Μάγνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάγνης
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚηρεβία
ΤέκναΠολυδέκτης[1]
Δίκτυς[1]
Πίερος
Ηιονέυς του Μάγνητος
ΓονείςΑίολος και Δίας και Εναρέτη και Θυία

Στην Αρχαία ελληνική μυθολογία ο Μάγνης ήταν πρίγκιπας από την Θεσσαλία που έγινε ο επώνυμος πρώτος βασιλιάς της Μαγνησίας. Ο Μάγνης ήταν γιος του Διός και της Θυίας της κόρης του Δευκαλίωνα, αδελφός του Μακεδόνα.[2][3] Στην Βιβλιοθήκη Απολλόδωρου ο Μάγνης τοποθετείται στο μετέπειτα γενεαλογικό δέντρο του Δευκαλίωνα, γιος του Αιόλου και της Εναρέτης. Τα αδέλφια του ήταν ο Κρηθέας, ο Σίσυφος, ο Αθάμας, ο Σαλμωνέας, ο Δηιονεύς, ο Περιήρης, η Κανάκη, η Αλκυόνη, η Πεισιδίκη, η Καλύκη και η Περιμήδη.[4] Ο Μάγνης παντρεύτηκε μια από τις Ναϊάδες, τα παιδιά τους ήταν ο Δίκτυς και ο Πολυδέκτης.[5][6] Η σύζυγος και τα παιδιά του μετανάστευσαν στην Σέριφο, ο Πολυδέκτης έγινε βασιλιάς του νησιού και ο αδελφός του Δίκτυς ως ψαράς υποδέχτηκε αργότερα την Δανάη, μητέρα του Περσέα, αργότερα έγινε και εκείνος βασιλιάς.[7] O Ευριπίδης καταγράφει το όνομα της συζύγου του Μάγνη ως Φιλοδίκη και τους γιους τους αντίστοιχα Ευρύνομος και Ηιονέας.[8] Ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης καταγράφει την σύζυγο του Μελίβοια και έναν γιο τους τον Αλέκτωρ, ζούσε στο σημερινό Κάστρο Βελίκας στους πρόποδες του Πηλίου και έδωσε το όνομα του στην μετέπειτα Μαγνησία.[9] Ο Πιέρος, πατέρας του Υάκινθου με την Μούσα Κλειώ θεωρείται επίσης γιος του Μάγνη.[10] Ο Ιωάννης Τζέτζης έγραψε επιπλέον ότι ο Μάγνης απέκτησε με την Κλειώ τον Λίνο.[11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Aeolus» (Ρωσικά)
  2. Ησίοδος, Κατάλογος Γυναικών fr. 3; Constantinus Porphyrogenitus, De Thematibus 2 σ. 48B
  3. Gantz, Timothy (1993). Early Greek Myth: A Guide to Literary and Ancient Sources. London: Johns Hopkins University Press. σ. 167
  4. Βιβλιοθήκη Απολλόδωρου, 1.7.3
  5. Ησίοδος, Κατάλογος Γυναικών fr. 3; Constantinus Porphyrogenitus, De Thematibus 2 σ. 48B
  6. Βιβλιοθήκη Απολλόδωρου, 1.9.6
  7. Βιβλιοθήκη Απολλόδωρου, 2.4.1
  8. Παυσανίας, 6.21.11
  9. Ευστάθιος Θεσσαλονίκης σε Όμηρο, σ. 338
  10. Βιβλιοθήκη Απολλόδωρου, 1.3.3
  11. Ιωάννης Τζέτζης σε Λυκόφρων, 831

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Apollodorus, The Library with an English Translation by Sir James George Frazer, F.B.A., F.R.S. in 2 Volumes, Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1921.
  • Gaius Julius Hyginus, Astronomica from The Myths of Hyginus translated and edited by Mary Grant. University of Kansas Publications in Humanistic Studies. Online version at the Topos Text Project.
  • Hesiod, Catalogue of Women from Homeric Hymns, Epic Cycle, Homerica translated by Evelyn-White, H G. Loeb Classical Library Volume 57. London: William Heinemann, 1914.
  • Pausanias, Description of Greece with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes.
  • Pausanias, Graeciae Descriptio. 3 vols. Leipzig, Teubner. 1903. Greek text available at the Perseus Digital Library.
  • William Smith. A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. London (1873).