Μάλτεπε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάλτεπε
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μάλτεπε
40°56′47″N 29°9′37″E
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Κωνσταντινούπολης
Ζώνη ώραςUTC+03:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Συντεταγμένες: 40°55′30″N 29°09′06″E / 40.92500°N 29.15167°E / 40.92500; 29.15167 Ο Βρύας (Βιθυνίας) ήταν μία ιστορική παράλια πόλη της Βιθυνίας στη ΝΑ. θάλασσα του Μαρμαρά ακριβώς απέναντι από τη νήσο Πρώτη (τουρκ. Κιναλίαντα) της Προποντίδας. Σ΄ αυτή τη πόλη υπήρχαν τα περίφημα βυζαντινά ανάκτορα του Βρύαντος (της πόλης) όπου χρησιμοποιούσαν οι βυζαντινοί Αυτοκράτορες για θερινή κατοικία. Τα ανάκτορα αυτά φαίνεται αρχικά να έκτισε ο αυτοκράτορας Θεόφιλος. Στην περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας έφερε και το όνομα «Πελεκάνον». Μέχρι το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο Βρύας συνέχιζε ν΄ αποτελεί παραθαλάσσιο χωριό και τόπο παραθερισμού.

Σήμερα η πόλη αυτή ονομάζεται Μάλτεπε (= που σημαίνει λόφος θησαυρών) και αποτελεί ένα από τα ΝΑ. διοικητικά περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ της Χαλκηδόνας (τουρκ. Καντίκιοϊ) και του Καρτάλ, καθώς και ομώνυμο ακρωτήριο. Στα τέλη της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη περιοχή αυτή δημιουργήθηκε μεγάλο νοσοκομείο για τους φυματικούς. Οι Έλληνες του Μάλτεπε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 έφυγαν ως πρόσφυγες για την μητροπολιτική Ελλάδα, όπου δημιούργησαν τον οικισμό Νέος Μάλτεπες στη Χαλκιδική (που σήμερα ονομάζεται Καλλιθέα Χαλκιδικής).[1]

Μετά την κατασκευή της μεγάλης γέφυρας του Βοσπόρου άρχισε και η αλματώδης ανάπτυξη της πόλης (1970). Έτσι ο παλαιός Βρύας αποτελεί την παλαιά συνοικία της σύγχρονης πόλης στο κέντρο της οποίας δεσπόζει σπουδαίο σύγχρονο Τζαμί .
Η Μάλτεπε συνδέεται με την Κωνσταντινούπολη οδικά, σιδηροδρομικά και δια θαλάσσης με σύγχρονα πορθμεία. Από αυτή διέρχεται και το μεγάλο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ανατολής. Στο σεισμό του 1999 που σημειώθηκε στην ευρύτερη περοχή υπέστη σοβαρές ζημιές.

Εκκλησιαστική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον αρχαίο Βρύα φέρεται να πέρασε και να δίδαξε ο Απόστολος Ανδρέας.

Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώνεται ότι με το όνομα Μάλτεπε φέρονται επίσης σήμερα και 8 χωριά της Τουρκίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.Ζ΄, σελ.808.