Μάλα Στράνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°05′17″N 14°24′14″E / 50.0881°N 14.4039°E / 50.0881; 14.4039

Άποψη της Μάλα Στράνα.

Η Μάλα Στράνα (τσεχ. Malá Strana) είναι μια από τις παλαιότερες ιστορικές συνοικίες της Πράγας. Κυριολεκτικά σημαίνει «Μικρό Μέρος», αλλά αποδίδεται καλύτερα σαν «Μικρή Πόλη», καθώς πρόκειται για ένα μικρό μέρος στην αριστερή όχθη του ποταμού Μολδάβα κάτω από το Κάστρο της Πράγας, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες περιοχές της Πράγας στη δεξιά όχθη του ποταμού, που ενώνονται με τη Γέφυρα του Καρόλου.

Κατά το Μεσαίωνα, η Μάλα Στράνα ήταν συνοικία της γερμανικής μειονότητας στην πόλη, ενώ στέγαζε επίσης πολυάριθμες πολυτελείς κατοικίες και παλάτια, σε αντίθεση με τη δεξιά όχθη του Μολδάβα, όπου διέμεναν κυρίως αστοί και Τσέχοι (Βοημοί).

Στη Μάλα Στράνα βρίσκεται το δάσος κι ο Πύργος Πετρίν, μικρογραφία του Πύργου του Άιφελ, ενώ σε αυτή τη γειτονιά γεννήθηκε κι έζησε ο διάσημος Τσέχος συγγραφέας Γιαν Νερούντα, το όνομα του οποίου δόθηκε στο δρόμο της κατοικίας του.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερα, η Μάλα Στράνα ονομαζόταν Malé Město Prazské (Μικρή Πόλη της Πράγας), που δημιουργήθηκε το 1257, όταν ενώθηκαν σε μια διοικητική ενότητα οι διάφορoι σκόρπιοι οικισμοί. Οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν Γερμανοί τεχνίτες. Το κέντρο της πόλης ήταν η αγορά, η σημερινή Πλατεία της Μάλα Στράνα (Malostranské náměstí). To 1541, η Μάλα Στράνα καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τους καταστροφικούς πολέμους και πυρκαγιές στην πόλη της Πράγας.

Στη Μάλα Στράνα τα συχνότερα κτίρια που συναντά κανείς με περισσότερο ενδιαφέρον είναι οι εκκλησίες, από τις οποίες, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι η επιφανέστερη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Malá Strana στο Wikimedia Commons