Μάριος Βερέττας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάριος Βερέττας
Γέννηση1947
Αθήνα
Επάγγελμα/
ιδιότητες
εκδότης και συγγραφέας
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Σχολές φοίτησηςΣχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου
https://verettasbooks.gr/

Ο Μάριος Βερέττας είναι Έλληνας συγγραφέας και εκδότης.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Mάριος Βερέττας γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου κι έχει ανεβάσει κατά καιρούς πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες. Έχει ταξιδέψει πολύ και μιλά έξι γλώσσες.

Πριν κατασταλάξει ως «άνθρωπος του βιβλίου» έκανε πολλές δουλειές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ταξίδεψε σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τον Καναδά, την Ινδία, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, πολλές φορές επάνω σε μια μοτοσικλέτα.

Από το 1975 κι έπειτα ασχολείται κατά κύριο λόγο με τον κόσμο του βιβλίου, ως συγγραφέας, μεταφραστής, επιμελητής εκδόσεων και εκδότης. Έχει γράψει δεκάδες δημοφιλή βιβλία, έχει μεταφράσει εκατόν τριάντα έξι βιβλία από τα αγγλικά και τα γαλλικά, κι έχει επιμεληθεί την έκδοση πολλών άλλων βιβλίων για λογαριασμό διαφόρων εκδοτών. Συνεργάστηκε ως συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων με τους εκδοτικούς οίκους Δίβρυς, Ωρόρα, Κάκτος, Πατάκης, Μαλλιάρης, Δελφίνι, Μαργαρίτα, Alien, Τραυλός, Δεληθανάσης, Ντουντούμης, Άγκυρα, Χριστάκης, Ψυχογιός, Όπερα, κ.ά.

Εκατοντάδες επίσης είναι τα άρθρα του σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες καθώς και τα ραδιοφωνικά του σχόλια στο Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στο Ραδιόφωνο Λυχνάρι της Ρόδου.

Παράλληλα για δεκαπέντε περίπου καλοκαίρια ασχολήθηκε με την τουριστική ιστιοπλοΐα και αλώνισε τις ελληνικές θάλασσες ως κυβερνήτης ενοικιαζόμενων ιστιοφόρων.

Το 1996 ίδρυσε  τον Εκδοτικό Oίκο ΒΕΡΕΤΤΑ στην Αθήνα  προκειμένου να δημοσιεύει τα συγγράμματά του αλλά και έργα νέων πρωτοπόρων Ελλήνων συγγραφέων. Ο χώρος του Εκδοτικού Οίκου λειτούργησε ταυτόχρονα ως βιβλιοπωλείο, αίθουσα διαλέξεων, σκηνή θεατρικών παραστάσεων και τόπος συνάντησης των φίλων του βιβλίου.

Το πρώτο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Βερέττα, στην οδό Ζωσιμάδων στα Εξάρχεια.

Δυστυχώς κάποιοι ενοχλήθηκαν από την έντονη αυτή πολιτισμική δραστηριότητα κι έτσι τον Μάρτιο του 1997, ένας θρησκόληπτος έκαψε με δύο βόμβες μολότωφ το βιβλιοπωλείο ΒΕΡΕΤΤΑ, προκαλώντας μια δυσβάστακτη οικονομική ζημιά.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Μάριος Βερέττας ξεκίνησε περιοδείες ανά την Ελλάδα, συμμετοχές σε εκθέσεις βιβλίου, διαλέξεις σε πνευματικά ιδρύματα και εμφανίσεις στην τηλεόραση, ενώ εκλεκτοί φίλοι συμπαραστάθηκαν με κάθε τρόπο στην αναβίωση της όλης προσπάθειας.

Το 1999 συνελήφθη ο εμπρηστής του βιβλιοπωλείου και μετά από μια τριετία δικαστικής κωλυσιεργείας καταδικάστηκε τελεσίδικα σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή δηλώνοντας στο δικαστήριο ότι είναι… «το χέρι του Θεού» (!) και μέλος μιας πανίσχυρης παρεκκλησιαστικής οργάνωσης.

Ο Μάριος Βερέττας συνέχισε τη συγγραφική και εκδοτική του παραγωγή, και το 2007, εξέδοσε το τριμηνιαίο φιλοσοφικό περιοδικό Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ προκειμένου να διασφαλίσει την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας. Το πρωτότυπο φιλοσοφικό περιοδικό συνέχισε την κυκλοφορία του για οχτώ ολόκληρα χρόνια και τελικά έκλεισε, λόγω της οικονομικής κρίσης, μετά από 32 εκατοντάφυλλα τεύχη.

Το πρώτο βιβλιοπωλείο μετά τον εμπρησμό

Τον Ιούλιο του 2009, ο Μάριος Βερέττας μετέφερε τον Εκδοτικό Οίκο και στη Ρόδο, όπου οργάνωσε πρωτότυπες παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις και φιλοσοφικές διαλέξεις. Παράλληλα ενθάρρυνε την λογοτεχνική δημιουργικότητα εκδίδοντας έξι ανθολόγια με εκατόν πενήντα διηγήματα γραμμένα από σύγχρονους Δωδεκανήσιους συγγραφείς αλλά και αξιόλογες ποιητικές συλλογές, παιδικά βιβλία, μυθιστορήματα κ.ά.

Έκτοτε μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε Ρόδο και Αθήνα και συνεχίζει τη συγγραφική, μεταφραστική και εκδοτική του δραστηριότητα.

Ο Μάριος Βερέττας στο αρχάιο θέατρο Κουρίου, στην Κύπρο

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σύνολό τους αυτοεκδόσεις διαθέσιμες στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Βερέττα. Για τις μεταφράσεις βλ. Βάση δεδομένων της biblionet

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Βερέττας Εκδόσεις». verettasbooks.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]