Μάρμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρμπουργκ
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Κρατίδιο:Έσση
Περιφέρεια:Γκίσεν
Δήμαρχος:Έγκον Φάουπελ
Πληθυσμός:79.240 [1] (31 Δεκεμβριόυ 2007)
Έκταση:124,5 χμ²
Υψόμετρο:186
Τηλ. κωδικός:06421
Ταχ. κώδικας:35037, 35039, 35041 και 35043
Πιν. κυκλοφορίας:MR
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μάρμπουργκ ή Μαρβούργο (γερμ. Marburg) είναι μια πόλη στο κρατίδιο της Έσσης στη Γερμανία. Η γεωγραφική θέση της είναι 50°48'36"Β, 8°46'15"Α. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 79.240 κατοίκους.

Το Μάρμπουργκ είναι διάσημο για τις μεσαιωνικές εκκλησίες του, ειδικά για την Ελιζαμπετκίρχε (Elisabethkirche), μια από τις δύο ή τρεις πρώτες καθαρώς γοτθικές εκκλησίες βόρεια των Άλπεων εκτός Γαλλίας, καθώς επίσης και για το κάστρο του Μάρμπουργκ (Marburger Schloss) στην κορυφή του βουνού δυτικά της πόλης. Η πόλη δεν είναι ένα «χωριό μουσείο» ή EuroDisney, αλλά μια ζωντανή πανεπιστημιακή πόλη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση και πρόωρη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως πολλοί οικισμοί, το Μάρμπουργκ αναπτύχθηκε στα σταυροδρόμια δύο σημαντικών μεσαιωνικών οδών: Ανατολής-Δύσης (Κολωνία - Πράγα) και Βορρά-Νότου (από τη Βόρεια Θάλασσα στις Άλπεις και προς την Ιταλία). Ο οικισμός προστατευόταν από ένα μικρό κάστρο που χτίστηκε τον 9ο ή 10ο αιώνα από τη δυναστεία των Γκίζο. Το Μάρμπουργκ ανακηρύχθηκε πόλη το 1140, όπως αποδεικνύεται από τα νομίσματα της. Από τους Γκίζο, έπεσε εκείνη την περίοδο στους κόμητες της Θουριγγίας, που κατοικούσαν στο Βάρτμπουργκ πάνω από το Άιζεναχ.

Αγία Ελισάβετ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1228 η χηρευάμενη κόμισσα (Landgräfin) της Θουριγγίας, Ελισάβετ, επέλεξε το Μάρμπουργκ ως έδρα της, δεδομένο ότι δεν είχε καλές σχέσεις με το γαμπρό της, τον νέο κόμη. Η κόμισσα αφιέρωσε τη ζωή της στους αρρώστους και θα γινόταν μετά από τον θάνατό της το 1231, ηλικίας 24, μια από τις πιο γνωστές Αγίες της Καθολικής Εκκλησίας, η Αγία Ελισάβετ της Ουγγαρίας. Αγιοποιήθηκε το 1235.

Ναός Αγίας Ελισάβετ

Ιός Μάρμπουργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της πόλης συνδέεται επίσης με ένα φιλοϊό, τον ιό Μάρμπουργκ, ο οποίος παρατηρήθηκε αρχικά και περιγράφηκε κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας στην πόλη στους εργαζομένους στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πόλης Bering-Werke, οι οποίες ιδρύθηκαν από τον πολίτη του Μάρμπουργκ και το πρώτο Νόμπελιστα στην ιατρική, Έμιλ φον Μπέρινγκ. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, δεκαεννέα άνθρωποι μολύνθηκαν και πέντε από αυτούς πέθαναν.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ναός της Αγίας Ελισάβετ (Elisabethkirche)
  • Άνω Πόλη (Oberstadt), ιστορικό κέντρο
  • Κάστρο (Schloss)
  • Παλιό Πανεπιστήμιο (Alte Universität)

Διάσημοι καθηγητές και φοιτητές στο Μάρμπουργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 50°48′36″N 8°46′15″E / 50.81°N 8.7708°E / 50.81; 8.7708