Μάριος Αγγελόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάριος Αγγελόπουλος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μάριος Αγγελόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση1909
Αλεξάνδρεια
Θάνατος1995
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητασκηνογράφος, ζωγράφος, ενδυματολόγος, σκηνοθέτης κινηματογράφου, ποιητής και συγγραφέας

Ο Μάριος Αγγελόπουλος, του Κωνσταντίνου (Αλεξάνδρεια, Αύγουστος 1909 - Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 1995) ήταν πολυτάλαντος Έλληνας καλλιτέχνης, ζωγράφος, σκιτσογράφος, σκηνογράφος, σκηνοθέτης και ενδυματολόγος του θεάτρου και του κινηματογράφου, λογοτέχνης και ποιητής, καθώς επίσης γνωστός φιλοτελιστής και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον Αύγουστο του 1909. Έκανε ελεύθερες σπουδές με τον Μομίρ Κορονόβιτς και αργότερα με τον Περικλή Βυζάντιο καθώς και σε καλλιτεχνικό ατελιέ στο Λονδίνο και το Παρίσι. Άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως μόνιμος σκιτσογράφος στη κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερο Βήμα. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία του θεάτρου όπου και σκηνοθέτησε το Χαίρε νύμφη του Γρηγορίου Ξενόπουλου καθώς και το Les dessous de la robe των Βεμπέρ και Ματίς, (στον θίασο Αλίκης – Μουσούρη – Νέζερ – Γαβριηλίδη 1934). Μετά απ΄ αυτό άρχισε μια ταχύτατη εξέλιξη συνεργαζόμενος με όλους τους θιάσους της Αθήνας στα κρατικά και ελεύθερα θέατρα της Ελλάδας.

Πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέβασε τον Άμλετ στο θέατρο Ολντ Βικ του Λονδίνου με τον Λόρενς Ολίβιε, ενώ το 1937 ανέλαβε τη διεύθυνση των τεχνικών εργαστηρίων του θεάτρου Ρεξ της Μαρίκας Κοτοπούλη. Δημιούργησε τα σκηνικά και κοστούμια για 420 περίπου θεατρικά έργα πρόζας, επιθεώρησης, μελοδράματος και όπερας σε όλα τα κρατικά και ελεύθερα θέατρα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων το Open Air του Λονδίνου, την Arena di Verona, το Ηρώδειο, το Plaza της Μαδρίτης κ.ά. Παράλληλα σκηνογράφησε κινηματογραφικές ταινίες στην Ελλάδα, την Αγγλία και τη Γαλλία. Οι σκηνογραφίες του υπολογίζονται σε 6.000 και οι ενδυματολογικές εργασίες (κοστούμια) σε δεκαπλάσιες των σκηνογραφιών του.

Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος εργάσθηκε επίσης σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Αίγυπτο και Κύπρο. Επί μια δεκαετία συνεργάστηκε με τον Κώστα Μουσούρη (1952-1962), σε πλείστα έργα όπως στα Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, Σκηνές του δρόμου, Πρόσκληση στον πύργο, καθώς επίσης με την Εθνική Λυρική Σκηνή στα έργα Αΐντα, Κάρμεν κ.ά., στο Φεστιβάλ Αθηνών, όπως επίσης στον αγγλικό και ελληνικό κινηματογράφο.

Συμμετείχε σε πολλές πανελλήνιες καλλιτεχνικές εκθέσεις, τόσο σκηνογραφίας, όσο και ζωγραφικής, αλλά και στις διεθνείς εκθέσεις σκηνογραφίας του Όσλο το 1954, του Τόκιο το 1956 και των Αθηνών το 1962. Το 1963 έλαβε μέρος στην πρώτη παγκόσμια έκθεση σκηνογραφίας στη Νάπολη ως μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, μετά από πρόσκληση της ιταλικής κυβέρνησης. Έχει επιμεληθεί τη διακόσμηση πολλών κινηματογραφικών αιθουσών, ξενοδοχείων, καταστημάτων και οικιών στην Αθήνα, την Κύπρο και το Λονδίνο.

