, στην οποία περιλήφθηκε λόγω της στρατιωτικής πίεσης. Μετά το θάνατο του Λουδοβίκου του Γερμανικού, ο Κάρολος προσπάθησε πάλι να επεκτείνει την επικράτεια της Δυτικής Φραγκίας προς τα ανατολικά ως τον ποταμό Ρήνο. Για αυτόν τον σκοπό συναντήθηκε με τον ανιψιό του Λουδοβίκο τον Νεότερο στο Σίνζινγκ, αλλά ο Λουδοβίκος δεν συναίνεσε στα σχέδιά του.

Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κάρολος προσπάθησε να καταλάβει την περιοχή στην αριστερή όχθη του Ρήνου. Στις 8 Οκτωβρίου 876 η εκστρατεία του κλιμακώθηκε σε μάχη στην πεδιάδα κοντά στο Άντερναχ, η οποία κατέληξε σε αποφασιστική νίκη του Λουδοβίκου, και έβαλε τέλος στις προσπάθειες του Καρόλου να κατακτήσει τη Μέση Φραγκία. Ο Κάρολος κατέφυγε στην Ιταλία, και πέθανε σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο μετά τη μάχη στο Αβριό του Σαβοΐ, Γαλλία.

Ως αποτέλεσμα της μάχης, το Άντερναχ και η Ρηνανία παρέμειναν μέρος της Ανατολικής Φραγκίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν η εξέλιξη της Ανατολικής Φραγκίας. Τα σύνορα έμειναν σχεδόν σταθερά μέχρι τον ύστερο Μεσαίωνα.

Στη Συνθήκη του Ριμπεμόν το 880 μεταξύ του Λουδοβίκου του Νεότερου και των εγγονών του Καρόλου Λουδοβίκου Γ΄ και Καρλομάν Β΄, η Ανατολική Φραγκία κέρδισε το δυτικό μέρος της Μέσης Φραγκίας, περιλαμβανομένων των εκβολών του Ρήνου, Μόσα και Σχέλντε, καθώς και τις πόλεις Μετς, Στρασβούργο, Τουλ, Βερντέν, Καμπρέ και Αντβέρμπ.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Battle of Andernach (876) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]