Μάνφρεντ Βίνκελχοκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάνφρεντ Βίνκελχοκ
Ο Βίνκελχοκ ενώ τρέχει στο Νίρμπουργκρινγκ
Προσωπικά στοιχεία
Όνομα Μάνφρεντ Βίνκελχοκ
Ημερομηνία γέννησης 6 Οκτωβρίου 1951
Τόπος γέννησης Βεϊμπλίνγκεν, Δυτική Γερμανία
Εθνικότητα Τέως Δυτικογερμανός
Ημερομηνία θανάτου 12 Αυγούστου 1985 (33 ετών)
Τόπος θανάτου Μπομανβίλ, Καναδάς

Ο Μάνφρεντ Βίνκελχοκ (Manfred Winkelhock, 6 Οκτωβρίου 1951 - 12 Αυγούστου 1985) ήταν Γερμανός οδηγός αγώνων. Ήταν αδελφός του οδηγού αγώνων μοτοκρός Γιόαχιμ Βίνκελχοκ και πατέρας του Μάρκους Βίνκελχοκ ο οποίος συμμετείχε στη Φόρμουλα 1 σε ένα μόνον αγώνα, στο Γκραν Πρι Ευρώπης τη σεζόν 2007.

Σύντομο βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βάιμπλινγκεν της πρώην Δυτικής Γερμανίας. Στη Φόρμουλα 1 εντάχθηκε τη σεζόν 1980, όμως τότε πήρε μέρος μόνο στο Γκραν Πρι Ιταλίας όπου αντικατέστησε το συμπατριώτη του Γιόχεν Μας στο μονοθέσιο της Άροους ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε τραυματιστεί. Κανονικά στη Φόρμουλα 1 εντάχθηκε τη σεζόν 1982 με την ομάδα ATS BMW. Τις δυο επομενες σεζόν(1983 και 1984) τερμάτισε στους περισσότερους αγώνες μα την τελευταία και φαρμακερή σεζόν (1985) το μονοθέσιο σε ελάχιστες περιπτώσεις ήταν καλό κι έτσι είχε ελάχιστους τερματισμούς και αρκετά ατυχήματα. Ο τελευταίος αγώνας εκείνης της σεζόν στον οποίο έλαβε μέρος ο Βίνκελχοκ ήταν το Γκραν Πρι της πατρίδας του. Να πούμε πως εκείνη τη φαρμαεκρή σεζόν το άλλο μονοθέσιο της ATS BMW το οδηγούσε ο Ελβετός Μαρκ Σούρερ. Παράλληλα με τη συμμετοχή του στη Φόρμουλα 1 ο Βίνκελχοκ συμετείχε και σε κάποιους αγώνες ράλι.

Το μοιραίο ατύχημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Αυγούστου 1985 ο Βίνκελχοκ κι ο Σούρερ βρέθηκαν στην πίστα Μόσπορτ Παρκ η οποία βρίσκεται στο Μπομανβίλ κοντά στο Τορόντο στην επαρχία Οντάριο του Καναδά όπου συμμετείχαν σε μια επίδειξη της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Πόρσε. Στα πλάισια της επίδειξης αυτής, ο καθένας οδήγησε ένα αυτοκίνητο της εταιρείας. Όμως λίγο μετά την έναρξη της επίδειξης, στη 2η στροφή το αυτοκίνητο του Βίνκελχοκ ξέφυγε απ' την πορεία του κι έπεσε πάνω στον τοίχο έχοντας παρασύρει μαζί του κι εκείνο το οποίο οδηγούσε ο Σούρερ. Μόλις τα σωστικά συνεργεία τον απεγκλώβισαν απ' τα συντρίμμια του αυτοκινήτου του, τον μετέφεραν αρχικά στο ιατρικό κέντρο της πίστας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο του Τορόντο, όπου διαπιστώθηκε πως ήταν σε κώμα κι έπρεπε να διασωληνωθεί. Το βράδυ εκείνης της ημέρας υπέκυψε στα τραύματά του κι έφυγε απ' τη ζωή.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Manfred Winkelhock στο Wikimedia Commons