Ο Μάριος Αγγελόπουλος ασχολήθηκε επίσης και με τη λογοτεχνία και την ποίηση. Έγραψε τα θεατρικά έργα Βαβέλ, Αχαλίνωτη λευτεριά, ποιήματα, ενώ μετέφρασε ποιήματα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Επίσης εξέδωσε λεύκωμα με χαρακτικά του τοποθεσιών της Αθήνας κ.ά.

Συλλέκτης ολυμπιακών γραμματοσήμων, λάμβανε μέρος από το 1971 σε πολλές φιλοτελικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα την «Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων». Ήταν ακόμη ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Φιλοτελιστών Εκθετών το 1977.

Υπήρξε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων από το 1964 μέχρι το 1967 όπου και συνέχισε μετά το 1974. Υπήρξε επίσης μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), του Καλλιτεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Σωματείου Τεχνικών Θεάτρου Ελλάδος, της Παγκόσμιας Ένωσης Τεχνικών του Θεάτρου, καθώς και πολλών φιλοτελικών εταιριών της Ελλάδας και εξωτερικού με μια πλούσια και αξιοθαύμαστη συλλογή γραμματοσήμων. Τιμήθηκε με έπαθλο του Γρηγορίου Ξενόπουλου το 1954, με μετάλλιο Γραμμάτων – Τεχνών και Επιστημών του Παρισιού το 1966 και το 1983, Ιππότης του αυτού μεταλλίου.

Μιλούσε επίσης αραβικά, γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά και ιταλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών στις 22 Νοεμβρίου του 1995.

Θεατρικές παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος ελληνικών θεατρικών παραστάσεων στις οποίες ο Αγγελόπουλος εργάστηκε ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος

Αυτός ο κατάλογος ενημερώνεται περιοδικά με μηχανικό τρόπο από ένα bot. Επεξεργασίες σε αυτό τον κατάλογο από χρήστες με το συνηθισμένο «χειροκίνητο» τρόπο θα αναιρεθούν με την επόμενη ανανέωση από το bot!

WQS | PetScan | YASGUI | Βρείτε εικόνες
χρονική περίοδος παράσταση εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Σκάνδαλα γυναικών Νέος Μουσικός Οργανισμός Θέατρο Παπαϊωάννου Απόλλων Γαβριηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Βροχή Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Κυβέλης Κατερίνα Ανδρεάδη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Βασίλισσα της νύχτας Νέος Μουσικός Οργανισμός Θέατρο Ακροπόλ Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Αν ήθελα ν' αρέσω … Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Η ώρα της φαντασίας Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Η τραγωδία του Λόρδου Μπάυρον Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Νυχτερινή επίσκεψις Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Σκηνές του δρόμου Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Ωραία μου κυρία Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές Θίασος Δημήτρη Χόρν Θέατρο Κεντρικό Δημήτρης Χορν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1963/1964 Ένας άγνωστος Θίασος Σμαρούλας Γιούλη
Θεατρικές επιχειρήσεις Βαγγέλη Λιβαδά
Θέατρο Αμιράλ Τζαβαλάς Καρούσος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1963/1964 Ο αντιπρόσωπος Νέα Σκηνή Κωστή Λειβαδέα Θέατρο Ακαδημεία Κωστής Λειβαδέας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1963/1964 Η Αθηναία του 1964 ... Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάκη Μακρίδη Θέατρο Μετροπόλιταν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1967/1968 Ο έμπορος της Βενετίας Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Κωστής Μιχαηλίδης
Τέλος αυτόματα δημιουργημένου καταλόγου.

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Who's Who 1979" σελ.14
  • Π.Δ.Καγκελάρη, Λεξικό Ελλήνων Φιλοτελιστών, Αθήνα 1982, σελ.19-20
  • Π.Δ.Καγκελάρη, Αναζητήσεις στη Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική - Η Συλλογή Καγκελάρη, Αθήνα 1999, τόμ.2, σελ.14-15 και 124
  • "Περιοδική Βιογραφική Ιστορία και Εγκυκλοπαιδεία των Εικαστικών Τεχνών", Περιοδικό "ΕΙ", τ. 8 1994 (Αγγελόπουλος, Μάριος ένθετο, σ. 24)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]