Λύκειο Γαλατασαράι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λύκειο Γαλατασαράι
Lycée de Galatasaray
Galatasaray Lisesi
Πληροφορίες
ΤύποςΔημόσιο
Ίδρυση1481
ΙδρυτήςΒαγιαζίτ Β΄
Ιστοσελίδαgsl.gsu.edu.tr

Το Λύκειο Γαλατασαράι (τουρκικά: Galatasaray Lisesi, γαλλικά: Lycée de Galatasaray) είναι ένα από τα πιο επιφανή και σημαίνοντα κέντρα μέσης εκπαίδευσης στη σύγχρονη Τουρκία. Ιδρύθηκε το 1481 και είναι το παλαιότερο κέντρο μέσης εκπαίδευσης στην Κωνσταντινούπολη και ο δεύτερος αρχαιότερος Τουρκικός εκπαιδευτικός θεσμός στην πόλη μετά το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης το οποίο ιδρύθηκε το 1453.

Η ονομασία Γαλατασαράι σημαίνει Παλάτι Γαλατά, καθώς το σχολείο βρίσκεται κοντά στον Γαλατά, το γενοβέζικο φρούριο στα βόρεια του Χρυσούν Κέρατος, το οποίο ήταν επίσης γνωστό με το εναλλακτικό όνομα Πέρα (Πέρα εν Συκαίς). Από τον 19ο αιώνα, το όνομα "Πέρα" αποδίδεται κυρίως στο μεγαλύτερο προάστιο Μπεγιόγλου που επίσης περικλείει τη συνοικία του Γαλατά. Η ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα ιδρύθηκε από μαθητές του σχολείου και τον προπονητή τους, Αλί Σαμί Γιεν.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπαίδευση είναι κυρίως στα Γαλλικά και τα Τουρκικά. Επίσης διδάσκονται ως δεύτερες γλώσσες τα Αγγλικά και τα Ιταλικά. Μέσα από τις τάξεις της Λογοτεχνίας και των Θρησκευτικών γίνεται μικρή διδασκαλία και των Οθωμανικών Τουρκικών, των Περσικών και των Αραβικών, ενώ μέσα από τις τάξεις των Γαλλικών διδάσκονται λίγο Λατινικά και Ελληνικά.

Σύνθημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"J'aime la qualité, j'aime la superiorité, alors j'aime mon Lycée."

Γαλλικά για: "Αγαπώ την ποιότητα, αγαπώ την ανωτερότητα, επομένως αγαπώ το Λύκειό μου".

Διάσημοι απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λύκειο Γαλατασαράι

Μεταξύ των πολλών διασήμων αποφοιτησάντων από το Λύκειο Γαλατασαράι συγκαταλέγονται οι:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]